Dipladenia spp

cornelia

Fondator
Membru staff
Denumirea stiintifica: Dipladenia
Denumire alternative: Mandevilla.

Denumire populara:
Iasomie chiliana

Imagini:


Tipul plantei:
Perena, urcatoare (laxa)

Gabarit:
In zonele de origine creste pana la 3 – 4 metri. Cultivata in ghivece ajunge pana la cel mult 2m.

Lumina si temperatura:
Iubeste lumina atat in sezonul de vegetatie cat si in cel de repaus. Pe masura ce temperatura creste si intensitatea luminoasa este mai puternica se accelereaza si procesul de crestere. Vara va recomandam sa o tineti afara, in curte, pe balcon sau pe terasa. Toamna insa, cand temperaturile noaptea ajung la 5-10 grade e momentul sa mutate planta la adapost. Are nevoie de minim 5 ore de soare pe zi daca doriti sa obtineti o inflorire abundenta. In zilele toride e bine sa o umbriti putin, asa incat sa nu apara arsuri inestetice. Ele pot ajunge sa afecteze sanatatea plantei.

Flori, frunze, fructe:
Familia iasomiilor chiliene este destul de numeroasa (cuprinde 300 specii). Frunzisul este mereu verde si se poate cultiva atat ca plante de interior cat si ca plante de exterior, dar numai in sezonul cald in zona noastra climaterica. Frunzele sunt dispuse sub forma de perechi, au aspect lucios, elegant si sunt de culoare verde inchis. Florile arata ca niste trompete cu margini aplatizate, cu parfum discret si proaspat. Dureaza in medie o saptamana si se formeaza pe varfurile lastarilor. Si plantele mici pot sa produca flori, daca au o constitutie viguroasa. Perioada de inflorire incepe din aprilie si tine pana tarziu in noiembrie. Florile pot fi albe, galbene, roz sau rosii, in diverse nuante.

Solul:
Are nevoie de pamant bine drenat, pentru ca altfel exista riscul ca radacinile sa putrezeasca. Folositi pamant de buna calitate, fertile si cu buna capacitate de drenare dar si de retentie a apei. Nu uitati sa amestecati putin nisip cu granulatie medie sau 20-25% perlit pentru gradinarit.

Udarea:
In perioada calda din an, atunci cand planta creste mult, o puteti uda abundant. Cu cat planta sustine mai multe flori, cu atat trebuie sa fiti mai atenti la udare – nu trebuie sa lasati pamantul sa se usuce complet – altfel florile se trec repede si nu apucati sa va bucurati de ele. Toamna si peste iarna, cand planta este in repaus in casa, intr-un loc racoros, udarea trebuie sa fie superficiala, doar cat sa nu se usuce complet pamantul din ghiveci. Mutarea in repaus se face treptat, nu brusc, altfel planta isi va pierde o mare parte din frunze si lastarii cruzi se vor vesteji.

Aerul:
Are nevoie de umiditate mare in aer, motiv pentru care va recomandam sa pulverizati planta cu apa, mai ales peste vara. In conditii de cultivare in interior e bine sa asezati ghiveciul pe un strat de pietricele umede. Nu lasati apa sa balteasca la radacina plantei.

Ingrasaminte:
Aplicati ingrasamant in perioada de crestere, o data la doua saptamani, impreuna cu apa folosita la udare. Evitati sa ii puneti ingrasaminte in perioadele foarte calde sau foarte reci (repaus) pentru ca le puneti degeaba – planta nu le va folosi. Alegeti un ingrasamant pentru plante decorative cu flori, care sa nu aiba o concentratie prea mare de azot (planta creste bine si fara stimulent).

Inmultire:
Se inmulteste prin butasi semilemnificati, pe perioada de vara. Se indeparteaza o parte din frunze si se inradacineaza in substrat de turba in amestec cu nisip cu granulatie medie. Se acopera lastarul cu o minisera improvizata (pet) si se tine la 18-25 grade C. Are nevoie de aerisire dar si de umiditate constanta. Ca orice planta urcatoare / cataratoare se poate inmulti prin marcotaj.

Conditii de iernare:
Pentru a obtine o inflorire bogata in sezonul urmator inseamna ca peste iarna sa se pastreze planta in repaus. Temperatura de repaus este de 8-10 grade, lumina naturala buna si udare superficiala.

Boli si daunatori:
Daca umiditatea din aer este scazuta e posibil sa fie atacata de paianjenul rosu. Din acest motiv nu neglijati pulverizarile periodice cu apa. Daca totusi planta este atacata de paianjeni va fiu necesar sa cumparati substante acaricide (pe care le cumparati de la farmacii fitosanitare). Toamna cand mutate planta de afara in interior e posibil sa fie atacata de paduchii lanosi. Indepartarea manuala cu betisoare cu spirt medicinal este o metoda eficienta in caz de atac incipent.

Ingrijire, particularitati:
Seva plantei este toxica daca planta este consumata. Seva poate produce iritatii pe piele, dar nesemnificative. Tulpinile sale sunt mai degraba laxe, pendente decat urcatoare sau cataratoare la propriu. Are nevoie de suport de tip arc, tripod sau scarita. Dupa trecerea florilor e bine sa scurtati lastarii asa incat sa obtineti un nou val de flori. Nu suporta schimbarile bruste ale factorilor de mediu (nici curentii reci peste iarna).

Specii si varietati:
Dipladenia boliviensis
Dipladenia sanderi
Dipladenia splendens
 
Sus