veretregn
Active Member
Cred ca aceste este cel mai important proiect de gradinarit pentru mine de anul acesta.
De obicei ofer inainte o parte plictisitoare de teorie si dupa aceea incep cu fotografiile. Nu as dori sa fac exceptie nici de data aceasta. Vreau s aincerc sa discut fiecare sortiment in parte, asta in masura in care pot sa aflu detalii despre fiecare sortiment in parte.
De ce asta? Pentru ca unele tomate trebuie copilite, altele nu trebuie copilite, unele trebuie tunse altele nu. La unele trebuie fructele rarite. Altele sunt curgatoare si se pun cu capul in jos in cosuri suspendate (nu am din alea). Altele pot fi crescute in saci, altele in ghivece.
Acum nu le stiu eu pe toate, insa sper ca vom descoperi impreuna.
In plus vreau sa urmaresc productia, gustul, aplicatiile.
Pe pacursul experimentului voi discuta si despre costuri.
Costul semintelor cumparate este de 130 de euro. Unele le-am primit de la oameni si nu au denumire comerciala. Oricum voi specifica aceste detalii.
Planul meu este ca inainte de a ma apuca de experimentul propriu-zis sa incerc sa descriu varietatile. Mi se pare un volum de munca destul de serios, de aceea orice observati sau scapri sunt bine primite.
Despre seminte. Am ales varietati care nu sunt hibrizi. Multe dintre tomate sunt rase vechi, unele de mai mult de 150 de ani. Altele sunt mai noi.
Stiati ca exista 14000 de soiuri de tomate in lume?
Sunt tomate albe, galbene, portocalii, rosii, verzi, negre, mov, pistruiate, bicolore sau cu linii?
Sunt tomate rotunde, neregulate, in forma de lamaie, in forma de para, etc.
Sunt tomate care cresc ca si un ciorchine, altele cresc izolat.
Sunt tomate mari, tomate mici.
Sunt tomate pentru pastrare, rezista 2 luni dupa ce au fost culese, tomate pentru sosuri, tomate pentru bulion, tomate pentru salate, tomate pentru uscat, tomate pentru prajit...
Tomate dulci, cu gust de fructe, acide, acre, apose, carnoase?
Tomate pentru regiuni calde, pentru regiuni reci?
Soiuri timpurii, semitimpurii, semitradive si tardive?
In ciuda tuturor acestor diferente, tomatele au cateva puncte in comun.
- nu rezista la frig;
- sunt sensibile la boli, precum Phtytophtora (mana), una dintre cele mai grave boli;
- nu le plac dusurile nici perioadele prelungite de ploaie;
- sunt mari consumatoare de apa, insa nu pot creste in mlastini;
- calitatea fructului este potentata de prezenta potasiului in sol;
Insa voi discuta despre asta mai incolo.
De obicei ofer inainte o parte plictisitoare de teorie si dupa aceea incep cu fotografiile. Nu as dori sa fac exceptie nici de data aceasta. Vreau s aincerc sa discut fiecare sortiment in parte, asta in masura in care pot sa aflu detalii despre fiecare sortiment in parte.
De ce asta? Pentru ca unele tomate trebuie copilite, altele nu trebuie copilite, unele trebuie tunse altele nu. La unele trebuie fructele rarite. Altele sunt curgatoare si se pun cu capul in jos in cosuri suspendate (nu am din alea). Altele pot fi crescute in saci, altele in ghivece.
Acum nu le stiu eu pe toate, insa sper ca vom descoperi impreuna.
In plus vreau sa urmaresc productia, gustul, aplicatiile.
Pe pacursul experimentului voi discuta si despre costuri.
Costul semintelor cumparate este de 130 de euro. Unele le-am primit de la oameni si nu au denumire comerciala. Oricum voi specifica aceste detalii.
Planul meu este ca inainte de a ma apuca de experimentul propriu-zis sa incerc sa descriu varietatile. Mi se pare un volum de munca destul de serios, de aceea orice observati sau scapri sunt bine primite.
Despre seminte. Am ales varietati care nu sunt hibrizi. Multe dintre tomate sunt rase vechi, unele de mai mult de 150 de ani. Altele sunt mai noi.
Stiati ca exista 14000 de soiuri de tomate in lume?
Sunt tomate albe, galbene, portocalii, rosii, verzi, negre, mov, pistruiate, bicolore sau cu linii?
Sunt tomate rotunde, neregulate, in forma de lamaie, in forma de para, etc.
Sunt tomate care cresc ca si un ciorchine, altele cresc izolat.
Sunt tomate mari, tomate mici.
Sunt tomate pentru pastrare, rezista 2 luni dupa ce au fost culese, tomate pentru sosuri, tomate pentru bulion, tomate pentru salate, tomate pentru uscat, tomate pentru prajit...
Tomate dulci, cu gust de fructe, acide, acre, apose, carnoase?
Tomate pentru regiuni calde, pentru regiuni reci?
Soiuri timpurii, semitimpurii, semitradive si tardive?
In ciuda tuturor acestor diferente, tomatele au cateva puncte in comun.
- nu rezista la frig;
- sunt sensibile la boli, precum Phtytophtora (mana), una dintre cele mai grave boli;
- nu le plac dusurile nici perioadele prelungite de ploaie;
- sunt mari consumatoare de apa, insa nu pot creste in mlastini;
- calitatea fructului este potentata de prezenta potasiului in sol;
Insa voi discuta despre asta mai incolo.