Ingrijire bananieri musa basjoo

costinescu

New Member
Aceasta specie de bananieri poate atinge dimensiuni de 600-700cm.O frunza poate masura 250cm lungime si 80-100cm latime.Este o specie foarte rezistenta.Radacina rezista la -20 de grade, nu si tulpina, din acest motiv tulpina trebuie invelita/acoperita.Are nevioe de lumina si multa apa.Se adapteaza foarte repede la orice tip de pamant.Capacitatea de regenerare este incredibila din simplul motiv ca este apa 70%.Poate scoate o frunza de 250cm pe saptamana, de aceea nu este nici o problema cand ii taiem frunzele toamna pentru iernat.

Puteti observa si in poza eu am 1.85cm inaltime, bananierul este de 3 ori cat mine.


 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Te rugam mult fara sa te superi (si pe Daniel de asemenea) micsorati pozele care le puneti pe forum...
E valabil pentru TOTI acest lucru!
 

gomez99

Well-Known Member
costinescu a spus:
Puteti observa si in poza eu am 1.85cm inaltime,
asa cum e poza acum ai mai putin de 1,85cm da in realitate... :)

te rog reia toate ideile intr-o forma condensanta - ingirjire, udare, daunatori, chestii, ca sa fie toate la un loc sa avem de unde porni.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Super Dane!!!! :rofl:
E pacat sa ne confruntam mereu cu problemele pe care le-am avut de curind ,nu?
 

Aura

Member
costinescu a spus:
apa 70%.Poate scoate o frunza de 250cm pe saptamana
Chiar asa ? Peste 2m ?? :mrgreen: poate vrei sa spui 25 cm pe saptamana... :| nu zic ca nu ajunge la peste 2m..dar sigur nu doar intr-o saptamana.

costinescu a spus:
gomez nu mai dau dau din casa decat pe bani asa am primit sfat :rofl:
Hai ca ne-ai zis-o :rofl:


Daca toti oamenii acestia de pe forum ar cere bani pt toate posturile si mesajele unde au descris experientele lor cu plantele ....unde am ajunge ?
Mii de oameni consulta acest forum si sa folosesc de experientele acestor forumisti fara contracost. Macar daca ar fi generosi cu "un multumesc" in mail Corneliei...

Deci, mai gandeste-te... :wink: Si mai ales ca tu ai o experienta bogata cu aceste plante...din ce vedem in fotografii.

Ce sfaturi ne dai pt plantarea in ghiveci si in apartament a acestei specii de banan ? :| Este adevarat ca bananilor le plac ghivecele mici, ca se simt mai bine in ghiveci mici ? Sau este doar un mit ? :gandit:

Bananul din imaginea de mai sus are ce varsta ? Iarna il uzi ? Daca da, cum...?


Aura
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
danero2004 a spus:
iertare Maria Ta! :rugaciune:
Nu e cazul :x Daca Cornelia ar fi observat ar fi facut exact aceeasi remarca fiindca ea e cea plateste oalele sparte .
Ma bucur ca s-a remediat dar e de asteptat sa nu se mai repete si cred ca moderatorii fac "politie" din asta destul de des.
Si cu asta am facut ciocu' mic

:)
 

costinescu

New Member
Aura tu mi-ai dat ideea sa cer bani :) pentru instructiuni de crestere.

Acum zici ca multa lume consulta forumul si ieri mi-ai spus ca nu se ia nimeni dupa ce spui.. ori se iau dupa ce e postat pe forum ori nu?

Iti propun sa lasam topicu asta doar pentru intrebari legate de bananieri.Sper ca nu te superi !

In ghiveci nu le merge prea bine, in sensul ca nu ajung la inaltime prea mare, daca sunt tinuti in ghiveci trebuiesc tinuti undeva la lumina, multa lumina, de udat trebuie udati cand se usuca pamantul la suprafata a2a zi trebuiesc udati.Daca ghiveciul in care sunt tinuti este mic, iar lumina care ajunge la ei este insuficienta frunzele se vor ingalbeni si usca incet incet va ramane cu 2-3 frunze... nu este foarte usor sa ai un banananier frumos in ghiveci, daca nu este destul de mare ghiveciul tulpina se va subtia pentru ca dupa uscarea unei frunze se va usca si portiunea care este atasata de tulpina cotorul frunzei se continua pana la baza tulpinii.De aceea si cresc asa de repede structura tulpinii este deva de genul (((()))) fiecare paranteza reprezinta cotorul unei frunze care se continua pana aproape de radacini.
Sfatul meu daca nu aveti un loc spatios si bine iluminat nu prea merita sa va orientati la bananier.Cel mai potrivit loc pentru ei este in curte... in incapere merita doar daca il puneti intr-un birou bine iluminat sau pe casa scarii.

Iar cand am zis ca scoate o frunza de 250de cm pe SAPTAMANA asa este, daca nu crezi te invit sa te convingi pana nu vine frigul :)

La aceasta specie in niciun caz nu ii trebuie un ghiveci mic decat in prima perioada, in momentul in care ghiveciul devine mic vor aparea si semnele ritmul de crestere va fi incetinit iar primele frunze se vor ingalbeni si usca.

Bananierul din imagine era la a2-a vara.Iarna nu se uda daca sunt in curte nu este nevoie si nici nu se poate fiind acoperiti.
 

Aura

Member
Deci...stai asa ca nu-i ca tine. Nu deforma cuvintele mele. :evil:
Am zis ceva in felul urmator, daca tot vinzi banani si oamenii au probleme cu protejarea lor peste iarna, n-ar fi rau sa incluzi in oferta, in pret sau bonus si o mica brosura cu indicatii despre protejarea bananului pe timp de iarna. Sau ma rog, daca nu o brosura, atunci ceva gen xerox, printat. Si apoi am mai zis de materiale, de saci pt protejatul lor........
Deci ..care este legatura dintre spusele mele..si faptul ca tu "nu mai dai din casa" ? Nu ma baga pe mine la inaintare pt deciziile tale. Eu ti-am dat o idee care sa fie in avantajul cumparatorilor, atat. Dar de ce nu, daca tot esti pe un forum de plante, sa nu impartasesti experienta ta cu bananii si necumparatorilor ?



Deci, tu amesteci informatia. Nu mai cauta diverse sensuri in cuvintele mele. Ia-le ca atare. Daca e un forum, in mod cert este consultat de o multime de oameni. Am spus in PM ca prezenta mea se rezuma doar la un simplu membru care iubeste plante. Ce nu intelegi ? Normal ca nimeni nu se ia dupa mine. Cum nici eu nu ma iau dupa ceilalti. Consult forumul, analizez mai multe situatii si apoi eu hotarasc ce este mai bine pt plantele mele.

Ok, te cred pt frunza. Dar cred ca asa frunza iese numai dupa ce bananul are o anumita varsta si anumite conditii de sol, clima si toate cele...

M-am lamurit si pt cultivarea in ghiveci. Multumesc pt informatii.


Aura
 

LadyBug

Well-Known Member
Buna seara,
Ma intereseaza un bananier, dar acum construiesc o sera de max 2,6 m inaltime, ce sa fac daca ei depasesc inaltimea asta la iarna, sa le tai din frunze sau varf, sau nu e o idee buna ca poate nu mai infloresc apoi? As vrea sa cumpar unul dintre cei mai mici pe care ii aveti pentru ca sa nu depaseasca aceasta inaltime pana la primavara, este posibil?
Seminte inteleg ca nu vindeti?
Multumesc
 

LadyBug

Well-Known Member
P.S. Am uitat sa mentionez ca intentionez sa dotez sera cu cel putin un iluminator profesional cu LED-uri pentru plante, pentru a suplimenta pierderea de lumina cauzata de anotimp; deci in aceste conditii, cat de repede va depasi 2,6m?
 
Sus