Curcuma alismatifolia

D

dyayzh

Guest
angela draganoiu
Mesaj Trimis Aug 01, 2006

Azi dimineata cind veneam la serviciu am vazut in vitrina florariei Tria's o planta deosebita insa cum floraria nu era deschisa nu am putut sa aflu si cit costa. este o planta deosebit de frumoasa si iata ce am gasit in google despre ea.

Curcuma are un rizom (tulpina subpaminteana) gros, carnos, asemanator celui de stinjenel. Inrudit cu curcuma este si ghimbirul sau gingerul, al carui rizom se foloseste drept condiment. rizomii se comporta ca niste cartofi carnosi, alungiti si aplatizati. Climatul: este planta de sera calda. Se tine in camere calduroase, luminoase, dar cu lumina indirecta - se fereste de soare puternic vara. Umiditatea: ii place o atmosfera mai umeda. daca aerul e uscat. frunzele se pot uscat la varfuri. Toamna, e posibil, sa intre in repaus. Atunci frunzele incep sa se usuce si planta nu mai trebuie udata. Solul si ingrijirea: plantele se tin in repaus iarna, la caldura, fara apa. In februarie-martie, cind se repun in vegetatie, se replanteaza in vase mai mult largi decit adinci, intr-un amestec de pamint de frunze, compost, pamint de gradina si nisip. Solul trebuie sa fie poros si sa nu retina apa in exces.

Inmultirea: cind se face replantarea, in primavara, se poate realiza si inmultirea prin divizarea plantei, adica prin despartirea rizomilor. Posibile acidente: daca vi se intimpla sa se rastroarne si sa se fragmenteze planta, nu va alarmati. Recuperati fiecare portiune de rizom, chiar daca i s-au rupt toate frunzele, pudrati "ranile" sau taieturile cu carbune medicinal pisat si replantati fiecare fragment. Udati bine la plantare, apoi lasati pana la a doua udare sa se mai usuce pamintul. Singura grija pe care trebuie sa o aveti este sa nu putrezeasca sau sa nu se deshidrateze rizomii, acestia avind muguri din care poate regenera planta. Inflorire: o planta adulta infloreste in fiecare an, datorita ramificarii si cresterii rizomului.

dorinas
Mesaj Trimis: Aug 01, 2006

Si eu am pus un rizom de la Eutopia Garden in pamant prin martie daca nu ma insel si abia prin iunie pe la sfarsit a inceput sa-i iasa un coltisor si de atunci intr-o luna a crescut aproape 50 cm.Creste greu la inceput dar cand isi da drumul sa te tii. Mentine-i pamantul umed mereu si poate-si da drumul.

Cereus
Mesaj Trimis: Aug 03, 2006

Am şi eu o lalea thailandeză, pe care am pus-o într-un ghiveci încă din primăvară. Din păcate nu a dat nici o frunză până acum, deşi rizomul e foarte bine dezvoltat. Singura evoluţie pe care am notat-o a fost că din rizomul vechi au mai dat nişte rădăcini care s-au înfipt în pământ, dar nu dă nici un alt semn de vegetaţie după atâta vreme. Voi încerca la primăvară cu alt rizom, poate că ăsta are ceva, că nu-mi explic.

dorinas
Mesaj Trimis: Aug 03, 2006

Se pare ca eu sunt cea mai fericita deoarece curcuma mea are trei frunze mari si o inaltime de 65 cm. Miine fac o poza sa vedeti si voi. Eu am plantat-o in ghiveci cred ca prin 15 aprilie (m-am uitat pe forum deoarece atunci cand am comandat-o am intrebat daca mai are cineva).Sper sa si infloreasca. Si eu care eram suparata pe ea ca i-a iesit doar o tulpina
Cand am vazut rizomul acela (ca un extraterestru - a zis fiul meu) cu trei bulbisori atarnati de n-am stiut daca l-am plantat bine eram convinsa ca trebuie sa-i iasa mai multe tulpini.

Cereus
Mesaj Trimis: Apr 03, 2006

Am plantat şi eu unul acum o lună. Este varietatea cu flori lila/roz. L-am pus într-un ghiveci şi la căldură ca să aibă o pornire bună. Deja a dat un mugure. Prin luna mai îl plantez în grădină. Voi afişa aici o poză în curând.
Am folosit un pământ de calitate (cu turbă), pentru răsaduri, cu puţin nisip şi drenare foarte bună. L-am udat sporadic, să nu fie pământul prea umed. E o plantă foarte frumoasă, i se mai spune flowering ginger.

dorinas
Mesaj Trimis: Apr 03, 2006

As vrea sa stiu daca rizomii aveau mugure cand i-ai plantat sau nu?

Cereus
Mesaj Trimis: Apr 03, 2006

Nu aveau mugure, a apărut la scurt timp după ce am pus rizomul în ghiveci. Dar creşte destul de lent. L-am udat rar şi puţin.
Mugurele a apărut pe bulbul principal. Îmi place forma curioasă şi foarte simetrică a rizomului, care arată ca un bulb de care atârnă alţi bulbi, la capătul unor rădăcini destul de groase şi lungi, dar foarte egale.

Cereus
Mesaj Trimis: Aug 04, 2006

M-am dus in gradina si am rasturnat ghiveciul sa vad daca am plantat bine rizomul, sa nu-l fi plantat pe dos. Eu l-am pus cu bulbii in jos si vad ca are radacini, iar in partea de sus incepe sa dea doua tulpini, dar e tarziu, cred eu, ca sa mai apuce sa si infloreasca. Voi incerca sa tin ghiveciul in casa peste iarna.

dorinas
Mesaj Trimis: Aug 04, 2006

Daca-l tii in casa eu cred ca va inflori. Oricum dupa ce incepe sa-i cresca putin tulpina isi da drumul si creste foarte repede, cel putin al meu asa a facut.

dorinas
Mesaj Trimis: Aug 21, 2006

Gata a inflorit in sfarsit, a meritat asteptarea vedeti si voi aici:
http://dina.pluto.ro/pagini/pagina5.html
Si eu care eram gata, gata s-o pedepsesc. Acum stau si-o admir, i s-a deschis floarea si spre surpriza mea face si alte flori mai micute, forma ca la gura leului si culoarea mov cu alb. E superba.
 

ste

Member
Am plantat acu o luna doi bulbi (multumesc din nou Ani) dar inca nu a au dat lastari, ii ud destul de rar pentru ca mi-e teama sa nu putrezeasca. Ce credeti, trebuie udati mai mult, trebuie sa-i pun la caldura ca sa intre in vegetatie? acum sunt pe balcon unde ziua se incalzeste bine dar noaptea sunt cam 18 gr
 
D

dyayzh

Guest
Eu stiu cu siguranta ca nu prea ii place umezeala. Asa am pierdut unul...nu cred sa existe bulb iubitor de apa.
 

ste

Member
Multumesc Dya, pentru inceput am sa-i mut mai la caldura si ma pun pe asteptat :x
 

dorinas

Member
Ud-o cate putin Stef pana ii dau frunzele cam odata pe saptamana, ai de asteptat in jur de 2 luni. Dupa ce-i dau frunzele substratul trebuie sa fie mereu umed
 

ste

Member
Dorina, mai am o nelamurire, cam cat de adanc trebuie plantati rizomii? eu am lasat un varfulet la suprafata ca sa vad ce se intampla :? si e bine sa pun o folie peste ghiveci ca sa se mentina umiditatea sau nu...?
 

dorinas

Member
Acopera-i complet cu pamant si nu e bine sa pui folie deasupra pastreaza prea multa umezeala, e neaerisita existand riscul sa putrezeasca si sa mucegaiasca.
Ste nu stiu ce inseamna la tine 2 bulbi, ei trebuie sa arate asa (nu asa uscat ci doar ca forma ca sa-ti faci o idee):

Daca sunt doar ce se vede in poza urmatoare eu stiu ca sunt pentru rezerva plantei si nu fac pui, dar eu n-am incercat.
 

ste

Member
Da Dorina, am 2 ciudati ca in prima poza, numai ca cei de hranire sunt seci, vedem... cum mi-o fi norocu'
 
D

dyayzh

Guest
Am vazut plante de vanzare...dar sunt mari, ocupa mult spatiu si nici nu cred sa adore conditiile de apartament. Sunt frumoase, nimic de zis, dar mari si cred ca au ritm rapid de crestere.
 

dorinas

Member
Dupa parerea mea e una dintre cele mai putin pretentioase plante, jumatate de an sta in repaus asa ca se poate pune ghiveciul undeva mai ascuns si din cand in cand se mai uda iar cealalta jumatate de an creste vertiginos si infloreste intr-un loc insorit.
De obicei Eutopia are primavara bulbi (rizomi sau ce-or fi).
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si la Tria's am vazut ca au zacut citeva saptamini.Nu stiu ce au facut cu ele in final............ :roll:
 

sarselia

Active Member
Moderator
si eu am o curcuma cu flori mov.
am cumparat-o de curand si acum astept sa vad ce se mai intampla.
este inflorita dar problema mea este ca mi se pare tare gingasa.

o mai pulverizez mai ales acum cu caldurile astea si sper sa devenim prietene bune.
 

dorinas

Member
Gabiuta a mea face flori in fiecare an, sunt incantata de ea, cateva luni doarme apoi cand se trezeste creste si infloreste in cca 2-3 luni, acuma a crescut si cred ca are deja boboc de floare. O sa-i pun o poza cand infloreste.
 

marean

Active Member
Interesanta plantuta asta,am vrut sa-mi cumpar un rizom in primavara,dar m-am razgandit si mi-am luat eucharisul in schimb :mrgreen: ( nu ca as regreta....mai bine le luam pe amandoua :oops: ) .
Asteptam poze,Dorinas :wink: .
 
Sus