Guzmania - FINAL

angela draganoiu

Active Member
Denumire ştiinţifică: Guzmania spp.

Familia: Bromeliaceae

Denumire populară:

Imagini:
http://images.google.com/images?um=1&ta ... q=Guzmania

Gabarit: inaltime : 30-100 cm ; Diametru : 30-70 cm

Lumina şi temperatura:
planta trebuie asezata in locuri umbrite ; suporta temeperaturi inalte de pina la 27 grade C. Toamna si vara temeperatura nu trebuie sa fie mai mica de 16 grade C.

Solul:
find plante acidofile au nevoie de pamint pe baza de turba, bine drenat, amestecat cu putin nisip grosier.

Udarea:
din aprilie pina in octombrie stropiti zilnic cu apa asupra frunzisului si asezati ghiveciul pe un strat de pietris ud. Daca apa este dura folositi apa de ploaie.
Mentineti permanent apa proaspata in cavitatea centrala a rozetei si pamintul intotdeauna umed.

Aerul:
guzmania are nevoie de multa umiditate si pentru a mentine umiditate adecvata stropiti des planta si umpleti permanent cavitatea rozetei cu apa necalcaroasa.

Ingrăşăminte:
la fiecare 4 saptamini adaugati citeva picaturi de ingrasamint lichid in apa cu care udati planta.

Inmulţire:
dupa perioada de inflorire aceste plante mor dar produc lastari.
La sfarsitul toamnei taiati vechia rozeta la 5 cm de la baza cu atentie sa nu afectati lastarii bazali. Primavara desprindeti cu delicatete lastarii de pe planta mama si plantatii in ghivece cu un diametru de 10 cm continind un amestec de turba si nisip in parti egale. Asezati ghivecele in penumbra, intr-un loc ferit de curentii de aer si mentineti cavitatile centrale ale plantelor pline cu apa.

Boli şi dăunători:
guzmania este o planta usor de cultivat si daca este corect udata nu va avea probleme cu daunatorii.
Putrezirea radacinilor este semnalata de culoare bruna a frunzelor; este preferabil sa tineti apa in cavitatea centrala decit sa udati pamintul. Afidele verzi colonizeaza vastarii tineri, florile, bracteele si lastari bazali. Pentru a le elimina stropiti baza plantei cu un insecticid sau tratati planta cu un produs cu actiune sistemica.

Îngrijire, particularităţi:
originara din jungla din vestul Indiei si din nord-vestul Americii de Sud, Guzmania este un gen care cuprinde peste 120 de specii permanent verzi, in mare parte epifite.
Frunzele lungi si inguste formeaza o rozeta tipica, iar in partea bazala sint arcuite si suprapuse formind astfel o cavitate care retine apa.
Culoarea verde lucioasa a frunzisiului si bracteele durabile viu colorate constituie elementele decorative ale acestor plante.
Primavara, in martie, puteti transvaza plantele daca vi se pare ca sint prea inghesuite.

Specii şi varietăţi:
G. conifera prezinta frunze rigide, lungi si inguste, care formeaza o rozeta inalta de 1 m; la sfarsitul verii se dezvolta o inflorescenta mare, conica, formata din bractee rosu-viu cu virfurile portocalii. http://www.mooseyscountrygarden.com/ham ... -plant.jpg

G. linguata are frunze lanceolate si arcuite, verde metalic, care formeaza o rozeta inalta de cca.30 cm, vara are bractee mari rosii care inconjoara florile mici galbene. http://toptropicals.com/pics/garden/m1/ ... ta4500.jpg

G. monostachya (sin. G. tricolor) are frunze inguste si arcuite care formeaza o rozeta lata de 45 cm inflorescenta apare vara si are forma unei torte, lunga chiar si de 40 cm, este formata din flori albe si bractee albe-verzi cu striatii purpurii.

Discutii despre Guzmania:
http://egradini.ro/forum/viewtopic.php? ... t=guzmania
 
Sus