Ficus

zygopetalum

New Member
Buna ziua,

Azi dimineata am observat ca pe o creanga a ficusului, trei frunze au inceput sa se innegresca. Toate celelalte frunze sunt ok.
De asemenea am cautat sa vad daca gasesc daunatori dar nu sunt nici un fel de gandacei pe tulpini sau pe frunze.
Poate cineva sa imi spuna care ar putea fi cauza?
20211002_135224.jpg20211002_135234.jpg20211002_135241.jpg20211002_135251.jpg
 

crysty

Active Member
Buna seara, nu stiu exact ce ar putea sa fie dar de obicei plantele de interior reactioneaza asa cand ori nu au fost udate o perioada mai lunga ori au fost udate cu suficienta apa dar din cauza lipsei curentilor de aer, pamantul nu mai apuca sa se zvinte destul de repede si incepe sa dezvolte bacterii de putrefactie (anaerobe) care contamineaza planta.
Daca stiti ca nu a fost udat o vreme lunga acum vreo luna si a primit apa pana la urma atunci asta este un efect care o sa inceteze dar daca stiti ca a avut pamantul prea ud de multa vreme si nu sunt semne ca se mai zvanta atunci va sugerez sa verificati ghiveciul sa aiba gauri de scurgere, sapati pamantul deasupra si udati mai rar pana da semne pamantul ca incepe sa se zvinte.
A, si daca planta sta la interior si aerisiti foarte rar camera cam de cand a inceput sa apara petele pe frunze atunci va recomand sa scoateti planta pe balcon pe timpul zilei cateva zile cat inca mai este vreme placuta si noaptea o bagati inauntru si urmariti cum reactioneaza planta la mai mult aer proaspat caz in care planta ar trebui sa continue sa arate bine si sa nu mai apara pete pe frunze.
Daca planta are parte de aer proaspat dar continua a se innegri si alte frunze atunci cel mai probabil e vorba de un atac de bacterii si planta ar trebui stropita cu un antifungic simplu ori pe baza de cupru sau ce va recomanda de la fitofarmacia din oras.
Fungicide pentru patare ar fi Mirage https://www.ferma-gradina.ro/fungicid-mirage-45-ec.html la fiola mica sau Chamane la fiola mica https://www.ferma-gradina.ro/fungicid-chamane-azoxistrobin-250g-per-l.html care tot asa este pentru patarea frunzelor dar mai vedeti ce mai spun si alti colegi pe forum si/sau vanzatoarea de la fitofarmacie. (aratati pozele de pe telefon la vanzatoare).
Nu prea cred sa fie atac de bacterie pentru ca petele nu sunt foarte inchise la culoare si nici sub forma de cercuri sau/si nici marginea petelor nu ar contur definit.
Daca aveti caloriferul pornit si e fierbinte nu tineti planta cu frunzele chiar deasupra lui.
Daca petele sunt doar pe o anumita parte atunci este posibil sa fie si de la soare , prin geam, desi acum soarele nu mai are asa putere.
 
Ultima editare:
Sus