Cum se inteleg vietatile miscatoare din iaz si plantele ?

aleynad

Active Member
Moderator
Stiu ca unii dintre voi au pesti, broscute.....carora le plac nuferii, ce solutii ati gasit ca sa impacati si "capra si varza"?
Ce specii de plante sunt indiferente pentru vietatile acvatice? Care sunt cele mai "gustoase" plante ?
 

goodmans

Member
nu stiu cum fac altii dar crapii mei koi sint mari devoratori de vegetatie,mai ales nuferi
asa ca am cumparat o plasa de nailon cu care am impartit iazul in doua
trei sferturi pentru pesti si un sfert pentru plante
adevarat ca mai scapa pestii prin plante dar ai mut repede la loc.
 

aleynad

Active Member
Moderator
:D tocmai de aceea am si deschis acest topic, pentru ca auzisem ca sunt pesti carora le plac f mult plantele acvatice, in special nuferii
si voiam ca fiecare sa-si impartaseasca pataniile si solutiile gasite pentru rezolvarea problemelor
 

Sparow

Member
Ce apetit de deschis topicuri ai .....
La obiect:daca te hotarasti sa iti faci iaz si ai pesti in el,exista varianta
a:ii hranesti din cand in cand [eu 1 data pe zi vara ,2 ori toamna sa depuna un pic de grasime pt hibernare] si
b; ii lasi sa se descurce singuri.in acest fel ei mananca tot.Nuferi inclusi.
 

aleynad

Active Member
Moderator
Sparow, problema nu am pus-o doar pentru mine, ci pentru toti doritorii de iazuri :D asa se explica "apetitul" meu pentru topicuri noi :wink:
 

goodmans

Member
auzi mah sparow? dar ai mei ce dracu au de prefera ambele variante? a+b

Ii hranesc de 3 ori pe zi cu mancare buna si destula si ei tot servesc desert ce gasesc verde,ce sa le fac?
 

baby_blues

Member
goodmans a spus:
auzi mah sparow? dar ai mei ce dracu au de prefera ambele variante? a+b

Ii hranesc de 3 ori pe zi cu mancare buna si destula si ei tot servesc desert ce gasesc verde,ce sa le fac?
Hraneste-te tu cu ei. :D
Prieteneii mei oricum nu vad cu ochi buni carasii din iazul meu :D Ei cred ca eu de fapt ii ingras pentru un viitor gratar cu specialitati pescaresti. :rofl:
Asta in cazul in care nu vom face o partida de pescuit. :D
 

goodmans

Member
nu zic ca nu ar merge un sushi din crapi koi dar avand in vedere ca sint cadou de la cineva si au marimi de 40-50cm imi imaginez cat costa astfel de exemplare.
Cred ca ar fi o masa pe care nu mi-as putea-o permite financiar.
 

Sparow

Member
Nu mai stiu care din noi a spus ca un peste sanatos e un peste flamand.Daca te gandesti un pic are dreptate, daca e satul nu face deloc miscare si mai face si mizerie in plus.Cat despre faptul ca mananca nuferi nu stiu...le dati vitamine sau mancaruri cu surplus de vitamine?Ca si omul daca il ti mult timp pe vitamine,e spaima frigiderelor.
Poate ar trebui sa pui mai multe plante salbatice,gen stuf,irisi de balta,trestie,mai stiu eu ce,sa aibe cu ce sa-si omoare timpul.
 

Emil12

Member
Tind sa tin cu Sparow.Crapii sunt adevarate masini de tocat,fiind omnivori vor consuma cu placere plante,melci,crustacee,viermi si chiar mici pesti cu alte cuvinte mananca tot le incape in gura.Problema cu tcatul nuferilor se poate rezolva introducand niste elodea sau alte plante cu crestere rapida pe care sa-si verse excesul de zel.Eu unul iti spun ca esti fericiti.Este un semn ca pestii tai sunt sanatosi tun si cu o pofta excelenta de mancare asa ca nu mi-as face multe griji
 

Yanquapin

Member
Numai carasii, crapii si testoasele americane va vor pune plantele in pericol. Testoasele romanesti nu consuma plante, dar le pot rupe involuntar- plus ca sunt protejate de lege.
Restul fiarelor nu afecteaza deloc plantele- ma refer la alte sp. de pesti, broaste, tritoni, serpi etc.
Daca volumul iazului este serios, si numarul pestilor fitofagi rezonabil, rata consumului va fi depasita de rata cresterii si va exista un echilibru. Totusi, un crap koi de 50 cm este o forta a naturii, si trebuie luat serios in calcul cat ar consuma din plantele din iaz.
Un oxigenator, concurent al algelor si nu prea pe placul fitofagilor este cosorul (Ceratophyllum sp.). Aduce la prima vedere cu un bradis (Myriophyllum), dar e o planta relativ inferioara: nu are radacini, flori, si textura este aspra, rigida, friabila- contine compusi siliciosi.
 

Emil12

Member
Ai mei nu mananca....sau cantintatea pe care o mananca e atat de minora incat nu se simte...eu m-as bucura sa treaca pe zarvaturi poate asa mai scap si eu de rarit elodea.Cum spunea colegul nostru,un crap de talie mare este o foarta a naturii insa in majoritatea cazurilor mai mult dezradacineaza plantele ca ai mei decat sa le manance
 

Yanquapin

Member
Ai asa multa Elodea? Super! Daca a ajuns sa fie nevoie de vacuta cu solzi ca s-o rareasca, in loc sa te temi pentru ea, felicitari pentru asa bazin echilibrat!
 

Emil12

Member
Yanquapin iti multumesc mult ptr apreciere.Balta mea are elodea asa multa ptr ca atunci cand l-am facut era gol....si mie nu-mi placea...asa ca venind de la o partida de pescuit am gasit pe marginea Dunarii cam 1 m patrat de Elodea plutind...probabil rupta in urma deschiderii barajului ptr primavara.Asa ca am luato pe toata acasa si am cazat-o.Avand sediment pe fundul bazinului s-a prins rpd si s-a inmultit in nestire.Tot de prin Dunare am gasit niste Sagittaria...cred...vreo 2 subspecii,Ceratophyllum si Cabomba.Am mai gasit niste plante subacvatice care nu stiu cum se numesc.Voi revenii cu poze ptr fiecare planta in parte in ceva timp.Insa dintre toate Elodea are cresterea cea mai rapida.Bazandu-ma pe principiul acvariului (cu cat mai multe plante cu atat apa mai limpede si alge mai putin)le-am permis cresterea.In acest moment cam tot fundul bazinului meu e plin de plante mai putin 2 zone.Una de margine in care hranesc pestii si 1 langa o buturuga.Deci...chiar daca ar manca...tot nu s-ar prea simtii.Mai ales ca singurele vietuitoare pe care le am in bazin sunt cativa koi si nici aia gigantici vreo 3 guvizi,cativa Tiganusi pe care i-am salvat de la un pescar batran cu prostovolul si niste exemplare de Murgoi Baltat cumparat de la Obor din piata(erau pe post de momeala vie).Anul trecut am bagat niste Ace de Mare,subspecia din apele dulci gasite printre plante dar la cum se camufleaza nici dracu' nu-i vede.Fara consumatori de talie mare normal ca plantele la mine in bazin se inmultesc intr-o veselie.Costumul de baie cand da caldura si trec la rarit Elodea....pana imi cresc si mie crapii...
 

Yanquapin

Member
Emil, m-ai lasat fara glas!!!
Si eu sunt fascinat de balariile salbatice din apele noastre. Cat despre Cabomba, esti sigur ca aia e? Nu exclud, fiindca sp. caroliniana suporta clima noastra si o scapare din acvariu poate genera o naturalizare locala, dar fa-i o poza, oricum.
Cu tiganusii- caut si eu cativa, sunt si ciudati, si rezistenti, si rari- numai buni sa pornesc un nucleu in ligheanele mele cu nufar!
Acele dulcicole- si mai surprins!! Syngnathus nigrolineatus e numele, cunosc pe cineva care i-a si reprodus in acvariu. Ti-au trecut de iarna? Poze!!!
Extraordinar!
 

Emil12

Member
Momentan nu stiu daca mi-au trecut de iarna ptr ca bazinul fiind foarte mare si plante multe...mi-e cam imposibil sa-i vad.Eu am fost foarte suprins sa gasesc aceasta specie in Dunare ptr ca dupa cum stiam traiesc doar in ape salmastre si marine fiind foarte apropiat inruditi cu calutii de mare.Am inteles ca reproducerea este foarte fascinanta masculul carand ponta de icre pana cand puii eclozeaza.In aceasta vara.Voi cauta mai multe prin dunare inclusiv Tiganus.Daca conditiile imi vor permite iti voi aduce intr-o lada frigorifica cateva exemplare ptr ca am inteles ca suntem vecini de oras.Ca si tine sunt fascinat de zarzavaturi si de vietuitoarele de la noi.In principiu este ilegal ca tin aceste specii mici in captivitate,dar macar stiu ca la mine sunt in singuranta fara pradatori naturali departe de puterea distructiva a omului.Cat despre Dunare...ai fi uimit ce poti gasi.Anul trecut am asistat un vecin sa scoata un morun de 200 kg de langa baraj.Il prinsese in carlige la braconat.De asemenea in timpul primaverii tarzii aprilie -mai unii pescari au supriza placuta de a prinde pastravi de mici dimensiuni langa baraj.In general ii agata cu blinchere ptr avat.Sunt foarte multe specii de plante si de pesti care au scapat de sub control extinzandu-si habitatul.Acum ca ai citit cateva din posturile mele ar trebuii sa-ti descriu putin si zona mea de vacanta.Sunt nascut in Bucuresti dar bunicii sunt din Ostrovul Mare.este un mic sat pe insula la 65 km de Tr.Severin.Insula uneste uscatul cu barajul Portile de Fier ll si este inconjurata pe o parte de bratul principal al Dunarii si pe cealata parte de un mic brat artificial.Rezervatia naturala Mehedinti cuprinde insula si imprejurimile.Asa ca avem placuta surpriza sa vedem mistreti,caprioare si o gramada de vietati speciale.Si da ma simt norocos ca am parte de asa ceva.Din pacate cruzimea de care oamenii dau dovada in aceasta zona si lipsa de respect fata de natura este deranjanta.Acum 2 ani i-am unflat ochii unui vecin ptr ca vroia sa duca acasa o testoasa de uscat s-o fiarba.In mai-iunie pe marginea Dunarii gasesc zeci de cadavre de serpi omorati de sateni.Privelistea nu e foarte placuta.Insa traind in Romania nici o autoritate nu se ocupa cu adevarat de aceasta zona din pacate.O zona care are un potential imens
 
Sus