Cypripedium calceolus (papucul doamnei)

Edelweiss

Active Member
Familia Orchidaceae




I.Simionescu o descria foarte frumos: " Cand o vezi pentru prima oara, te opresti in fata ei ca in fata unui tablou vestit...nu iti dai seama...e o bijuterie de safire, rubine si diamante , un fluture rar sau un colibri ratacit pe plaiurile noastre?"

Pe buna dreptate, aceasta planta te vrajeste. Astazi putini mai au norocul sa o vada in natura, fiind culeasa fara mila. Creste la umbra padurilor de fag sau in luminisuri de padure din muntii calcarosi: Bucegi, Retezatul Mic, Ceahlau, Rarau.

Inaltime 15-50 cm

Descriere Planta perena cu rizom tarator acoperit cu solzi din care pornesc numeroase radacini. Tulpina este cilindrica, frunze lat eliptice sau ovate dispuse altern pe tulpina. Flori solitare, uneori cate doua, cu labelul ca un papuc galben; celelalte foliole ale perigonului sunt purpurii-brune. Fructul este o capsula cu numeroase seminte. Cele cateva zeci de mii de seminte arata ca pudra de talc si pentru germinare au nevoie de o ciuperca pentru simbioza.
Se poate considera si o planta "capcana" pentru insecte, cai ele ca sa ajunga la nectar trebuie sa intre in label; de acolo nu pot iesi decat atingand cele 2 stamine cu polen. :!:

Denumiri populare : papucul doamnei, condurul doamnei, papucul vinerei, blabornic.

Inflorire mai-iunie

Raspandire In toata lumea (din America de Nord pana in China) se cunosc 35 de specii. In europa este numai 1, fiind o planta submeridionala, de climat montan temperat, altfel spus...geofit eurasiatic continental; specie mezofila, mezoterma. Iubeste umbra, dar creste numai pe teren calcaros.

Particularitati Desi iubeste umbra, nu suporta coroanele copacilor de deasupra atunci cand sunt dese; va inflori din ce in ce mai rar, apoi deloc si in cele din urma planta moare. Terenul sa fie umed dar nu sa balteasca.


Despre cultura in gradina noastra

Creste cel mai bine la margine de livada sau de gard, acolo unde are umbra obligatorie in timpul pranzului. Pamantul trebuie sa fie umed dar nu cu balti, atacurile daunatorilor fiind rare (melcii) si ei pot fi combatuti cu substantele din comert fara a afecta planta. Un pamant usor si sfaramicios este important, dar trebuie sa contina obligatoriu argila si calcar. Pentru a face pamatul poros se utilizeaza perlit si piatra ponce sfaramitata, un drenaj din pietre este imperios necesar daca pamantul are proprietatea de a balti si de a face noroi.

Specii
-Cypripedium calceolus
-Cypripedium parviflorum
-Cypripedium pubescens
-Cypripedium reginae
-Cypripedium formosanum
-Cypripedium macranthos
-Cypripedium macranthos alba
-Cypripedium tibeticum
-Cypripedium smithii
-Cypripedium flavum
-Cypripedium guttatum
-Cypripedium kentuckiense
-Cypripedium californicum
-Cypripedium "Gisela"
-Cypripedium "Hans Erni"
-Cypiripedium "Gisela pastell"
-Cypripedium "Aki"
-Cypripedium "Ulla Silkens"
-Cypripedium Rascal
-Cypripedium ventricosum
-Cypripedium ventricosum pastell
-Cypripedium "Ursel"
-Cypiripedium "Sabine"
-Cypripedium "Hank Small"
-Cypripedium "Kristi Lyn"
-Cypripedium "Phillip"
 

veretregn

Active Member
NU știu nimic despre parviflora însă Cypripedium reginae adevărată plantă de umbră, această orhidee din familia Papucului Doamnei detestă orice fertilizare, moare rapid pe un substrat alcalin și dăinuie în litieră acidă a pădurilor. La mine în grădină se bucură de umbră deasă în spatele unor coacăzi. În groapa de plantare am adăugat pietriș și turbă blondă. substratul nu trebuie să se usuce niciodată. 100 % rezistență la înghețul din timpul iernii. Într-adeăr este decimată rapid de limacși și de aceea trebuie protejată.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 6576_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 0918_n.jpg
 
Sus