Godetia amoena

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Clarkia amoena sau Godetia amoena

Denumire populara:
-

Imagine:
http://images.google.com/images?q=Godet ... rt=20&sa=N

Tipul de planta:
Anuala

Inaltime:
30 cm

Intindere:
25 cm

Lumina ºi temperatura:
Semiumbra sau plin-soare.

Flori, frunze, fructe:
Flori rosii, roz, albe. Infloresc din iulie pana in septembrie.

Solul:
Le merge mai bine in soluri sarace decat in soluri bogate. Se adapteaza usor si pot creste chiar in soluri lutoase.

Udarea:
Odata ce planta este adaptata au nevoie de o udare medie, regulata.

Aerul:
Nu au cerinte.

Ingrãºãminte:
Nu fertilizati in exces pentru ca fertilizarea reduce numarul de flori. Ca regula generala fertilizati la fiecare doua dati cand fertilizati alte plante anuale.

Inmulþire:
Din seminte. Este de preferat sa fie sadite direct in gradina pentru ca rasadurilor nu le prea place sa fie transplantate. Se insamanteaza in sera doar daca doriti sa infloreasca mai devreme, dar atentie la transplantare. Insamantarea se face cu 6 saptamani inainte de transplantare. Semintele se acopera usor cu pamant si pamantul trebuie mentinut umed atat in timpul germinarii cat si dupa germinare. Germineaza usor. Transplantarea in gradina se face dupa data medie a ultimului inghet din primavara.

Direct in gradina se sadesc in jurul datei medii a ultimului inghet din primavara. Pamantul se grebleaza bine inainte de insamantare si rasadurile se raresc cand pot fi manuite, lasand o distanta de 15-22 cm intre cele ramase.

Transplantare:
Se lasa 20-25 cm intre plante.

Condiþii de iernare:
Toleranta la inghet este medie.

Boli ºi dãunãtori:
Sunt in general rezistente.

Îngrijire, particularitãþi:
Se planteaza in straturile mixte de flori, gradini cu pietre, sau jardinière. Sunt unele dintre cele mai spactaculoase plante anuale. Nu sunt populare printre comercianti pentru ca rasadurile nu se transplanteaza bine.

Necesita putina atentie dupa plantare.

Arata mai spectaculos cand sunt plantate in grupuri.

Uneori godetia creste in anul urmator din semintele cazute in timpul verii.

Specii ºi varietãþi:
�Dwarf Double Azalea Flowered Mixture�: un amestec de flori matasoase in nuante de roz, alb si rosu.
�Satin series�: plante pitice ideale pentru gradinile cu pietre. Florile au un singur rand de petale de coloare roz, alb, rosu sau roz-portocaliu.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Popular li se spune orhidee de gradina sau orhideea omului sarac. In functie de soi, au de la 15 la 80 cm inaltime. La semiumbra nu se pot tine pe picioare, ingenuncheaza. In faza de 2 - 3 frunze, rasadul suporta repicatul si o data prins in teren, merge foarte bine. Este prima care cade la bruma. In faza de rasad, godetia si Schizanthus-ul mi-au fost intotdeauna cele mai sensibile, concentratiile slabe nu au efect, cele mari le ard frunzele. N-am reusit sa le produc niciodata direct in gradina, desi am folosit aceeasi samanta din sera, nu mi s-au autoinsamantat niciodata. Cine a reusit, chiar il rog sa ma invete si pe mine. "Double azalea flowered" concureaza intr-adevar cu orhideele.
 

aleynad

Active Member
Moderator
Denumire populara:
Azalee de gradina(asemanarea cu florile de azalee este izbitoare)

Flori, frunze, fructe:
Florile pot fi albe, roz pal, cyclam, in diverse combinatii cromatice. Rar sunt monocrome.
Frunzele mici, lanceolat-ascutite, uneori liniare, imbraca tulpinile, ce ofera plantei aspect de tufa compacta cu port vertical.

Inflorirea incepe in luna iunie si se intinde pana la sfarsitul toamnei

Inmultire:
Cea mai sigura si simpla metoda este inmultirea din seminte, semanate direct in gradina, acoperite cu un strat de 1 cm pamant, spre sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii mai. Se dezvolta rapid in loc insorit si cu umiditate medie.
In cazul semanarii in conditii de sera, temperatura de germinare trebuie sa se situeze la nivelul de 15-16 grade, semintele germinand in 7-12 zile.
Rasadurile se vor transplanta in gradina direct cu balotul de pamant la inceputul lunii mai.
 
Sus