Iernarea citricelor

Cornel

Member
Portocalii mei cei mici i-am tinut in beci in bezna totala pe perioada iernii 2 ani la rand si au iernat fara probleme. casa de la tara e nelocuita pe perioada iernii iar in apartament nu mai am loc asa ca nu am avut alta solutie. Si a fost un experiment reusit.
 

Chiquitita

Member
Eu ii am pe balcon la aproximativ 10-15 grade iar un mandarin in dormitor unde e mai cald. Sa vedem cum se descurca. Citeam undeva ca trebuie sa se faca clar diferenta intre anotimpuri. Adica daca e iarna trebuie sa simta si ei temperatura mai scazuta.
 

Cornel

Member
Chiquitita a spus:
Eu ii am pe balcon la aproximativ 10-15 grade iar un mandarin in dormitor unde e mai cald. Sa vedem cum se descurca. Citeam undeva ca trebuie sa se faca clar diferenta intre anotimpuri. Adica daca e iarna trebuie sa simta si ei temperatura mai scazuta.
E adevarat acest lucru. Ei oricum intra intr-un oarecare repaos fiziologic si oricum lumina de iarna este mult mai slaba decat cea de vara. asa ca si temperatura ar trebui sa fie mai scazuta.
Ideal pentru citrusi este o iernare la 4-5 grade dar e greu de obtinut , cel putin pentru mine. Nu am fost curios(si nici nu prea am avut cum ) sa vad cat e temperatura in beci. Sigur lumina acolo e aprox 0.
s-ar putea ca lamaiului tau sa ii mearga mai bine la anul decat mandarinului. Diferenta lumina-temperatura e in favoarea lui.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Cornel , revin pe subiectul asta caci nu stiam de existenta lui, ma bucur ca am gasit pe cineva care deja a incercat varianta asta , eu ma tot gandeam si am cam avut de lucru si mai ales de plata cu atatia lamai si aveam loc tot inainte in beci.

Am si construit o sera pe care intentionez sa o populez cu citrice , dar costurile enegiei pot fi un pic peste buget si soluti asta poate fi chiar comoda

pe scurt

Beci este , spatiu berechet , lumina cam 5-10% din cat e afara printr o fereastra mica mica , temperatura 5-8 grade

Ma gandeam sa fac un test dar nu ma lasat inima sa omor pe vreunu din ei, si ziceam ca incep proiectul asta ca si un back-up la sera, si sa folosesc o lumina programata la 4 ore pe zi 3 neoane x18w

La tine cum a mai fost ?
 

Cornel

Member
A fost in felul urmator.
Portocalii i-am tinut in gradina toata vara la semiumbra.
Cand a venit frigul, prin octombrie-noiembrie si au incetat sa creasca, am rarit udarea si apoi i-am coborat in beci. Si nu i-am mai udat decat foarte putin la inceput, beciul era inca cald. Dupa aceea nu i-am mai udat.
In cel mai rau caz o sa le pice frunzele dar se infrunzesc iar primavara cand ii scoti de acolo.
Oricum daca ai fereastra(eu nu am avut) e mai bine pentru ei, s-ar putea sa ramana cateva frunze pana in primavara. Idea e sa nu ii uzi deloc, sa nu ai temperatura sub 5 grade si nici peste 10. Si sa ai bafta :)
Tre sa corelezi lumina cu temperatur asi nu ii lasa sa porneasca in vegetatie. Lumina naturala e suficientam atentie la temperatura insa. Ea dicteaza multe in perioada de repaus.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mersi , Cornel.

Stiu ca in Franta este un castel renumit care iarna pune lamaii in beci , dar e drept , au ceva mai multa lumina decat am eu.

Nu stiu daca va pierde frunze deoarece la un citric sub 12.7 C si peste 31-32 C la nivelul radacinilor ,planta intra in stand-by, nereactionand la mediul inconjurator

Temperatura in beci nu urca decat cand e deja sigur sa i mut in sera protejata , si cand deja soarele cu ale sale raze incepe sa incalzeasca sera pe timpul zilei,

La mine nu era doar aspectul intunericului , dar si frica de frig , pe care am rezolvat-o izoland pe exterior peretele cu iesire la aer , si astfel temp nu mai scazut sub 6 grade , fara vreo sursa de incalzire
Apoi mai erau vaporii de la vin , dar cand aflasem deja era prea tarziu , caci CO2 face bine la plante.

Deasupra vine casuta , dar din pacate se locuieste si nu poate scadea sub 15 grade cel mai putin ca nu mai e locuibil , si un citric are nevoie de ceva lumina si partea noastra la nord nu e prea "imbelsugata" cu soare iarna.

Ramane deci varianta beci sau sera incalzita , sincer prefer sa am un cost de vreo 1-2 mil cel mult pe luna la incalzire si sa i tin in sera impreuna cu gasca mea de plante , decat in bezna in beci.

Dar....vremea le va aranja cum trebuie....
Asa cum imi place mie sa zic ....."Natura Va Gasi Intotdeauna O Cale" :wink:
 

cataliny

Member
Asa am patit si eu, crengutele fara frunze tind sa se usuce, m-am trezit cu o lamaie pe jos cand de abia incepuse sa se ingalbeneasca si era un pic dezhidratata si ma intrebam de ce, dupa care a urmat si crenguta :( .
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
In principal cica e bine sa existe si ramuri moarte , caci citricul fiind o specie cu "minte proprie" :evil: cica asta denota faptul ca stie sa faca o balanta si un raport ok intre radacini/frunze.

Ce e nasol e ca in perioada de pauza sa moara o parte din crengute , nu prea mai ai ce recupera in primavara :| :wink:
 

Cornel

Member
Intradevar, daca se intampla ceva cu ramurile tre sa ne gandim la radacini. Sunt ele in totalitate in regula? Sau au inceput cumva sa putrezeasca? Si daca volumul de radacini s-a micsorat, de ce s-a intamplat asta? Udat prea des cumva?
 

cataliny

Member
La mine s-a intamplat intotdeauna in perioada de "desteptare" probabil supra udare-fertilizare si nici odata in repaos, mi se pare mai sigur sa stea in repaos la 3 grade decat la 15 cand are nevoie de soare nu doar ceva lumina.
Legat de radacini am vazut ca exista niste tratamente(culturi) cu micorize doar ca sunt 10$ + 10$ transport si nu stiu daca merrita efortul financiar, voi ce credeti?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
La mine toti au , pe ultimii meyer am pus si au crescut niste radacini solide , la restul nu prea e mare diferenta dar o sa vad si acolo cumva ce s-a intamplat

Am folosit ROOT GROW si nu e asa de scump precum zici , e cam 5 lire plus posta din Anglia , eu am avut norocul sa am un amic in anglia in zilele alea si mi a luat el cand s-a reintors


Cornele , 99 din cazuri e intradevar radacina , dar si comportamentul asta bizar , testul meu a fost facut pe o muscata care la intuneric 4 luni de zile , acum are iar flori , deci frigul oarecum "ingheata" planta cumva in starea de cand o duci la frig
 

Cornel

Member
Exact. Frigul amorteste planta. La mine cred ca au picat toate frunzele din cauza ca a fost cald o perioada dupa ce i-am bagat in beci. Caldura fara apa =fara frunze :D
 

molo2o

New Member
temperatura trebuie sa fie sub 15 grade pentru pastrarea iarna si nu mai mica de 3 grade ! iar pamantul nu trebuie sa retina prea multa apa pentru ca putrezesc radacinile :idea:
 

geodezia

Well-Known Member
Re: CITRICE - PORTOCAL - IERNARE

http://geodezia.sunphoto.ro/anul_cu_flo ... 3/91419237
il am de peste 10 ani pus si crescut din seminte si nici flori nici rod nu am vazut
are tepi cit cuprinde
http://geodezia.sunphoto.ro/anul_cu_flo ... 3/91419238
help ce trebuie sa ii fac sa intre pe produs :cry: :cry: :cry:
d-l Cristian eu din seminte am citiva si mai mari si mai mici da productivitate ioc
din comertul nostru intersiteuri vedeti pe sunhopo la happy dianadia sau cornelia61 parca
http://robert.sunphoto.ro/ etc
 

Cornel

Member
Re: CITRICE - PORTOCAL - IERNARE

ramuri de ordinul IV -V+ lumina multa(nu soare direct)

Are asa ceva?
 

Cornel

Member
Re: CITRICE - PORTOCAL - IERNARE

+lastarii verticali ar trebui ori eliminati daca sunt prea multi, ori aplecati pt a diferentia muguri floriferi (agati greutati de ramura respectiva)
 
Sus