formare coroana calamondin

Aura

Member
am cumparat in toamna un calamondin..clementin..mandarin...nu stiu exact ce e ...pe eticheta scria calamondin..dar multe persoane au zis ca este clementin..mai ales ca fructele erau maricele si dulcege...
asa arata pe atunci
http://libellule.sunphoto.ro/mandarin/14450231
peste iarna nu a rezistat..si-a pierdut frunzele toate..si chiar s-a uscat...in primavara..martie..l-am cam "ciopartit"..sa vad daca ramurele uscate sunt totusi verzi in interior....nu erau verzi...asa ca am taiat absolut tot ce era uscat si a ramas doar un ciot....mai verde..mare mi-a fost surpriza cand acum vreo 2-3 saptamani ...din ciotul acela, la partea inferioara...am gasit un lastarel.Evident:bucurie-rie-rie!( in limbajul meu) :D lastarelul acesta a crescut mult in doua saptamani si acum ma intreb...ca sa ramifice..n-ar trebui ciupit putintel?
am mai discutat problema cu un "specialist "..nu cu diploma..dar cu pasiune...de aici (de tine e vorba, Dane)..si m-a sfatuit..sa-l ciupesc dupa al saselea ochi....bun.Multumesc de sfaturi si de toate explicatiile si de rabdare, o sa fac asa,dar prezint problema si la ceilalti ..pt alte eventuale sfaturi...tehnici...idei pe viitor.
asa este acum lastarelul
http://libellule.sunphoto.ro/mandarin/15202881
http://libellule.sunphoto.ro/mandarin/15202890
puiutii ..sunt rasariti din seminte...puse ded mine...
as vrea sa stiu voi ce credeti..daca doriti sa impartasiti din experientele voastre...la mine ...pasiunea mare pt plante a inceput cu un calamondin ..cu un portocal..asa ca vreau din sufetul sa stiu mai multe despre citrice...si sa nu le mai "chilaresc "cu nestiinta mea...
Numai bine,
Aura
 

sicora fabian

Active Member
Da, Aura, este bine asa, dar mai intai cauta punctul de altoire si daca a dat de sub el (deci este salbatic), nu-l ciupi si lasa-l pentru altoit.
Nu-i neaparat sa fi fost altoit, s-ar putea sa fi fost produs din butas si atunci nu vei fi nevoita nici tu sa-l altoiesti, doar sa-l ciupesti!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
faza e ca nici nu sunt prea convins daca e sau nu altoit dar frunzele indica ca nu a fost ....pana acum

nu ai ciupit inca? :rofl:
 

Aura

Member
Nu inca. Si nici maine. Ca azi a fost sarbatoare, maine la fel... :D si se zice ca nu este bine sa rupi plante, flori in zile de sarbatoare...nu ma iau dupa aceste datini crestine , ci am tras putin de timp ca sa ma mai documentez...sa fac treaba cum trebuie...
sincer, mi-e cam mila sa-l ciupesc.Dar stiu ca asa este mai bine pt el. Si nu am intrebat ca sa ma aflu in treaba.Asa ca il voi ciupi in mod sigur. Intai o sa scot puisorii aceia de acolo, asa cum m-ai sfatuit. :wink:
Nu stiu ce este un punct de altoire. Cum il pot identifica?adica daca a facut fructe nu inseamna neaparat ca e si altoit?
va cred pe cuvant :wink: Multumesc de sfaturi .

Aura
 
Sus