Cu ce combatem buruienile

ACHIMENES

Member
Promisesem cuiva, mai demult ca am sa-i dau niste sfaturi, cam ce fel de produse sa foloseasca ca sa scape de o buruiana sacaitoare si raspunsul desi a venit cam tarziu, sper ca ma va ierta.

Daca veti cumpara un erbicid pt. o anumita buruiana, verificati mai intai daca acel produs contine una dintre substantele active la care este este sensibila buruiana respectiva.

VOLBURA
Aici nu voi oferi nici o denumire de produs comercial ci doar substanta activa continuta.
Ea este sensibila la: oxifluorfen, clopiralid, metosulam, fluroxipir, clorsulfuron, triasulfuron+dicamba, acid 2,4D+dicamba, fluoroxipir+acid 2,4D, acid 2,4D+metosulam, florasulam+acid 2,4D.

PALAMIDA
Ea este sensibila la : acetoclor, bromoxilin +acid 2,4D, clopiralid, acid 2,4D+dicamba, foramsulfuron, iodosulfuron+amidosulfuron, trisulfuron-metil,imazetapir, isoxaflutol+atrazin, dimetilamina, glifosat, glufosinat de amoniu, florasulam, fluroxipir.

SANGELE VOINICULUI
Este sensibila la: oxifluorfen, clopiralid, clorsulfuron, tribenuron-metil, metosulam, dicamba, glifosat, glufosinat de amoniu.

MOHORUL
Sensibil la: acetoclor, alaclor, imazetapir, fluroxipir, nicosulfuron, sulfosulfuron, triflurarin, glifosat, rimsulfuron, cetodim.

PIRUL GROS
Sensibil la : imazapir, quizalfop-etil, haloxifop-R-metil, fluazifop-R-butil, cicloxidim, glifosat, glufosinat de amoniu.

PIRUL TARATOR
Sensibil la: imazapir, quizalfop-etoxietil, haloxifop-R-metil, fluazifop-R-butil, cicloxidim, glifosat, glufosinat de amoniu, rimsulfuron-metil.

COSTREIUL
Sensibil la: imazetapir, setoxidim, metolaclor+atrazin, rimsulfuron-metil, alaclor+atrazin,dimetamid+butilat, glifosat.

La alegerea unui erbicid pentru legume trebuie sa se tina seama, printre altele, de urmatoarele:
- folosirea pe cat posibil a celor mai eficace erbicide
- sensibilitatea plantelor fata de erbicid
- particularitatile soiurilor cultivate
- natura buruienilor ce trebuie combatute
- remanenta erbicidului in sol si in plante
- toxicitatea erbicidului pentru om si animale

Apelarea la un erbicid este bine sa se faca cand am epuizat toate celelalte metode de combatere pe care le avem la indemana, dintre care amintesc cateva:
- rotatia culturilor
- un sistem rational de lucrari ale solului
- folosirea de rasaduri viguroase si seminte de calitate, care sa permita un avans in vegetatie a culturilor legumicole fata de buruieni
- folosirea cu grija a ingrasamintelor
- lucrari de ingrijire ale culturilor.
 

mihai63

Member
Multumesc mult,trei dintre buruienile enumerate mai sus le-am identificat si la mine in gradina :rofl:
 

pupu

Member
multumesc Achi pt glosar si eu am mari probleme cu buruienile, uneori cand ma satur de plivit si sapat ma apuca dorinta de exterminare si dau cu glifosat
 

ACHIMENES

Member
Chiar ieri m-am apucat de "pictat" bozul.....a aparut in cele mai nepotrivite locuri, de ex in ceapa :( asa ca am luat pensula si flaconul cu glifosat si i-am pictat pe toti care i-am gasit..........m-am saturat de boz :x
nu ma enerveaza nici o buruiana mai rau ca bozul :x
 

pupu

Member
ACHIMENES a spus:
Chiar ieri m-am apucat de "pictat" bozul.....a aparut in cele mai nepotrivite locuri, de ex in ceapa :( asa ca am luat pensula si flaconul cu glifosat si i-am pictat pe toti care i-am gasit..........m-am saturat de boz :x
nu ma enerveaza nici o buruiana mai rau ca bozul :x
p-asta n-o stiam cu pictatul, e o idee excelenta, mai ziceti din astea si la aia mai incepatori, bravo Achimenes si multumesc
 

ACHIMENES

Member
"Pictatul" buruienilor care se preteaza la asa ceva, bozul sau palamida comparativ cu volbura de ex, are niste mici avantaje fata de erbicidatul propriuzis:
- iti permite sa starpesti buruiana in cele mai inaccesibile locuri, fara sa-i omori vecinii
- nu polueaza portiuni mari de sol ca la o erbicidare obisnuita, o picatura de erbicid face minuni, aplicata localizat :D
Dezavantaje: nu tine vrajeala decat la plante serioase ca marime :oops: si limitate ca numar. :(
 

adrianam

Well-Known Member
Am un teren de 1000 mp plin de rugi de mure. Dupa ce am plivit rugii pe 750 mp, am asteptat cam 10 zile pana au aparut noii muguri pe care i-am stropit cu glifosat. Cam jumatate de suprafata am stropit-o si a doua oara, dupa 4-5 zile.
Saptamana asta trebuie sa ma duc iar sa-i stropesc.
Insa din ce am constatat pana acum este ca acest ierbicid arde sau incetineste dezvoltarea frunzei, dar radacina nu are probleme, dupa o anumita perioada planta isi reia dezvoltarea.

Portiunea ramasa de 250 mp, am sapat-o anul trecut, iar anul acesta a fost mai usor sa scobesc dupa radacini.

Daca nu ii distruge ierbicidul, va trebui sa ar la toamna si sa scot radacinile. :?
 

thea

Member
Achimenes,te rog sa-mi spui cum procedezi cu bozii pe care nu-i sufar nici eu si s-au intins f. mult.
Ti-as fi recunoscatoare daca incepi cu subst. pe care spui ca o folosesti si in final sa-mi spui daca se poate folosi si la pir.
 

ACHIMENES

Member
Eu folosesc cu succes la boz si pir RONDUP, insa nu-ti face iluzii ca ii vei starpi pentru totdeauna :? :? te lasa in pace vreo 1-2 luni, apoi iar mai erbicidezi sau daca nu mai ai mare lucru prin gradina ( ca vine toamna) lasi erbicidatul in pace si treci la sapat - lucrare de pregatire a terenului toamna :)
 

thea

Member
Multumesc Achimenes,nu stiam ca merge la amandoua banditele;am dat pt. pir in 2 locuri unde am un fel de jardiniere(sunt spatii lasate pt. flori intr-o zona pavata).
Am incercat mai intai o metoda ecologica acoperind spatiul cu folie neagra,pirul s-a extins printre spatiile dintre pavele.
Acum am si o intrebare importanta:as dorii sa pun niste capsuni acolo unde am pus ierbicidul;cand pot sa-l pun ca sa fiu sigura ca nu-mi intoxic capsunile?
 

ACHIMENES

Member
Capsunile se pun mai tarziu spre toamna, dar dupa o erbicidare, ne luam o marja de asteptare cam de 2-3 saptamani :) :) :) sa fim siguri ca nu patesc nimic plantele. :) :)
 

thea

Member
Achimenes intentionez sa ma duc maine in Obor sa iau ierbicid;esti sigura ca merge RONDUP si pt. Bozii?
Acolo unde am dat(unde am hotarat sa pun numai flori!) si unde intentionez sa-mi pun Regina noptii, care la mine in sat miroase de te ameteste,pirul a disparut dar alte bandite sunt bine merci:volbura si alte alea. :?
Mai am o intrebare tu le pictezi la propriu?Atunci trebuie sa-mi cumpar si o pensula, :) .
 

ACHIMENES

Member
Ia si pensula .....cere Roundup si ceva pt volbura daca are, roundup am vazut ca avea jos, la magazinul de seminte din hala.
Spor la pensulit :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Am folosit RoundUp la pir acum doi ani, intr-un solar foarte infestat, dat la interval de 2 luni; nici acum nu mai am pir acolo!
 

ACHIMENES

Member
Eu erbicidez contra pirului, dar nu am reusit sa scap definitiv de el.....nu-mi permit sa poluez terenul, asa ca erbicidez doar o data pe an :oops:
 

sicora fabian

Active Member
AP

Roundup-ul este un erbicid postemergent, se da in vegetatie, iar glifosatul (substanta activa), se descompune in contact cu solul, nu raman reziduuri, iar dupa 2 - 3 saptamani, dupa ce incepe sa-si faca efectul, se praseste, grebleaza si se poate infiinta o noua cultura.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Daca respecti doza (deci cantitatea de substanta activa pe unitatea de suprafata, indiferent de cantitatea de apa in care o solubilizezi), scapi de 85% din pir si nu mai trebuie sa dai in ceilalti ani. Este de ajuns ca, anual, sa scoti stolonii cand faci sapatura de toamna. Nu mai tin bine minte, dar parca era 6 litri la hectar, deci 6 ml la 10 mp, teren imburuienat. Parca.
 

thea

Member
Fetelor eu m-am gandit asa:pirul are radacini care se intind pe sub pamant f. mult si iese afara acolo unde poate;eu am sa ingradesc (mai ales la pomi ca este mai usor)cu acea placa ondulata din plastic pe care am vazut-o la Brico si sa o introduc in pamant in jurul pomului cam la 1m de jur imprejur.
Astfel doresc sa opresc sa se intinda pe sub pamant.

Daca as stii ca lucerna il impiedica sa se dezvolte as prefera sa inconjor zona din jurul pomului cu un cerc de lucerna ca este si fixatoare de azot.
Voi ce ziceti?
 

tranda09

Member
thea a spus:
Fetelor eu m-am gandit asa:pirul are radacini care se intind pe sub pamant f. mult si iese afara acolo unde poate;eu am sa ingradesc (mai ales la pomi ca este mai usor)cu acea placa ondulata din plastic pe care am vazut-o la Brico si sa o introduc in pamant in jurul pomului cam la 1m de jur imprejur.
Astfel doresc sa opresc sa se intinda pe sub pamant.
Voi ce ziceti?
Am pus eu banda ondulata. Degeaba, este parca mai puternic si mai mult . Nu te sfatuiesc.Si cand tai gazonul trebuie sa folosesti si masinuta- foarfeca de la Gardena ca sa descoperi banda la loc .
 
Sus