Iazul meu - Ema

Ema

Member
In planul general al gradinii mele exista un proiect de iaz adevarat in viitor , dar tentatia de a avea un ochi de apa acum a fost prea mare , asa ca am achizitionat urmatoarele :

- bazin preformat libel de 750 l , dimensiuni 210 cm L , 160cm l si 55 cm h.
- pompa gardena , 11W , 1000l/h
- fantana arteziana gen fata cu ulcior
- spot subacvatic libel 20W

Marginea iazului va fi mascata cu piatra alba.

Am comandat de asemenea 2 nuferi si o typha minima. Pe marginea iazului sunt irisi , cateva ierburi decorative precum hakonechloa macra , imperata rubra , miscanthus , penisetum , eragrostis spectabilis , un artar japonez , un bujor sufrutticosa. Caut sa achizitionez si o lanterna japoneza , dar n-am gasit decat in vest pana acum si m-ar costa transportul prea mult. Daca stiti vreo sursa buna , as aprecia pontul!

Iata si o poza de la fata locului , inca e santier mare. Am tocmit un satean sa sape groapa si a facut-o prea adanca , acum vom aduce la nivel prin adaos de nisip.
http://i79.photobucket.com/albums/j142/ ... SC6571.jpg

Sper sa fie gata in 2-3 zile , maine sosesc restul plantelor care vor inconjura iazul. Mai multe poze in zilele ce urmeaza .
 

Sparow

Member
Sant sigur ca o sa arata super cand e gata.Deci incerci sa ii dai un aer cat mai Japonez sa inteleg?
Cat ai dat pe pompa si de unde ai luat-o daca nu te superi?
 

Ema

Member
Da , cam asa am dori noi sa iasa , cu accente japoneze...vom vedea la final ce va fi.

Pompa am luat-o de la Brico si a costat in jur de 150 lei , nu mai stiu exact.

Astazi sotul mi-a facut o surpriza si a finalizat montajul bazinului , lumini , pompa , ba chiar l-a si umplut cu apa pana am sosit eu acasa. Tot astazi au sosit si plantele care completeaza decorul imprejurul iazului , asa ca toata ziua am plantat cu spor. Spre seara am testat si luminile , spotul subacvatic , totul a mers fara probleme. Poze fac maine , desi inca are aspect de neterminat. Trebuie sa creasca plantele din jurul iazului , sa soseasca si nuferii , typha.

Nu se vede in poza prezentata , dar in stanga iazului la 2 metri de marginea acestuia este un cires japonez pink perfection care sta sa infloreasca acum. Vreau sa montez o bancuta sub cires , cu vedere spre iaz. Suna bine , nu ? :D
 

Ema

Member

Sparow

Member
Cred ca trebuie sa treaca macar un an sa fie totul ,,asezat'' la orice gradina,iaz,etc.Si al meu e cam trist dar dupa ce creste gazonul roata ,irisii si restul de ,,zarzavaturi'' o sa fie de nerecunoscut.Oricum se vede ca va descurcati binisor.Chiar daca schimbi furtunul,incearca sa il maschezi cu pietre si pe uscat cred ca ar merge si coaja de copac.Doar o sugestie :)
 

emundin

Member
Foarte frumos Ema . Felicitari este amenjat cu foarte bun gust. Nu uita sa adaugi si niste pestisori :p poti incepe cu 10 caci ei oricum in iunie-iulie se multiplica. Sa pui si niste pietricele micute in bazin ca sa aiba pestisorii unde sa se ascunda si sa depuna ouale:) Bafta si asteptam sa vedem poza cu iazul+irisii infloriti
 

Ema

Member
Am gasit in piata un singur pestisor koi , pe care l-am si cumparat. Fratiorul lui va sosi saptamana viitoare , sper sa fie bicolor. Stiu ca iazul meu este prea mic pentru a creste crapi koi in conditii optime , dar la anul voi construi un iaz mult mai mare unde vor avea tot confortul. Pana atunci sper sa nu creasca prea mult incat sa nu mai incapa in bazin :)

<a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/April%202009/th_34.jpg" border="0" alt="Koi fish"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/April%202009/th_36.jpg" border="0" alt="Koi sub jetul de apa"></a><a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/April%202009/th_37.jpg" border="0" alt="Primul koi in iaz"></a>

Am mai comandat un filtru UV de 5W , pentru iazuri de pana la 2.5 mc precum si un aerator de iaz. Plantele inca nu au sosit , sper sa ajunga saptamana asta , micutul koi are nevoie de umbra si locuri de ascuns.
 

emundin

Member
Ema cred ca esti atat de fascinata de noul tau iaz ca ai uitat sa ne mai spui noutati :) Pentru Koi ce fel de filtru Uv ai cumparat ?
Cum ii faci sa supravietuiasca si peste iarna ?
 

Ema

Member
Ai dreptate Emundin :D Am trecut prin tot felul de dificultati , mai mici sau mai mari , dar incet-incet le dam de cap.

Initial am cumparat un filtru UV Libel de 5W. N-am apucat insa sa-l vad in functiune , indemanaticul meu sot l-a introdus in apa fara sa citeasca instructiunile de folosinta :rofl: S-a prajit pe loc , noroc ca nu s-a intamplat mai rau. A doua zi am cumparat de la Brico un alt filtru , se numeste Set Filter Plus , tot de la Libel. Are un filtru UV de 5W , un filtru mecanic ( o cutie neagra ce contine un burete , niste pietricele ) si o pompa de 18W. L-am pus in functiune ( corect de data asta ! ) si in mai putin de o zi a limpezit apa care devenise verde. Pana acum totul e bine . A trebuit sa pastrez insa si pompa gardena in functiune , deoarece pompa din set nu avea putere destula cat sa duca apa si prin filtre si apoi prin fata cu ulcior inapoi in iaz.

In iaz mai am un aerator de 6 W , un spot de 20W , 2 nuferi abia sositi , 2 ierburi typha si 2 pontaderia. Mici , mici , mici. Sper sa creasca repede, altfel micul koi le mananca de tot.

Am acum o ditamai hardughia de constructie langa iaz , o cutie din lemn de 1mx1mx1m unde sotul a tras cablurile electrice , triple , comutatoare , etc. Totul protejat de umezeala si controlat printr-un set de prize si telecomanda gardena.

Referitor la iaz , am cumparat azi un set de testere pentru calitatea apei , marca JBL . Verifica parametri precum nitriti , nitrati , duritatea apei , ph si inca ceva ce nu-mi pot aminti acum. Se pare ca apa din iaz e momentan in regula , putin cam dura dar nu ingrijorator. Am inteles ca putina apa de ploaie rezolva de obicei problema.

Am mai comandat de asemenea inca 5 pestisori koi , dar nu vor fi la fel de mari ca fratiorul lor rosu .In 2-3 zile voi avea poze cu micutii multicolori .

Cat despre iernat , ii voi tine in casa intr-un acvariu maricel , asta doar pentru o iarna. Inca din toamna asta vom incepe lucrul la un iaz adevarat , cu folie si tot tacamul , pe o suprafata de 5x6 m. Sper sa-l putem finaliza in primavara 2010.

Poze actuale cu micul iaz si micul koi :D

<a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_46.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a> <a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_44.jpg" border="0" alt="Photobucket"></a> <a><img src="http://i79.photobucket.com/albums/j142/Emma_house/Mai%202009/th_39.jpg" border="0" alt="Koi"></a>

Irisii din jurul iazului sunt mult mai multi si diversi , dar abia au fost plantati anul asta si inca n-au inflorit , se vad doar cei albastri comuni , care au crescut frumos.

Mai am ceva de lucrat la marginile iazului , trebuie sa aduc piatra si sa maschez furtunele de la pompe si filtre , plus cutia mare si neagra ( filtre).

Ah , sa nu uit.....pestisorul meu pare nesatul tot timpul. Ii dau hrana de suprafata , cam o lingura de pufuleti speciali iar el ii termina in 2 minute si ar mai manca daca i-as mai da. Asta de 3 ori pe zi , e normal sa vrea sa manance tot timpul?
 

Sparow

Member
mama mia!! ai trecut de la hoby la industrie!
Si eu am fost maniac la inceput dar am lasat-o mai moale.Nu folosesc decat un filtru facut de mine si o pompa de 65 W pt aridica apa din iaz in filtru apoi de acolo prin cascada[mica ] in iaz.Soarele e cel mai mare bec UW si e gratis.
Pestii mananca de cate ori le dai dar tre sa sti ca cu atat va fi mai mizerie.Eu ii servesc o data max de 2 ori pe zi o mana de pufuleti pt pesti si am 8 Koy de 10 cm si alte rase vreo 10 pesti si niste puiet.
 
Sus