Experiment - aproximativ 70 diferite soiuri de tomate.

veretregn

Active Member
Cred ca aceste este cel mai important proiect de gradinarit pentru mine de anul acesta.

De obicei ofer inainte o parte plictisitoare de teorie si dupa aceea incep cu fotografiile. Nu as dori sa fac exceptie nici de data aceasta. Vreau s aincerc sa discut fiecare sortiment in parte, asta in masura in care pot sa aflu detalii despre fiecare sortiment in parte.

De ce asta? Pentru ca unele tomate trebuie copilite, altele nu trebuie copilite, unele trebuie tunse altele nu. La unele trebuie fructele rarite. Altele sunt curgatoare si se pun cu capul in jos in cosuri suspendate (nu am din alea). Altele pot fi crescute in saci, altele in ghivece.

Acum nu le stiu eu pe toate, insa sper ca vom descoperi impreuna.

In plus vreau sa urmaresc productia, gustul, aplicatiile.

Pe pacursul experimentului voi discuta si despre costuri.

Costul semintelor cumparate este de 130 de euro. Unele le-am primit de la oameni si nu au denumire comerciala. Oricum voi specifica aceste detalii.

Planul meu este ca inainte de a ma apuca de experimentul propriu-zis sa incerc sa descriu varietatile. Mi se pare un volum de munca destul de serios, de aceea orice observati sau scapri sunt bine primite.

Despre seminte. Am ales varietati care nu sunt hibrizi. Multe dintre tomate sunt rase vechi, unele de mai mult de 150 de ani. Altele sunt mai noi.

Stiati ca exista 14000 de soiuri de tomate in lume?

Sunt tomate albe, galbene, portocalii, rosii, verzi, negre, mov, pistruiate, bicolore sau cu linii?

Sunt tomate rotunde, neregulate, in forma de lamaie, in forma de para, etc.

Sunt tomate care cresc ca si un ciorchine, altele cresc izolat.

Sunt tomate mari, tomate mici.

Sunt tomate pentru pastrare, rezista 2 luni dupa ce au fost culese, tomate pentru sosuri, tomate pentru bulion, tomate pentru salate, tomate pentru uscat, tomate pentru prajit...

Tomate dulci, cu gust de fructe, acide, acre, apose, carnoase?

Tomate pentru regiuni calde, pentru regiuni reci?

Soiuri timpurii, semitimpurii, semitradive si tardive?

In ciuda tuturor acestor diferente, tomatele au cateva puncte in comun.
- nu rezista la frig;
- sunt sensibile la boli, precum Phtytophtora (mana), una dintre cele mai grave boli;
- nu le plac dusurile nici perioadele prelungite de ploaie;
- sunt mari consumatoare de apa, insa nu pot creste in mlastini;
- calitatea fructului este potentata de prezenta potasiului in sol;

Insa voi discuta despre asta mai incolo.
 

veretregn

Active Member
Despre tarana.

Tomatele au nevoie de un pamant bogat in humus si in substante minerale.

Pentru un ar / an:

1,1 kg N
0,3 kg P
1,4 kg K
1,3 kg Ca
0,15 kg Mg

Pregatirea terenului pentru un ar:

Inaintea iernii 200 - 300 de gunoi maturat si 150 - 300 kg compost bine maturat.

Primavara 100 - 200 kg de compost bine maturat.

1 kg de Calciu inainte de venirea iernii. Atentia sa nu adaugati prea mult calciu pentru ca duce la alcaloza.

pH-ul ideal este intre 5,5 si 7.

Faina de oase 2 - 5 kg / ar.

Potasiul se poate adauga sub forma de cenusa de lemn, 2 -4 kg / ar si 2 - 3 kg de faina de sange sau gainat / ar.

Tomatele au nevoie de bor. 100 - 300 gr de borax / ar.

Cuprul este important atat pentru dezvoltarea plantelor cat si pentru mentinerea sub control al Phtytophtorei (mana). 2 kg de fulgi de cupru.

Manganul se adauga prin stropire de dilutie de hipermanganat de potasiu. Lipsa manganului influenteaza inflorirea si stabilirea fructelor.

Negru de fum este bun pentru fructificare. Se aplica 2 kg ar.

Tomatele se bucura de ingrasaminte lichide. Acestea se pot obtine din tot felul de decocturi de frunze de plante, precum urzici, varza, unele buruieni.

Toate aceste se incorporeaza bine in substrat cu cel putin o luna jumatate inainte de transplantarea definitiva.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
eu iti doresc succes , anul trecut si eu am incercat dar cu 20 specii , si ma plictisisem de atatea rosii , am dat la toate rudele :rofl: anul asta ma rezum pe 2-4 specii ca e prea mult
 

ghia_don

Active Member
...dar rudele veneau doar la cules...iar noi ramineam cu munca si cu spatele rupt... :(
Asa ca si eu pun anul asta 2-3 soiuri si doar vreo 50 fire, ca-mi ajung..
Horia, tie iti doresc succes si asteptam cu interes amanunte despre rezultatele tale :D ..
 

mymo

Active Member
Te-ai inhamat la munca,nu gluma.La ce soiuri te-ai gandit?
Succes in tot ce ti-ai propus.
 

veretregn

Active Member
Abraham Sluis

Tomate de la Abraham Sluis

Durata germinarii 14 zile.
Temperatura 20° C

1. Tangella

Tangella este o planta foarte productiva care ofera fructe sferice de culoare portocalie, de la inceputul pana la sfarsitul sezonului. Au gust placu dulcet cu o aroma discreta de lamaie. Fructele pot fi culese dupa 75 de zile si pot folosite pentru salata. Au rezistenta medie la boli. Cultura in solarii da rezultatele cele mai bune, insa poate fi cultivata si afara intr-un loc cald si ferit.



2. Lemon Tree

Produce fructe frumoase, de aproximativ 6 cm, care corespund formei si culorii lamaii. Fructul este ferm precum cel al unei tomate pentru pasta, de aceea este idea pentru a fi conservat ca si ketchup, suc sau sos. Plantele, de dimensiuni mari produc o cantitate enorma de frcte cu un gust lejer, in 80 de zile de la insamantare. Este o tomata excelenta pentru bucatarie.

http://www.growsonyou.com/photo/slidesh ... n-tree/all

3. Coeur de Boeuf / Inima de Bou

Aceasta varietate este recunocuta pentru gustul excelent si pentru forma deosebita. Este o varietate italiana utliata in special pentru sosuri si pasta, datorita continutului ma scazut de apa.
Coacerea are loc de la interior spre exterior. Poate fi consumata si in stare proaspata deoarece are putine seminte. Pentru alate poate fi combinata cu busuioc si mozarella. Cultura in solarii este indicata, desi intr-un loc ferit si cald planta poate da rezultate acceptabile. Cules dupa aproximativ 75 de zile.

http://www.aujardin.org/photo/albums/us ... _boeuf.jpg

4. Pink Brandywine

Brandywine este o rasa celebra din perioada Anabaptista, 1885. Este numita dupa raul Brandywine din Penssylvania. Fructul este gata de cules dupa 80 de zile, dupa ce trece de la culoarea verde-portocalie spre un rosu-roziu necomun. Fructul poate ajunge la 300 - 400 de grame iar gustul este de tomata veche. Gustul este delicios.

http://www.pinkbrandywine.com/wp-conten ... strain.jpg

5. Black Russian

Este o planta compacta care produce fructe de aprox. 100 de grame, dupa 75 de zile. Fructele au coloarea mahon inchis si un gust special dulce-acrisor cu note picante. Aceasta varietate poseda proprietati antioxidante. Este o planta relativ sensibila.
Nu copiliti prea des. Cultura in solarii da rezultatele cele mai bune.

http://www.capitalgardens.co.uk/images/ ... an/319.jpg

6. Green Zebra / Striped Emerald Green

Aceasta varietate dateaza din 1985. Fructele au coloare ambra-verde cu dungi lamaii. Este o planta generoasa care ofera fructe de 60 - 120 de zile care pot fi recoltate dupa 75 de zile. Gustul este acidulat dulceag. Fructul este ferm, carnos. Cultura in solarii da rezultatele cele mai bune insa poae fi cultivata si in aer liber, intr-un loc cald, ferit.

Fructele se pastreaza intr-o fructiera, niciodata in frigider.

http://www.dailygrommet.com/blog/wp-con ... -Bunch.jpg

7. Siberian Superior

Este o planta joasa care creste ca si o tufa si nu are nevoie de tutelare. Este o varietate foarte timpuri, care produce fructe la 60 de zile dupa sadire. Cultura in solarii este posibila, desi poate fi crescuta si afara in conditiile mai nefavorabile.

Produce fructe de 6 - 7 cm, de un rosu clar cu o aroma si miros delicios. Daca fructele sunt culese cu tije (ciorchine), se vor putea pastra pentru o perioada mai lunga de timp.

http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/prodgfx/0689.jpg
 

veretregn

Active Member
Tomate de la Buzzy Seeds

Tomate de la Buzzy Seeds

Germinare 10 - 12 zile.
Temperatura 20°C.

1. Brandywine Yellow

Versiunea galbena a Pink Brandywine. A se vedea detalii in Abraham Sluis.

http://thebearfootshaman.com/images/tom ... dywine.jpg

2. Zloty Ozarowski

Varietate cu fructe portocalii de 200 - 250 grame.

http://www.eva.lv/productimages/1042/to ... rowski.jpg

Cine stie mai mult despre varietatea asta?

3. Cherry Yellow / Cireasa Galbena

Produce fructe foarte mici de pana la 20 g.
Maturare la 90 de zile.
Poate fi crescuta in ghivece.

http://it.dreamstime.com/pomodoro-di-ci ... 486976.jpg

4. Super Roma VF


Tomata pentru bulion, deoarece contine mai putina umiditate.
Trebuie copilita in mod regulat.


http://www.seedo.nl/tomaat-super-roma-p ... e815a27900

5. Tigerella

Varietate veche. Fruct ferm cu un gust placut.
Este o varietate nedeterminata care poate fi tutelata ca si vita de vie.

http://sweetpaprika.files.wordpress.com ... atoes2.jpg
 

Elektra

Member
Mult succes, mai da-ne cateva detalii, la ce temperatura le tii, ce folosesti pentru a tine la control fungii, etc.
Despre zloty ozarowski nu pot decat sa banuiesc ca fiind de origine poloneza e mai rezistenta la frig, eu am pus la incoltit seminte de Rumba Ozarowski, dar nu par sa aiba multe in comun, este un soi timpuriu cu crestere determinata.
 

veretregn

Active Member
Ziua 1. 28/02/2011

Ziua 0. A fost ziua insamantarii, adica 27/02/2011.

Experimentul a pornit. Intre timp numarul de varietati a crescut pe la 90. Voi face in curand o lista.

Pentru ca intervenit ceva nu am mai avut timp sa descriu fiecare varietate in parte. Daca cineva doreste sa ma ajute in acest sens (la partea teoretica)... ar fi ideal.

Alaturi de tomate s-au adaugat si vreo 50 de varietati de ardei (majoritatea romanesti) si 15 varietati de vinete.

In curand fotografii si lista.
 

vuk

Member
pe ce suprafata de teren faci experimentul ?

si cate plante o sa ai din fiecare soi ?

ne-ai putea zice de unde ai cumparat atatea feluri de seminte ?

si sa nu uiti sa faci cat mai multe poze :)
 

veretregn

Active Member
vuk a spus:
pe ce suprafata de teren faci experimentul ?

si cate plante o sa ai din fiecare soi ?

ne-ai putea zice de unde ai cumparat atatea feluri de seminte ?

si sa nu uiti sa faci cat mai multe poze :)

Voi avea o planta din fiecare soi pentru ca sunt limitat de teren: o "sera" din folie de 12 mp, un tunnel de 32 mp si alti 300 mp in aer liber.

Semintele au fost achizitionate in timpul calatoriilor, sau de pe internet sau cerute de la prieteni.

Detalii insamantare. Folosesc cutiile de crestere, deocamdata. Ma gandesc sa updatez sistemul. Detalii vor veni in cazul in care vor interveni schimbari.

Am facut paralelipipede de pamant si in fiecare paralelipiped am pus 3 seminte. Va ramane o singura planta.


Ziua 3. 02/03/2011 Nici un semn de germinare inca. Este normal.
 

veretregn

Active Member
Lista tomate

1. Kristin
2. Vilma
3. Kecskemeti jubileum
4. Kecskemeti 549
5. Mobil
6. Korall
7. Mano
8. Mini Yellow Plum
9. Matina
10. Yellow Gazi Ribbed
11. Black Cherry
12. Black Ethiopian
13. Chocolate Stripes
14. Ananas
15. Cream sausage
16. Big white stripe
17. Aunt Ruby German's Green
18. Azoychka
19. Super Snow White
20. Basinga
21. 1884
22. Gogoshari striped
23. Italian tree
24. Trophy
25. Andes
26. Carmello
27. Amana Orange
28. Julia Child
29. Monfavet
30. Costeluto Fiorentino
31. Alaska
32. Amish Gold
33. Earl of Edgecombe
34. German Johnson
35. Anna Russian
36. Marmande tip RAF
37. Marglobe
38. Rumba Ozarowski
39. Hellfrucht
40. Marmande
41. Eskort
42. Red Cherry
43. Valenciano Gordal
44. Muchamiel
45. Montserrat
46. Tres Cantos
47. De Colgar
48. Pavlinia ST
49. Unibac
50. Vipon
51. Pato Negra
52. Market Valencia tip RAF
53. Pointy Thalia
54. Big Thalia
55. Yellow Pear
56. Turkish Orange
57. German Orange Strawberry
58. Black Krim
59. Black Truffle
60. Roma Golden
61. San Marzano 2
62. Tangella
63. Lemon Tree
64. Pink Brandywine
65. Coeur de Boeuf
66. Siberian Superior
67. Green Zebra
68. Black Russian
69. Zloty Ozarowski
70. Grapa Gialla
71. Cillegia Gialla
72. Tigerella
73. Super Roma VF
74. Sweetie
75. Orange Queen
76. Country Taste F1
77. Noir de Crimee
78. Saint Pierre
79. Rio Grande
80. Roma VF
81. Heinz 2247
82. Minired
83. Buzau 47
84. Tiny Tin
85. ACE 55 VF
86. Goldene Koningin
87. Dacia
88. Red Pear / Gigante del Vomano
89. Homestead
90. Pantano
91. Christmas Grapes
92. Cherry Roma
 

victoria

Active Member
Daca nu iti ajunge terenul mai am eu 1000 m2 :) :)
In ce zona le cultivi?
la toamna ma inscriu pe lista pentru seminte :D
 

veretregn

Active Member
victoria a spus:
Daca nu iti ajunge terenul mai am eu 1000 m2 :) :)
In ce zona le cultivi?
la toamna ma inscriu pe lista pentru seminte :D
Eu locuiesc in Belgia, deci precipitatii insemnate, 800mm, Phtytophtora si mai putin de 1600 ore soare pe an (media 4 h ore de soare/ zi), climat temperat oceanic. Zona de rusticitate 7 - 8.

Media anuala de temperatura 7 grade. Media temperaturilor minime 2 grade (ianuarie, februarie). Media temperaturilor maxime 14 grade (iulie).

Iernile sunt blande, umede si rareori este zapada. Verile sunt ploioase si reci.
 

veretregn

Active Member
Update. Ziua 3. 02/03/2011

Sunt un pic in panica. Observ primele semne de germinare desi semintele au fost pus la aprox. 0,5 - 1 cm adancime. Asteptam ca germinarea sa aiba loc la sfarsitul sapatamanii acesteia, pana la sfarsitul saptamanii viitoare.

Mi se pare ca semintele au germinat foarte repede. Acest lucru imi spune ca temperatura din grow-box este prea ridicata. La o verificare imi arata 23 de grade.

Brainstorming, brainstorming...

Voi reveni cu detalii si poate foto.
 

ghia_don

Active Member
Problema nu e ca au germinat prea repede, ci ca perioada pina la plantare e prea lunga si trebuie sa le asiguri plantutelor conditii de caldura si lumina sa se dezvolte frumos.
Si la mine au germinat unele rosii si vinete in patru zile, iar ardeii in 7 zile, si asta numai pentru ca am avut o temperatura de 25-28 grade in rasadnita. Acum am redus-o la 20 ..
 
Sus