Frunza violeta

carmenushka

Active Member
Dragele mele specialiste in violete africane. Am pus si eu frunzute in apa de la o violeta pe care am "coafat-o". Mi-a fost mila sa le arunc si le-am pus pe toate in apa. Au facut toate radacini, unele chiar aveau mici puiuti verzi in formare. Atunci le-am plantat in paman in pahare de unica folosinta, asa cum am invatat aici, fara sa tasez, fara sa ud prea tare...
Acum le tin in sufragerie unde nu au lumina prea multa si le-as scoate in balcon, intrebarea este daca le fac pe balcon o mica sera intr-o casoleta transparenta e bine? Cresc mai repede? sau sa nu le fortez si sa nu le plimb de colo-colo ca le fac rau?
 

Roxana

Active Member
si eu tineam puii de violeta tot in aceleasi conditii ca si tine, carmen si mi se pare ca au crescut destul de repede.
daca le pui intr-o caserola nu sunt mai predispuse la daunatori?
 

carmenushka

Active Member
Atunci sa le las asa?! Si sa am rabdare.... :astept:
Si mai am o intrebare: am citit la un moment dat pe-aici, nu mai stiu pe unde, ceva despre L.O.C.(Liquid Organic Cleaner de la Amway) folosit la violete :? Ma lamuriti si pe mine ce si cum? Eu am mereu in casa acest produs dar il folosesc la curatenie...ce are a face cu violetele???
 

Fleur

Active Member
Eu acest LOC il folosesc sa spal plantele, mai ales cele cu frunze mari pe care se vede praful mai usor fiindca nu dauneaza plantelor. Unii il folosesc pe post de ingrasamnat dar pt violete nu l-as folosi fiindca sunt atatea ingrasaminte specializate pe piata.
Lasa violetele fara caserola ca s-ar putea fierbe colo pe caldurile astea.
 

Chrisstina

Member
carmenushka, ai grija cu caserola; la ce fluctuatii de temperatura sunt s-ar putea sa le dauneze. eu asa am patit. la mine metoda cea mai buna de inmultire e: pun frunza in apa pana face radacini, iar apoi o pun in pamant. am obs ca e foarte rapid asa.
de LOC am auzit si eu, dar parca nu indraznesc sa incerc... :gandit:
 

carmenushka

Active Member
Ok, va multumesc pentru raspunsuri. Atunci le las asa in paharute si astept...
Eu ma gandeam sa folosesc LOC diluat in apa pentru pulverizat plante predispuse la daunatori dar nu la violete.
 

helisananca

Member
am molipsit pe toti din jurul meu cu florile inclusiv pe prietenul meu care a coafat violetele mamei lui si au rezultat in jur de 30 de frunzulite pe care le-a pus jumate in apa jumate in pamant...marturisesc ca eu nu am avut asa succes ..s-au prins toate cele din pamant au frunzulite mici si cele din apa au facut frunzulite in apa :!: eu nu am reusit inca sa prind niciuna,in sensul ca nu au iesit frunzele :roll: si el si prima oara si fara sa le faca nimic doar ce a citit pe forum pe aici marturisesc :oops: :) ca i-am dat link-ul....si s-a intamplat ceva ciudat cu frunzele lui insa...toate toate s-au rasucit nu stiu cum ca lumina au avut destula dar toate sunt rasucite ..ia sa fac o poza sa va arat
 

emeclau

Active Member
Anca, norocul incepatorului :) :rofl:
draga mea, rasucirea frunzelor e produsa de lacune in udare...adica frunza e insetata ..incercati sa udati un pic mai des frunza , insa cu cantitate foarte mica de apa
frunza rasucita nu isi mai revine niciodata, insa puiutii vor creste normal, daca primesc o cantitate de apa suficienta :wink:
 

helisananca

Member
pai in pahar la prins s-a facut asa :? fac o poza ca mi-a dat si mie una sa imi faca in ciuda :rofl: :rofl: si inca nu am plantat-o pt ca nu am paharut trebuie sa cumpar
 

Nicolle

Member
Am schimbat pamantul la cateva violete si le-am rupt frunzele mature pe care le-am pus in apa ( fara sa am nicio speranta)si in 2 saptamani le-au dat radacini.Tot azi au iesit primii puiuti din varfurile frunzelor puse direct in pamant.Revin cu poze cand se pot observa mai bine.Nu am folosit pet sau pungi.
 

Alina L.

Member
Am si eu cateva frunze in apa si au inceput sa faca radacini .
E bine daca dupa ce le mai cresc radacinile le pun in ghivece mici sau pahare de unica folosinta mai marisoare in banuti de turba si completez cu un amestec de pamant ?
 

Fleur

Active Member
Pune-le in banuti de turba si vor creste tare repede. Eu pun frunzele direct in banuti ca sa nu le mai deranjez decat la separarea puilor. Folosesc banuti de turba mai mari ca sa aiba suficient loc sa creasca puii.
 

alle

New Member
Buna tuturor .Am o nelamurire ...am pus o frunza de violeta in apa coada este tare da frunza moale ...mai face mustati?
:ros_unghii::ros_unghii:
 

alle

New Member
Bunna tuturor ,am pus o frunza de violeta in apa ....coada este tare dar frunza moale ...mai poate face mustati?:ros_unghii::ros_unghii::ros_unghii::(
 

alle

New Member
Buna tuturor ,am o nelamurire am pus o frunza de violeta in apa ,coada este tare numai ca frunza este moale ....mai face mustati?
 

crysty

Active Member
Buna tuturor ,am o nelamurire am pus o frunza de violeta in apa ,coada este tare numai ca frunza este moale ....mai face mustati?
Buna, cel mai probabil nu mai face mustati, daca frunza este moale inseamna ca a inceput putrefactia ei. Frunza trebuia sa ramana tare si din codita sa apara radacini.
Va recomand sa mai asteptati cu inradacinarea in apa a plantelor exotice/de interior deoarece este inca rece . De la 1 aprilie cel putin , puneti in pahar si paharul il lasati la geam pe pervaz in interior chiar daca mai deschideti geamul cateodata, nu e problema, mai rau e sa nu aiba aer proaspat . Si puneti la inradacinat mai multe frunze (fiecare in paharul ei) daca aveti de unde , ca sa aveti mai multe sanse .
Fiecare frunza in paharul ei, nu toate intr-un pahar pentru ca daca iar putrezeste una, sa nu le distruga pe toate.
La cateva frunze (nu la toate) puteti incerca sa puneti un pic de praf de Radistim (numarul 1) in apa https://www.ferma-gradina.ro/radi-stim-stimulator-de-inradacinare.html care daca nu ma insel este si antibacterian. Radistim se gaseste la fitofarmacie (daca puteti iesi din casa) si nu e chiar asa de scump, e in jur de 8 lei . Nu e neaparat Radistimul dar incercati si cu el.

Alta metoda mai este si cum a spus cineva mai sus in acest topic, sa cumparti cateva pastile Jiffy pentru inradacinat (costa vreo 50 de bani bucata tot la fitofarmacie ) , luati vreo 2-3 le puneti intr-un castronel, turnati apa cate putin pana se umfla pastilele , faceti o gaura in ele sus cu pixul si bagati in gaura codita cu frunza. Sa nu aiba apa in castron deloc ca altfel se strica dar sa fie pastilele umede deci mai turnati cate putina apa in castron doar cand pastilele dau semne ca incep a se usca.
 
Ultima editare:
Sus