Experiment - aproximativ 70 diferite soiuri de tomate.

veretregn

Active Member
Reamintesc că toate plantele au fost însămânțate în aceeași zi.

Am transplantat multe dintre ele. Aici doar câteva în ziua 56. Unele tomate au crescut mai viguros, unele au rămas mucuțe. Nu mă refer la variantele pitice ci la Amish Gold și Gogoshari Striped care sunt cele mai slab dezvoltate.



A trebuit să mai fac un tunel cu folie pentru tomate.


http://www.facebook.com/photo.php?pid=7 ... 0519721387

La ziua 56 majoritatea tomatelor au dimensiuni simalare cu cea din linkul de mai jos:

Goldene koningin.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=7 ... 0519721387


Comparație între cea mai dezvoltată tomată în spate (Moneymaker) și Gogoshari Striped cea mai puțin viguroasă.


http://www.facebook.com/photo.php?pid=7 ... 0519721387

Moneymaker, Siberian Superior sunt cele mai dezvoltate și sunt varietăți timpurii deoarece au început dejă să aibă boboci care urmează să se deschidă.

Amisg Gold, Gogoshari Striped, Cream Sausage sunt cele mai anemice.

Heinz 2247, ACE 55 VF, Pato Negra se dezvoltă mai greu și au o culoare gălbuie la frunze și nervurile o tentă purpurie. Am folosit vase de aceeași dimensiune și am transplantat doar cât plante era era mare.

Tiny Tin este o varietate pitică și își arată primii muguri florali deși planta are dimensiunea unei panseluțe.

Super Snow White, deși este trecută ca și medie este mai mare decât media și începe să își formeze primii boboci.

Unibac, Buzău 47, Kecskemeti Jubileum, Keckskemeti 549 arată sănătos însă creșterea nu este atât de viguroasă.

Tomatele cu frunză de cartof (Italian Tree, Matina, Cilegia Giala, Julia Child, Black Truffle) au dimensiuni medii.

Pentru a vizualiza întreg albumul:

http://www.facebook.com/media/set/fbx/? ... 2a80b46e02
 

Aura

Member
Da'ai rabdare, nu gluma....!

Dimensiunile ca dimensiunile.....dar sa ne tii la curent cu ce gust or avea..si cum or fi la interior ..zemoase...carnoase..... :)

Aura
 

veretregn

Active Member
Aura a spus:
Da'ai rabdare, nu gluma....!

Dimensiunile ca dimensiunile.....dar sa ne tii la curent cu ce gust or avea..si cum or fi la interior ..zemoase...carnoase..... :)

Aura
Încă câteva fotografii cu tomatele. Au început să se coacă niște Cherry, Christmas Grapes.

Roma Golden au început să putrezească de la bază și multe dintre florile plantelor au început să cadă.

Am avut o săptămână de temperaturi joase. 10 - 14 grade.

Fotografii:
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 2a80b46e02
 

veretregn

Active Member
Week-endul trecut am putut să mă înfrupt din primele roșii. După 122 de zile de la însămânțare.

Am observat primele semne de Phytophtora (boala roșiilor foarte infecțioasă cauzată de o ciupercă). Toate roșiile au fost stropite apoi (nu preventiv) cu Cuprex 50. Un soi de zeamă bordeleză, biologică, care se diluează direct în apă.

Primele coapte sunt câteva dintre tipurile cherry și așa cum așteptasem Siberian Superior. Homestead este de asemenea coaptă, însă fiind un exemplar mare mai aștept, pentru o coacere în profunzime.

Siberian Superior. Face roșii de dimensiunea unei caise. În partea superioară prezintă niște dungi/ pete de verde închis la culoare care însă nu penetrează în carne. Forma fructelor este regulată, ușor lungite, cu un profil aproape elipsoidal.
Gustul este de roșie. Lipsesc unele note, însă rămâne un gust bun de roșie. Consider că se pretează cel mai bine în salate. În acest sens este excelentă. Când am spus că lipsesc note, m-am referit la o aciditate scăzută, nu la un gust fad.
Planta crește neregulat, sub forma unei tufe. Copilirea nu trebuie să fie serioasă, deși creșeterile redundante trebuie înlăturate. Deși fructele sunt relativ mici, planta nu este extrem de productivă, însă este o varietate foarte bună pentru a începe sezonul, pentru că este timpurie. trebuie să insist pe copilire. Am observat că lăstarii pot să fie doar flori sau să fie lăstari care prezintă 2 frunze și apoi imediat flori. Nu este o tomată care se poate agăța s-au întinde verticală, însă nici o tufă adevărată nu este. Are nevoie de suport. Am observat că este relativ mai sensibilă la boli, prezentând mai multe fruze de la bază afectate de fungii.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=8 ... 0519721387

O recomand pentru: coacerea timpurie, aspect.
Nu o recomand: cantitatea de fructe.

Christmas Grapes.

Îmi este foarte greu să spun că este o roșie cherry din cauza dimensiunii mai mari.Fructele de mărimea nucilor cresc din abundență pe ciorchini. culoarea este roșie cu o tentă verzuie abia sesizabilă. Planta este viguroasă și necesită copilire și suport. În climatul din Romania cred că ar putea fi ghidată pe două brațe în special în solarii. În mod cert este o varietate timpurie. Planta pare a fi mai rezistentă la boli (Phytophtora). fructele sunt regulate, deși cele dinspre vârful ciorchinelui sunt doar sensibil mai mici. Coacerea se face treptat de la baza ciorchinelui înspre vârf.
Gustul este execelent. Este ceea ce îți poți dori de la o roșie clasică. Aciditate bună. Gust intens, bogat în lichid.

O recomand pentru: Gust, coacere timpurie, vigorozitatea creșterii.
Nu o recomand: -

Cherry Roma

Plantă cu creștere viguroasă care necesită copilire și suport. Ghidarea pe două brațe este posibilă, în special în solarii. Planta este relativ rezistentă la Phytophtora. Aspectul plantei, deși ghidat, este ridicol de inestetic. frunzele atârnate, fructele atârnând leneș în ciorchini generoși.
Produce fructe regulate alungite, elipsoidale de mărimea unor prune bistrițe mici. Fructele cresc pe ciorchini și se coc treptat de la baza ciorchinelui spre extremitate.
Culoarea este roșie cu tentă veruzie sesizabilă. Nu sunt în totalitate opace, însă nici nervurile nu sunt vizbile în interior. Ar putea da impresia unor roșii necoapte.
Gustul este dulce, delicios, foarte aromate, ușor distins de gustul clasic de roșie. Acest gust delicios este completat de fermitatea fructului. Fructele sunt tari, și cărnoase, nu crocante. Nu discutăm despre duritatea unor roșii de supermarket în afara sezonului, ci despre o trăsătură naturală. De asemenea, deși mai puțin bogate în acizi și îndepărtându-se de la gustul tradițional de roșie spre unul mai fructat, eu o consider o roșie delicioasă și poate fi feliată în salate sau consumată ca și un snack. Datorită fermității lor și dimensiunilor modeste cred că ar putea fi folosite în preparări culinare calde, în special wok (prăjită rapid într-un vas foarte încins pentru un timp scurt).

Recomdată pentru: gust, coacere timpurie, productivitate.
Nu o recomand: -
 

veretregn

Active Member
dyayzh a spus:
Multumim pentru informatii. :D
Cu plăcere. mai jos un link cu evoluția lor. Informații (subiective) despre gust și creștere deocamdată în engleza.

Albumul facebook mai jos. Pozele mai interesante la sfârșit.
 

veretregn

Active Member
Experimentul s-a deovedit mult mai complex decât anticipasem. De aceea îmi consumă foarte mult timp. Faptul că nu am revenit cu updaturi se datorează doar lipsei de timp. În momentul de față lucrez la centralizarea unor informații provizorii. Fotografii și informații suplimentare, legate de fiecare varietate în parte vor fi disponibile începând cu a doua jumătate a lunii septembrie (nu am timp din caza sesiunii, musafiri, făcut fotografii, adunat semințe, bulion, conserve, etc.)

Am crescut tomate pe două parcele:

1. Ransberg, în centrul Belgiei, 160 de km de coastă, unde temperaturile în timpul verii sunt mai ridicate și iarna mai scăzute cu aprox. 2 grade Celsius.

2. Oostende, la aprox. 300 de m de plajă, temperaturile mai scăzute vara,


De remarcat, din 13 iulie până în 14 august au fost precipitații zilnice.

Parcela Ransberg.

Roșii plantate afară și în solar.
Roșiile plantate afară și în solar au fost stropite cu zeamă bordeleză în iunie și în iulie. Din cauza ploilor abundente nu au mai fost stropite deloc.

TOATE tomatele plantate afară s-au mănat serios. Am înlăturat frunzele în proporție de 70 - 100 % de pe plante, tăiat părțile cele mai afectate, înlăturat plantele compromise. Toate resturile vegetale de la tomate înlăturate au fose la ars. Am obținut recoltă de la plantele de afară. Voi reveni cu informații mai cuprinzătoare.

TOATE tomatele din seră au fost ușor atinse de mană. În solar nu am mai stropit pentru a urmări evoluția lor fără a fi stropite.

Parcela Oostende.


Roșii în solar și afară.

Roșiile din solar au fost stropite cu zeamă boprdezeleză la începutul lunii iulie.
O parte din roșiile de afară au fost stropite cu zeamă bordeleză și Mixanil (produs chimic NEBIOLOGIC )la începutul lunii iulie.

O parte din roșiile de afară nu au fost stropite cu nimic.

Rezultate: roșiile din solar stropite cu zeamă bordeleză au fost atinse de mană foarte ușor.

Doar o plantă din exterior dintre cele care au fost stropite cu zeamă bordeleză și Maxinil prezintă semne mici de boală. Am repetat stropirea, ierii 15 august.

Roșiile nestropite:

1. Din lăstari, în urma copilirii am obținut prin butășire noi plante care au deja fructe necoapte. Acestea nu prezintă niciun semn de boală (deși nestropite).

2. Plantele obținute din semințe prezintă semne de boală, însă încă nu sunt alarmante.

Concluzie (provizorie):

Phtytophtora a afectat mai puternic plantele aflate în Ransberg (în centrul țării), deși au fost stropite cu zeamă bordeleză. Mixanil oferă o protecție eficientă și de lungă durată, însă este o soluție nebiologică. Plantele mai mari / bătrâne sunt mai ușor afectabile decât cele mai tinere.

Plantele aerisite, bine tutelate sunt mai puțin afectate de boală decât cele care au o creștere sub formă de tufă. În acest sens copilirea, cât și tunderea treptată a frunzelor de la bază în sus (pe măsura coacerii fructelor) sunt fundamentale.

Fructele care se coc în umbră produc mai puține semințe viabile (sau chiar deloc) decât cele care coc la soare sau semiumbră.

Îmi pare rău că nu pot să ofer imagini la acest moment, însă voi reveni când timpul îmi permite.

P.S. Deocamdată sunt mulțumit de rezultatele obținute.
 

Elektra

Member
veretregn a spus:
Christmas Grapes.

Îmi este foarte greu să spun că este o roșie cherry din cauza dimensiunii mai mari.Fructele de mărimea nucilor cresc din abundență pe ciorchini. culoarea este roșie cu o tentă verzuie abia sesizabilă. Planta este viguroasă și necesită copilire și suport. În climatul din Romania cred că ar putea fi ghidată pe două brațe în special în solarii. În mod cert este o varietate timpurie. Planta pare a fi mai rezistentă la boli (Phytophtora). fructele sunt regulate, deși cele dinspre vârful ciorchinelui sunt doar sensibil mai mici. Coacerea se face treptat de la baza ciorchinelui înspre vârf.
Gustul este execelent. Este ceea ce îți poți dori de la o roșie clasică. Aciditate bună. Gust intens, bogat în lichid.

O recomand pentru: Gust, coacere timpurie, vigorozitatea creșterii.
Nu o recomand-
Ce veste buna, am soiul acesta(Mersi Floria!) si eram curioasa cum este, mersi de info!
Banuiesc ca e mult de munca dar poate mai dai cateva detalii, macar despre soiurile care te-au impresionat in mod pozitiv.
 

veretregn

Active Member
Elektra a spus:
veretregn a spus:
Christmas Grapes.

Îmi este foarte greu să spun că este o roșie cherry din cauza dimensiunii mai mari.Fructele de mărimea nucilor cresc din abundență pe ciorchini. culoarea este roșie cu o tentă verzuie abia sesizabilă. Planta este viguroasă și necesită copilire și suport. În climatul din Romania cred că ar putea fi ghidată pe două brațe în special în solarii. În mod cert este o varietate timpurie. Planta pare a fi mai rezistentă la boli (Phytophtora). fructele sunt regulate, deși cele dinspre vârful ciorchinelui sunt doar sensibil mai mici. Coacerea se face treptat de la baza ciorchinelui înspre vârf.
Gustul este execelent. Este ceea ce îți poți dori de la o roșie clasică. Aciditate bună. Gust intens, bogat în lichid.

O recomand pentru: Gust, coacere timpurie, vigorozitatea creșterii.
Nu o recomand-
Ce veste buna, am soiul acesta(Mersi Floria!) si eram curioasa cum este, mersi de info!
Banuiesc ca e mult de munca dar poate mai dai cateva detalii, macar despre soiurile care te-au impresionat in mod pozitiv.
Fă-mi o listă și voi lucra la ea.
 

anuca

New Member
Buna,

Are cineva seminte de tomate soiul 1884?
Am mare nevoie de cateva seminte. :rugaciune:
Astept raspuns.

Anuca
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Horea cu ce te mai mandresti in materie de rezultate-tomate? Punem ceva la revista din experimentul tau?
 

veretregn

Active Member
cornelia a spus:
Horea cu ce te mai mandresti in materie de rezultate-tomate? Punem ceva la revista din experimentul tau?
Primul an a fost ok, însă nu mă mândresc cu nimic. Anul trecut a fost un sezon prost. Anul acesta voi schimba tactica... Mai lasă-mă un an- doi și apoi sper că voi avea ceva concludent.
 

veretregn

Active Member
cornelia a spus:
Pai ce crezi ca nu a fost bine anul trecut?
Phytophtora infestans la cele de afară... În climatul meu nu există varietate de tomate care poate fi crescută afară fără protecție.
 

Toluta

Member
Dl veretregn ,
Experimentul dv ma face sa va cer ajutorul. Eu nu fac nici un experiment cea ce fac este sa cultiv mai multe legume pe balcon. Am cultivat salada si rosii. Aici e problema.O planta a facut rosii asa cum se vede in film.Cealalta a facut doar flori dar care nu s-au fimalizat in fructe.Semintele recoltate de subsemnatul de la o singura rosie acum 2 ani.
Fara afirm asa ca un coleg (“daca sunt pe balconprobabil ca nu ai albine si atunci e necesar .. “) intrebarea mea :exista rosii care se preteza la temperaturi mari?Stiu, din lecturi, ca rosiile se descurga bine la temp mari.Care sint acestea?
Mentionez ca balconul cu pricina este asezat cu fata spre sud soarele il scalda de la 10 si AM pina la inserare.

Filmul despre rosiile mele de pe balconul persanal:
http://www.youtube.com/watch?v=kK9a2zzXCOc&feature=share&list=UUcZ8iIqp1an6F4LDAQv7d1Q

Toluta
Expert in gradinareala
 

geodezia

Well-Known Member
d-l Toluta cred ca
1 spatiu destinat este mic trebuia cel putin 5-6 kg pamint pentru fiecare planta
2 sunt manite au suferit atac de mana chiar daca le aveti in balcon razele soarelui prea puternice eu va sfatuiesc sa luati un butoi din acela mare de 60 kile si veti avea ditamai rosiile cit un copac
de apreciat ce ati incercat sa faceti sunt destule femei care stau la bloc si doar se vaita ca tarani nu au rosiile gustoase fara sa stie cita munca este in spatele unei recolte
felicitari
 

Toluta

Member
Multumesc geodezia,
Cred ca poate fi plauzibila afirmatia de la pct 1.,dar culme planta care avea un ghiveci mai mare nu a facut rosii iar cel vu un ghiveci mai mic a facut 7 rosii.
Chiar va multumesc geodezia ptr postare ok ptr subsemnatul.


Toluta
Expert in gradinareala
 
Sus