Germinare seminte bujor arbustiv

veretregn

Active Member
Sinopsis

La afârșitul lui septembrie 2011 am vizitat grădina botanică din Cluj și am adunat câteva semințe de bujori arbustivi pentru a încerca să le germinez.


Teorie

Se spune că germinarea acestor semințe este dificilă și necesită timp. Semințele de bujor intră imediat în dormitaj și de aceea este important ca semințele să fie proaspete pentru a accelera procesul. Mai mult decât atât, semințele au un dublu dormitaj. Asta face ca o sămânță să germineze între 2 și 3 ani.

Ce înseamnă acest dublu dormitaj la Bujori?

Înseamnă că au nevoie de două ierni pentru a germina. După prima iarnă din sămânța va ieși rădăcina care va crește încetișor în timpul primăverii și verii, iar în după a doua iarna, primăvara va începe să crească tulpina.
Cu alte cuvinte o sămânță are nevoie de două perioade de stratificare. Este o germinare în 2 etape. Astfel, perioada de la sădire la ridicarea plantei depășește 24 de luni.

Cum am procedat pentru a germina semințele în 8 luni?

În primul rând germinarea nu a avut decât în proporție de 20 - 50% și doar semințele de la 3 plante au germinat, și din acestea 3 doar de la 2 plante au germinat complet.


Am luat semințe de la 6 plante diferite. Le-am etichetat. Am ales semințele frumoase rotunde, fără urme de zbârcire, netede și mari. Este important ca semințele să fie proaspete și a fost prelevate de la capsulele care erau deschise.

În 11 octombrie 2011 le-am pus în punguițe ziplock cu vermiculit. Am umezit vermiculitul bine și am pus punguțele pe pervaz, la lumină. Am utiliat vermiculit pentru că este steril și menține bine umiditatea. În plus, odată umezit este aderent pe tot felul de suprafețe, deci ideal pentru germinarea semințelor.



În 9 noiembrie 2011 am remarcat primele semne de germinație. O rădăcină a început să crească dintr-o sămânță.

În 25 noiembrie am remarcat că mai multe semințe începuseră să arunce rădăcini.

Am mutat toate semințele în frigider în punguțele cu vermiculit în care au fost puse inițial. Nu în congelator, în frigider la 2-4 grade.

Verificând lunar, am observat că tot mai multe germinează.

Astăzi, 4 mai 2012 am verificat din nou ți am observat că unele semințe au început să facă și tulpini.



În momentul în care tulpina începe să iasă, înseamnă că germinație este completă iar planta poate fi transferată într-un vas cu pământ.

Sămânța din partea stângă care are doar rădăcină a fost pusă din nou la frigider.



Chiar și sămânța de mai sus a fost pusă într-un ghieci cu pământ.

Semințele care nu au germinare complete au fost puse înapoi în punguțe, și punguțele au fost pus înapoi în frigider. Vor germina, probabil, mai târziu.

Folosesc un pământ universal pe bază de turbă la care am adăugat un fertilizator cu eliberare lentă. Pentru plantele perene care urmează să fie transplantate în pământ la sfârșitul verii adaug Osmocote cu eliberare lentă timp de 6 luni, însă pentru că bujorii nu vor putea fi tranplantați direct în grădină anul acesta, am folosit Osmocote cu eliberare lentă timp de 14 - 16 luni. De asemenea am adăugat perlit în compoziție, cam 5%.

Am făcut pus substratul astfel preparat în ghivece. Am făcut o gaură și așezat cu grijă sămânța.



Trebuie avut grijă că rădăcinile deși mai groase se rup foarte ușor.

Deasupra am pus niște pietriș pentru a menține umiditatea mai bine în vas.

Semințele care aveau tulpinile mai înalte și care indicau semne de formare a frunzelor le-am pus în vas, lăsând vârful tulpinii la lumină.





Apoi am pus ghivecele într-un loc în solar la umbră unde nu bate soarele direct.

Pot fi puse oriunde de fapt, cu condiția să nu ajunbgă soarele direct și să le pârlească. Mare atenție la limacși și melci pentru că aceștia adoră să se infrupte cu aproape orice tip de răsad.
 

fixpix

Active Member
Super V!
Imi place pasiunea ta!
:rofl:
Si eu toamna trecuta am luat ceva seminte de la CJ. Cred ca doar 3 seminte de bujor arbustiv (inca nici un semn - plantati in ghiveci si lasat afara in frig peste iarna)...
Dar am luat si de la bujori normali (dar din care cred ca nu am in gradina) si am semanat semintele direct in gradina.
Le merge bine!
 

veretregn

Active Member
fixpix a spus:
mersi, mersi dar nu sunt arbustivi...
dar... sa vedem ce or fi!
Nu conteaza. Nu m-as fi asteptat sa germineze peste iarna so sa ajunga la asemenea dimensiuni. Si, in al doilea rand, cred ca tocmai posibilitatea hibridizarii face lucrurile interesante. Peste cativa ani com vedea cum vor inflori.
 

ghia_don

Active Member
Si semintele bujorului de stepa germineaza greu..
Am semanat la sfirsitul lui iunie citeva seminte, fara sa ma documentez inainte sa vad care sint conditiile in care germineaza. Pina in toamna n-a iesit nimic, dar norocul meu a fost ca n-am aruncat pamintul din caserola..Cind s-a racit afara, si mi-am strins de prin gradina, am bagat si caserola in solar, unde a a stat toata iarna la temperaturi care au ajuns si la -25 grade.
Cind m-am apucat sa-mi fac ordine in solar si sa-mi pregatesc terenul pentru semanat, am dat de caserola uitata si inainte de a o arunca am deschis-o..surpriza mi-a fost mare cind am vazut vreo doua seminte scotind capul din pamintul acela super uscat de acum..
Pina la urma au rasarit toate
Am crezut ca am trecut hopul cu ele, dar mai greu a fost sa le mentin in viata..pentru ca dupa o perioada au inceput sa se topeasca una cite una :(
Dupa transplantarea in gradina am ramas cu trei firisoare, pe care le pazesc ca pe butelie...
Sper ca astea sa reziste :D !!
 

Floria

Active Member
Eu am cumparat de la un chinez, cate cinci seminte pentru 20 de tipuri de bujori arbustivi, culori diferite. Insa mi-a pierit entuziasmul sa le mai pun la germint pentru ca bujorul arbustiv din seminte infloreste dupa 7 ani. Ma gandesc cu groaza ca voi umple iar frigiderul de pungute pentru ca voi mi-ati dat iar entuziasm.
 

fixpix

Active Member
Of ghia, tocmai ma gandeam sa pun de un schimb cu tine cand am citit "sfarsitul".
Pai... macar 3 sa iti ramana!
Si eu am dat kix cu multe rasaduri---- mititele, dar m-am grabit sa le pun in gradina :cry:

Si Floria, priveste si cealalta latura... in loc de brazeturi, sunculite, etc.... tu o sa ai altceva in frigider. La o posibila foame, deschizi frigideru si il inchizi la loc. Ca n-o sa fie nimic comestibil in el!

:)
 

Floria

Active Member
Fixpix, am gresit numaratoarea, am 750 de seminte, va trebui sa-imi mai cumpar un frigider. Nici nu vreau sa le amestec pentru ca sunt niste culori superbe, nu stiu cum o sa fac.
 

Floria

Active Member
Ha ha ha ! niciodata nu mi-am impartit norocul ! atat m-a rugat chinezul sa fiu ingaduitoare ca intarzie cu livratul si eu am fost fata buna, incat mi-a trimis de 5 ori cantitatea cumparata si un portchei mov cu floricele. Mai bine cumpar un frigider si il am si pentru anii viitori. :wink:
 

fixpix

Active Member
Oh yes PLIZ!

Astea sunt semintele din care au iesit plantutele mele. Erau de 2 feluri, dar acuma nu mai stiu care is care... mi-a intors iarna pe dos etichetele. Cert e ca au iesit din ambele soiuri.

 

claude

Well-Known Member
Moderator
Caline, ti-au iesit si din semintele rosii? Ca eu am citit pe undeva ca semintele de culoare rosie sunt sterile :?
 

veretregn

Active Member
fixpix a spus:
Oh yes PLIZ!

Astea sunt semintele din care au iesit plantutele mele. Erau de 2 feluri, dar acuma nu mai stiu care is care... mi-a intors iarna pe dos etichetele. Cert e ca au iesit din ambele soiuri.

Călin, ce frumos... eu cred că am recoltat după tine!!
 
Sus