Ficus retusa - tiger bark

pork

Member
Ieri am trecut prin magazinul cu "bunatati" in speranta ca gasesc un ulm chinezesc. Din pacate nu mai aveau, in schimb mi-a atras atentia un alt copacel pe care bineinteles l-am luat.
Dupa ce am cautat binisor aici pe forum am ajuns la concluzia ca am intrat in posesia unui Ficus Retusa, varianta "Tiger...nu stiu cum", cea cu pete mici albe pe scoarta trunchiului.
Din ce am citit aici, am inteles ca este o specie ce adora umiditatea atat in sol cat si in aer, dar suporta cu stoicism si lipsa acesteia datorita frunzelor cerate, insa in decursul anilor va slabi.
E o planta destul de rezistenta si raspunde bine la modelari si defolieri.
Ii place mult lumina si e planta de interior careia nu ii plac temperaturile sub 15-16 grade celsius.
Va rog sa ma corectati daca gresesc.

Niste poze:

http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... gbav9k.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... q6yvpm.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... pnko6j.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... 42wyl7.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... 63dypp.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... h5930l.jpg

Acum am si cateva intrebari:

1. Udarea o fac cand incepe sa se usuce pamantul? Sau dat fiind faptul ca ii place umiditatea ar trebui sa ud inainte sa fie uscat pamanatul?

2. Pulverizarea banuiesc ca ar trebui sa fie la ordinea zilei, dar, o data? de doua ori pe zi? de trei ori? inclusiv pe trunchi? (asta ar ajuta la radacini aeriene? )

3. Am pus cateva poze si cu vasul in care se afla. Mie mi se pare cam micut pt dimensiunile copacelului. De asemenea se vad radacini, sau cel putin asa mi se par mie.

4. Cum pare solul? Din ce am pus eu degetu prin el, pare mai afanat decat cel de la bonsaiul celalalt. De asemenea are niste puncte albe prin el, mici, cred ca se vad si in poze. Oare sunt bobite de nisip?

Combinand 3 si 4, trebuie schimbat solul oare? Are rost un stres in plus? Merge in perioada aceasta a anului? Eu unul parca nu m-as risca acum si as astepta pana in primavara, mai ales ca planta arata foarte bine.

5. Am observat pe sol niste paianjeni foarte foarte micuti de o culoare caramiziu sau ceva apropiat? Trebuie sa ma ingrijorez? Oricum i-am vanat cu o penseta :rofl: , probabil mai sunt, dar cat am suflat eu peste, n-au mai vrut sa iasa.

6. L-am pus in balcon pe un raft, lumina toata ziua. Prefera soare direct sau e ok cum e acum? Lumina indirecta si putin soare direct dimineata.

7. Ingrasamantul? Are nevoie cat/cum? Mi-e frica tinand cont de ce am patit cu celalalt copacel...

Cam atatea imi vin in minte acum, dar astept orice sfaturi de preferat de la cei care au avut/au aceasta specie (vali stiu ca matale ai avut sau inca mai ai :giggle: ).

Multzam anticipat.
 

vali

Active Member
Moderator
Este, intr-adevar, un "tiger nu stiu cum" (bark :p ).

1. se uda normal, cand se usuca la suprafata.
2. pulverizarea se face de X ori, unde X= cat te lasa pe tine inima :) . Si se da peste tot: frunze, ramuri, trunchi (daca il tii pe birou, poti sa dai si pe monitor si tastatura :rofl: ).
3. nu e chiar mic.
4. solul e ca la orice "bonsai-mix" comercializat. Iarta-l o perioada... Candva, te vei gandi si la replantare.
5. daca ai putut sa-i vanezi cu penseta, cred ca ar trebui sa se ingrijoreze EI, nu tu :)
6. lumina indirecta si putin soare dimineata e bine.
7. va avea nevoie si de ingrasamant. Deocamdata, iarta-l. Nu stii ce regim a avut in magazin, sau daca substratul nu e plin de osmocote.
 

sicora fabian

Active Member
Ce inaltime are de la nivelul solului? Cred ca 40 cm!
Parerea mea este ca la toamna sa-l transplantezi intr-un vas mai mare cu substrat naisipos dar hranitor pentru a i se astupa cicatricile de pe tulpina.
In mare, forma ii este data deja, va trebui sa lucrezi la coroana, s-o aerisesti si sa concentrezi lastarii pe ramuri.
Sincer sa fiu, dupa ce se acomodeaza un pic, i-as reduce frunzele si i-as conduce un pic ramurile cu sarma. La ficusii mei deja le-am redus.
 

pork

Member
Multzam frumos pt sfaturi. Ma duc sa ii "trag" pulverizarea de dimineata.

@fabian:
Nu are inca 40 cm, n-am o rigla din pacate la indemana, dar mai degraba un 30 cm.
In functie de cum evolueaza poate ma voi gandi si la o transplantare, insa nu prea am inteles partea cu astupatul cicatricilor.
Asa e, forma o are deja. Micsoratul frunzelor se face prin defoliere?
Cat despre sarma...n-am nici material si nici habar nu am cum se face. Dupa ce termin sesiunea am sa caut pe internet sa vad cum se face.
 

sicora fabian

Active Member
Mai bine intra la noi la Bonsai, ai un articol scris de Vali pentru legarea cu sarma! Si pentru defoliere!
Trebuie o crestere sustinuta pentru a i se astupa ranile, de aceea cred ca doi - trei ani trebuie sa-l tii intr-un vas mai mare.
 

pork

Member
Referitor la ficusul din acest topic, va anunt ca a mai crescut putin, desi l-am tuns putintel acum vreo luna.
Am reusit si am achizitionat cateva vase mai mari si m-am hotarat sa il replantez astazi.

Asa arata ficusul: http://cs-pork.ro/imagehost/images/s0cu ... jn9hah.jpg

Asa arata vasul: http://cs-pork.ro/imagehost/images/a356 ... iqo083.jpg in comparatie cu cel de acum.

Voi reveni cu poze din timpul transplantarii si de dupa.

LE: Am terminat cu transplantarea, i-am si legat cateva ramurele inainte si am taiat o crenguta ce incarca "peisajul".
Poze:
http://pork.sunphoto.ro/Ficus_retusa_1/21695780
http://pork.sunphoto.ro/Ficus_retusa_1/21695959
http://pork.sunphoto.ro/Ficus_retusa_1/21696041

Asa arata transplantat: http://pork.sunphoto.ro/Ficus_retusa_1/21696047
Si asa arata substratul: http://pork.sunphoto.ro/Ficus_retusa_1/21696094

Va urma o ciupire pe ici pe colo, dar mai tarziu putin dupa ce se obisnuieste cu "incaltarile" noi.
Si poate o defoliere in primavara.
 

pork

Member
Ei, prietenul asta al meu despre care v-am vorbit in topic "a intrat" in casa caci in balcon scadea temperatura sub 10 grade chiar. Am o problema insa: ieri am observat ca a inceput sa faca mucegai pe suprafata substratului si sa prinda putintel miros. I-am luat bucatile de muschi sphagnum cu mucegai (caci mai mult pe astea a crescut) si l-am dat jos de pe dulapul unde statea langa un perete si l-am pus oarecum mai aproape de geam si la o inaltime mai mica. M-am gandit ca mucegaiul apare din cauza aerului care nu circula, umezelii, caldurii si lipsei de lumina. Asa ca aici sper sa fie mai aerisit si mai multa lumina.

Ma puteti sfatui cumva?

Edit: sunt mai multi copacei inauntru, dar asta e singurul ce a patit asta. Ca substrat are perlit in mare proportie cu turba si sphagnum.
 

cipikkus

Member
pork ficusul ala e splendid....vreau sa te intreb de unde l-ai luat si cam cat ai dat pe el...imi poti da PM daa e vreo problema sa pui pe site....
la fel vreau sa te intreb si de vasul ala mai mare de unde il ai?....
oricum e frumos ce ai tu acolo
 

pork

Member
Ficusul l-am luat din Iasi, Moldova Mall, floraria de la parter si m-a costat 50 RON. Insa eu n-am merite la dansul. Cate-o crenguta sau frunza taiata pe ici pe colo, cate-o repozitionare fina prin alte parti. Dar modelarea e facuta de altcineva.
Vasul mai mare il am de la dl. Radu Lucian Rusu, l-am cumparat cand am fost la expozitia "Bonsai si pietre vii" de luna trecuta(in Bucuresti). Dar din cate stiu trimite si prin fan courier in tara. M-a costat 5 RON. Vezi ca are cont si aici pe forum, trimite-i un pm.
 

cipikkus

Member
5 lei un vas ...waw ...asta da pret de criza. Multumesc de raspunsuri...poate ajung si eu prin Iasi si ma fac si eu cu ceva de pe acolo.
 

pork

Member
Copacei frumusei gasesti cu siguranta si prin alte orase.
Iar dl. Rasu Lucian (cu vasele) e din Bucuresti.
 

Sash

Active Member
Pai... eu credca te-ai gandit bine...
Eu l-as uda mai putin un timp si daca tot mi s-ar parea ca nu-i ok i-as schimba substratul...
 

pork

Member
Am sa incerc sa-l ud si mai putin. Cu substratul n-am avut probleme pana l-am bagat in casa...totusi e posibil sa fi pus cam mult sphagnum...
 

vali

Active Member
Moderator
Sphagnumul este pentru radacini cam cum e dragostea la oameni: niciodata nu-i prea multa.
Deci, mai cauta...
 

pork

Member
Eu am observat ca retine umezeala foarte mult si de asta m-am gandit ca poate de asta a tras mucegaiul acolo.
Totusi inclin acum sa cred ca problema este pe partea mea si a conditiilor pe care le ofer. In sensul ca trebuie sa ma adaptez cu udatul la noua atmosfera si sa ud ceva mai rar. Cu lumina nu prea am ce sa fac, doar daca le bag o veioza.
Totusi ma mira o chestie: am 4 copacei in camera asta, 2 pe un dulap mai la inaltime, 2 pe un fel de noptiera la 1 m de la podea. Doar cei doi de pe noptiera au facut mucegai, iar ceilalti de pe dulap, nu...

Oricum, incerc cu udatul si vad cum evolueaza. Dar spune-mi o chestie, daca mucegaiul sta doar la suprafata(pana apuc eu sa-l curat) afecteaza copacelul?
 

vali

Active Member
Moderator
1. Mucegaiul nu afecteaza copacelul. Faptul ca uzi de o maniera care favorizeaza aparitia mucegaiului pe substrat, asta da, afecteaza copacelul!
Sunt multi care au trecut pe-aici si au ramas convinsi ca bonsaii lor au murit din cauza mucegaiului...
2. Chiar daca te apuci sa cureti mucegaiul si vei continua sa uzi la fel ca pana acum, acesta o sa reapara. Chiar daca NU-l cureti, dar schimbi modul de udare, acesta o sa dispara.
 
Sus