Gardenia

blueheart_d

Member
la mine nu face progrese dar nici nu se plange (afara inseamna balconul deschis). ma enerveaza faptul ca bobocii n-au miscat nimic de cand am luat-o
 

IULIA

Active Member
pt ca e frig, inca, afara. daca are boboci ii trebuie o temp mai mare si permanenta. adik 18-20 de grade sa ii dezvolte complet. :D
 

carla_ro_b

Member
Gardenia pe care am cumparat-o acum vreo 2 saptamani e total indecisa: vreo 3-4 frunze s-au ingalbenit dar nu s-au uscat inca si un boboc a inceput sa se deschida :D Bobocii (o multime) sunt inca verzi nu dau semne ca se usuca. Ce parere aveti e ok? ca eu nu prea inteleg.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu i-am pus o pastila de fier la a mea dar vad ca nu si-a reglementat culoarea frunzelor.Acum am dat-o afara sa faca ce vrea :) .Ori-ori............. :mrgreen:
 
D

dyayzh

Guest
Eu am avut vre-o 4 gardenii. Imi plac foarte mult. Dar nici una nu s-a acomodat. Nu misca nimic cand le aduci acasa, parca sunt din plastic si in timp se usuca. Am un pui de la una care pare sa se fi acomodat, se pare ca pentru ca l-am crescut de mititel.
 

IULIA

Active Member
eu ma lupt mereu la gardenii cu linosi, paianjeni si tripsi, de parca toti aia se aduna pe ele. sint f sensibile. ii mai tin in friu cu insecticidul cumparat de la horbach si cu bai dese, si caldute. adevarul este ca au tot inflorit.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Ale mele n-au avut daunatori, doar carente pasagere de fier. Acum le-am separat doua dintre ele au boboci. Insa, stau. Probabil unde le-am deranjat la radacini. Ma asteptam chiar sa piarda bobocii. Dar vad ca nu s-a intamplat asa.
 

Angelinna

Member
am o gardenie de cativa ani. cand am primit-o era mititica, avea doar cateva frunzulite si o gramada de flori, asa cum vin forile cu mult ingrasamant din florarii.
am ingrijit-o cat am putut de bine si s-a facut mare, era foarte multumita, flori multe mereu, frunze lucioase, o frumusete.

de cateva luni a inceput sa se supere, si nu ii mai trece supararea.
am avut o perioada cand o saptamana am lipsit de acasa si nu am udat-o iar apoi cand am venit cred ca am udat-o cam des timp de doua saptamani.
asta se intampla in februarie.
de atunci, frunzele se igalbenesc masiv, cad, floarea arata deprimant

mai intai devin verde mai palid, apoi galbene, apoi de pe nervura din mijloc incepe sa se extinda o culoare maro care in final acopera toata frunza si apoi se desprinde.

nu stiu ce sa ii fac.
am lasat-o cat de mult am putut in pace, pe fereastra spre est cum statea si inainte, apa putina, numai cat a fost nevoie, nu a vrut sa isi revina.
am zis ca poate e deficit de fier, am pus Eisendunger, fara rezultate.
problema este ca ii dau frunzulite noi, mugurasi, dar in acelasi ritm se si ingalbeneste si se usuca. a facut si boboci pe care cu greu se mai chinuie sa ii duca, sunt si ei galbeni si palizi dar inca nu s-au uscat.
ma gandeam ca nu mai am sperante cu ea si ca nu pot sa aflu ce se intampla.
dar azi mi-a vanit o idee si vreau sa va intreb:
mai am o gardenie mai micuta care mai mereu a stat langa cea mare si care si ea prezinta aceleasi semne de imbolnavire, dar nu atat de grav.
azi m-am gandit daca nu ar fi posibil sa fie niste daunatori care nu se vad cu ochiul liber si care o tot ataca in continuu, asa s-ar explica si de ce gardenia mica are aceleasi probleme.

specialistilor, ce parere aveti ? :)

la sfarsit nu pot sa nu va arat cum era floarea mea in toamna.
 

ve_roni

New Member
Salut,

am avut si eu o problema similara cu fosta mea gardenia. Problema era...la radacina; facuse niste viermisori foarte mici si transparenti care aparusera, se pare, de la prea mult udat. Din pacate, eu nu am reusit sa o salvez, pentru ca ii cazusera aproape toate frunzele si arata mai jalnic. Solutia pe care am gasit-o mai apoi, citind foarte mult despre gardenia, este schimbarea pamantului.

Sper sa se faca bine... :D
 

Angelinna

Member
eu am schimbat pamantul , dar adevarul este ca nu m-am uitat foarte atent la radacina pt ca nu am stiut. si mai ales, am mai pastrat si din pamantul vechi pin jurul radacinilor, o gramada :cry:
 

ve_roni

New Member
Ideea este ca viermisorii se hranesc cu seva si de aia planta nu are putere sa creasca normal. Drept dovada....aparitita noilor frunze si boboci care insa nu sunt alimentati cum trebuie si se ingalbenesc.

Nu stiu ce sa zic...poate nu este asta problema (desi am fost si eu in situatie, zic eu, similara).

Dupa ce i-ai schimbat pamantul nu ai vazut nicio imbunatatire?
 

Angelinna

Member
pai ti-am zis, l-am schimbat, dar nestiid de viermisori nici nu m-am uitat. daca erau acolo, acolo au si ramas penru ca nu am umblat la radacini, le-am lasat in pamantul in care erau.

dar poate cineva stie mai multe despre asta si i-as putea combate punand ceva in pamant.

iar imbunatatiri nu am vazut mai deloc de cand am schimbat... :roll:
 

dana_m

Member
Din pacate nu stiu cum vei rezolva problema :( . Eu am avut o gardenie care a trait 2 ani, dupa care i s-a intamplat la fel. A murit din aceeasi cauza ca si a ta. Am luat alta si nu am mai udat-o la fel ca pe prima...( adica am udat-o mai rar ), deoarece am crezut ca prea multa apa a omorat-o. Am lasat-o in ghiveciul cumparat...si tot la fel a "murit". Nu stiu care ar putea fi cauza....deoarece am incercat ambele variante (udatul mai rar), iar cea veche ....era deja o obisnuita de-a casei (oare ce nu i-a mai placut dupa 2 ani?). Poti incerca sa-i schimbi pamantul de tot, daca aceasta ar fi varianta optima de a scapa de "vizitatori" si de a te bucura in continuare de frumusetea florii.P.S. Am luat si o a treia careia i-am aplicat acelasi tratament ca primei, dar nu a vrut sa ma bucure cu prezenta ei (ultima deocamdata) decat 1 luna sau 1.5? Deocamdata le admir im magazine...cai la mine nu vrea :(
 

Angelinna

Member
la mine stiu sigur ca "vrea" ca doar i-a mers bine atata timp. nu cred ca daca o nemultumea atmosfera deschidea atatea flori cate a deschis vara trecuta.
dar acum nu stiu ce sa ii mai fac.
ma gandesc si sa nu o deranjez prea tare cu incercarile mele disperate de a o face sa ii mearga bine.... :|
 
Sus