Fuchsia - partea a II-a

Lilia

Member
Bună, fetelor :)

Am de 2 ani o fuchsia și nu pre știu cum s-o îngrijesc. Adică, am tot testat să văd cum și ce îi convine și am ajuns la conmcluzia că-i place mult soare și apă. Problema este iarna... cel puțin 3 sferturi din frunze i-au căzut și a rămas plșuvă de tot. În schimb vârfurile crenguțelor sunt verzi și ies frunzulițe noi. Va mai face frunze?

Anul trecut a fost prima ei iarnă și nu s-a comportat așa, iar vara mi-a făcut chiar și 5 floricele. Anul acesta planta pare mult mai matură. Cam așa arată a mea. Cine are fuchsia, vă rog ajutați-mă cu un sfat. Mulțumesc!


P.S. Dacă este deja un topic deschis pentru fuchsia, îmi cer scuze, dar nu l-am găsit. Din păcate încă n-am apucat să cercetez toate postările :)
 

Lilia

Member
Iată așa a înflorit anul trecut :)



Cu mulți ani în urmă și mamea avea o fuchsia care a crescut ca un copăcel. Din păcate n-a știut că trebuie prin puiuț și a peirdut-o :(
 

geodezia

Well-Known Member
buna seara draga Lilia fucsia ta a trecut iarna
de acum incolo va trebui sa o ajuti un pic adica sa ii dai papa bun ceva ingrasaminte
am si eu citeva care au supravietuit iernii asa ca voi avea si eu ceva fucsii
na regula este cind se mai intremeaza ea un pic asa sa tai din ea sa poata sa se ramifica frumos
ce iti rezulta din taieri pune-le la prins
eu le pun direct in pamint fara multa mofturi adica ce se prinde bine ce nu ....asta este
este imposibil sa nu ti se prinda un puiut doi acolom ca sa nu mai ai emotii
este o floare foarte frumoasa si cind se simte ea bine -asta se realizeaza din taieri -face mulllte flori
deci spor
 

Nicola

Member
Buna fetelor,
Eu am doua fucsii de cativa ani. Primul an au iernat in garaj, la intuneric si cam2-3 grade. Au pierdut toate frunzele, insa in primavara le- am scos pe terasa si le- am udat.In cateva saptamani am avut lastari noi, direct din radacina,asa ca am taiat ramurile degarnisite.Apoi, in fiecare iarna au ramas pe terasa, la maxim -3-4 grade, fara probleme. Insa cred ca plantele tinere ar trebui tinute totusi la 10-15 grade.
 

pAura

New Member
Buna ziua,


La 2 fucsii am urmatoarele probleme:
A: Planta cumparata in iulie 2016- problema a inceput cand era incarcata cu boboci (acum 1 luna)- se ofileau, apoi se uscau fara sa mai infloreasca. Frunzele au inceput sa se usuce pornind de la varf, fara sa se ofileasca. Lastarii noi, ca si bobocii, se ofileau si apoi se uscau. Planta a ajuns sa arata ca in pozele 1 si 2:
1.JPG 2.JPG
OBS: urmele albe de pe frunze sunt de la ultima stropire cu sare amara (acum 1 saptamana).

B: Butas din noiembrie 2016- a avut 3 flori in iunie dupa care frunzele vechi (iarna 2016) au inceput sa se decoloreaza spre culoarea galben, apoi se uscau de la varfuri, fara a se ofili. Acum observ ca se decoloreaza si frunzele noi- cele din primavara. Am taiat bobocii (ii mai cresc 1- 2 boboci), pentru a diminua stresul plantei. Planta mama (de la care am luat butasul) are aceleasi probleme dar un butas frate cu el, nu are aceste simptome. Planta este in poza 3:
3.JPG
OBS: Urmele albe de pe frunze sunt de la ultima stropire cu Mg si K ( acum 1 saptamana).

Am verificat frunzele cu o lupa puternica pentru a depista prezenta afidelor/ acarienilor- nu am gasit urme de oua/ larve/ excremente sau fungi.
Plantele stau langa fereastra sudica- au lumina, dar nu cade soarele direct pe ele, sunt udate cand se usuca solul din ghiveci.

Ce probleme pot avea cele 2 fucsii?
Multumesc
 
Ultima editare:

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Cred ca n-au parte de umiditate suficienta, ele nu prea suporta bine caldura excesiva. Poate ca le-ar face bine sa le tii intr-o baie luminata, daca ai asa ceva. Si cred ca si expunerea sudica e prea mult pentru ele - o fereastra spre nord ar fi ideala.
Oricum, felicitari pentru rezistenta, eu n-am avut parte de fucsii in Romania pentru ca nu sunt potrivite pentru clima arida de la noi.
 

pAura

New Member
Cred ca n-au parte de umiditate suficienta, ele nu prea suporta bine caldura excesiva. Poate ca le-ar face bine sa le tii intr-o baie luminata, daca ai asa ceva. Si cred ca si expunerea sudica e prea mult pentru ele - o fereastra spre nord ar fi ideala.
Multumesc pentru raspuns. Din pacate nu am posibilitatea sa incerc o varianta din cele sugerate. Pot doar sa le feresc de soare direct si sa le scad temperatura (paravan/ parasolar, ghivece suspendate pe cutii cu apa sau țîşnitoare cu pompele de la acvariu, sticle cu gheata, pulverizari cu apa, ghivece adunate pentru conservarea umiditatii din transpiratie). Unele fucsii sunt in regula- isi continua evolutia, altele in schimb cedeaza.

Intre timp au mai cedat inca 6 plante:
- pentru o parte din plante am fortat intrarea in inactivitate, specifica perioadei de iarna: le-am tuns drastic, am rarit/ curatat/ spalat radacinile cu solutie de CuSO4 si le-am pus in ghivece mai mici, intr-un colt cu lumina putina, acoperite cu folie.
- pentru celelalte plante: le-am tuns drastic (tundere de iarna) si le-am pus in aceleasi conditii (acoperite cu folie in colt slab luminat). La acest lot nu am umblat la radacini.
Voi vedea daca supravietuiesc cam peste 4- 6 saptamani.

Pentru planta mama, al carei butas era in poza 3, si care prezenta aceleasi simptome ca si butasul a fost suficienta o taiere de 1/3 si acum a intrat din nou in vegetatie- deci este salvata, posibil sa infloreasca prin septembrie- octombrie.
 
Sus