Dezinfectant

Care este varianta cea mai practica de dezinfectare a sculelor de gradina (foarfeci, fierastraie...) pt a nu imprastia bolile?

tkx
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Eu le-as desinfecta cu var,dar pana acum nu mi-am pus problema asta,insa iti multumesc pentru ca de acum o sa ma gandesc si eu .
 

vali

Active Member
Moderator
Multi sunt de parere ca o simpla spalare cu apa si sapun dupa utilizare, ar fi suficienta. Asta in special cand stii ca ai lucrat cu ele la plante pe care nu le suspectezi de a fi bolnave.
Cand vrei sa impiedici raspandirea bolilor de la o planta la alta, e mai sigur sa le lasi cateva minute (si sa nu le uiti acolo, pentru a nu-ti rugini :) ) intr-o solutie de clor (inalbitor) 10%, dupa care le clatesti. Principalul e sa indepartezi cu grija orice urma de seva sau tesut vegetal de pe partile active ale sculei.
In ambele cazuri, trebuie uscate si unse.

Eu prefer varianta cu inalbitorul, pentru ca folosesc destul de multe scule odata si e mai comod. Si mai sigur!

Se mai poate folosi si o solutie de sapun si spirt medicinal sau alt alcool, ori introducerea sculelor direct in alcool nediluat, dar nu am incercat.
 
Esti convins ca-i suficient ? :evil:
Asa imi trecuse si mie prin cap: o combinata de spirt, clor, rivanol, pur universal.... pe cineva tot omoara, dar este suficient??
Habar n-am.... poate un spirt este excelent ....

1. uite un model: "dezinfectarea uneltelor cu alcool tehnic, hipoclorit de sodiu 0,5% sau formalina 1%,"... ce o fi formalina????

2. sau altul : "DEZINFECTAREA UNELTELOR DE GRADINARIT~
-daca veti taia o tulpina de planta bolnava cu o foarfeca de gradinarit,va trebui sa curatati lamele acesteia pentru a preveni raspindirea bolii.Pentru a dezinfecta uneltele de gradinarit,spalati-le intr-o solutie obtinuta din 1/2 cana de inalbitor la 1 litru de apa.Lasati-le sa se usuce la soare,iar apoi ungeti-le cu citeva picaturi de ulei pentru a impiedica ruginirea. "

o fi complet?
 

vali

Active Member
Moderator
Eu cred ca este suficient. La pct.2 este varianta cu clorul, pe care-l folosesc si eu :D ... desi, recunosc ca au fost situatii cand terminasem clorul si am ”dat atacul” la rezerva de Domestos a sotiei :rofl: .

Cred ca nu e cazul sa cautam cine stie ce metode sofisticate de sterilizare. Sunt oameni care folosesc metodele astea, cu clor, cu etanol, cu sapun si alcool, de zeci de ani si le recomanda.

Experienta mea nu este atat de bogata incat sa pot spune cu mana pe inima ca solutia de clor e mai buna decat altele. Dar nici nu am avut probleme din pricina sculelor.
 

Viovett

Member
Daca totul e ok operatiunea asta e apoape un moft. Daca ai o maladie pe care n-o observi la timp, nimic nu te ajuta. Nu uita ca toate substantele ataca metalul si trebuie duse la tocilarie etc. La ce experiente am avut cu tocilarii, care sunt si din ce in ce mai "rari" am preferat sa cumpar alte "ostromente". :rofl:

Serios vbind cand am ragaz sa fiu "corecta" folosesc o dilutie de alcool medicinal pus pe vata si sterg foarfeci/clesti etc. ( Sunt mai atenta cand iau lastari :) ).
 

ACHIMENES

Member
Dar ce ne facem daca avem un pom fructifer cu Erwinia :? .....nici cu mama lu' mama solutiilor nu se mai dezinfecteaza suficient de bine fierastraul sau foarfeca...in asa fel incat sa nu inbolnavim si alti pomi.
Solutia......un alt set de scule :) folosite numai pt astfel de problemute :)
 

vali

Active Member
Moderator
ares cel mare a spus:
da' cum te prindeai ca e vina sculelor nesterile? :)
Pai daca as fi avut doua plante, una in balcon, alta pe pervazul exterior al ferestrei de la bucatarie (plante care nu „s-au intalnit” niciodata), una cu rugina si alta nu, iar dupa ce as fi lucrat la amandoua cu aceleasi scule si s-ar fi imbolnavit si cealalta, cred ca as fi banuit contaminarea datorita sculelor :).
Viovet a spus:
Daca totul e ok operatiunea asta e apoape un moft.
Cu aceasta afirmatie sunt de acord. Dar e o chestie de autodisciplina sa-ti cureti sculele. Si poate preveni multe neajunsuri cand nu chiar totul e ok. Referitor la faptul ca sculele sunt atacate de substantele folosite la dezinfectare, e la fel de adevarat. Dar atacate sunt si de fluidele plantelor. Probabil ca daca e vorba de un ferastrau sau un foarfece de max. 30 lei, nu-i nicio problema sa cumperi alte scule.
Cred ca eu am vorbit cu gandul la sculele folosite de mine in mod curent (scule bonsai) si de aceea „am plusat” in favoarea dezinfectarii, ungerii si – implicit – a ascutirii acestora (cand folosesti niste scule, se presupune ca, mai devreme sau mai tarziu, inveti sa le si ascuti). Cand e vorba de foarfeci si clesti care costa 30-50 sau 100 euro/buc., nu prea iti arde sa le cumperi dupa fiecare operatie :D .
ACHIMENES a spus:
Dar ce ne facem daca avem un pom fructifer cu Erwinia :?
Achimenes, asa cum am recunoscut, experienta mea nu este atat de bogata incat sa afirm cu mana pe inima ca modul in care-mi curat eu sculele este eficient (sau „cel mai”)... Cu „focul bacterian” nu m-am confruntat niciodata pana acum, si sper sa nici nu am ocazia. Sper sa raman, ca Arghezi, la „bube, mucegaiuri si noroi”, pe care sa le pot rezolva prin metodele invatate pana acum :D .
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Ideea cu varul nu mai cred ca e buna,dar poate ca trecerea lor prin foc ar duce la moartea virtualilor microbi.
 

ACHIMENES

Member
Mnina a spus:
Ideea cu varul nu mai cred ca e buna,dar poate ca trecerea lor prin foc ar duce la moartea virtualilor microbi.
Doamne nuuuuu........ne stricam sculele ( mai ales daca am dat ceva bani buni pe ele) :eek: :eek:
 
Sus