Inmultire crizanteme prin butasi

happy

Well-Known Member
Am incercat anul trecut sa inmultesc din butasi crtizanteme cumparate,mi-a reusit o bucata din 4,5 puse in pamant si cu pet in cap.Am pus tot asa cam pe vremea asta in pamant afara.Oare este nevoie de anumite conditii de solar sau sera? :? As fi bucuros de un sfat colegial :D
Sunt atat de multe soiuri pe standuri la cei care vand de mi se lungesc ochii :wink:
Aceasta este reusita

Am tot cautat un topic despre inmultire crizanteme din butasi si nu am gasit! :!:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
eu pe unde am mai citit am inteles ca se prind mai bine primavara-vara, puse la 20 grade. Eu am incercat o data toamna, dar nu mi-a reusit
 

victoria

Active Member
pai si primavara-vara de unde sa iei butasi?Ca Happy zice de alea care sunt taiate in florarii la care ma uit si eu cu jind. :D
 

angela draganoiu

Active Member
pai poate ar fi bine sa le puneti in ghivece in casa, parerea mea.
mama a pus intr-un ghiveci pe blacon, care nu e inchis, toamna si l-a lasat acolo pana a dat frigul apoi a adus si ghiveciul asta in casa. s-a prins. primavara l-am transplantat in curte.
 

adrianam

Well-Known Member
Da, asa am inteles si eu ca sunt sanse mai mari sa se prinda, daca le asiguram temperaturi mai mari.
Eu ma gandeam sa le pun in boxa pana la primavara, in ghiveci cu pet in cap, ca in casa nu am loc, abia reusesc sa inghesui plantele de camera!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
si eu sunt interesat , am reusit sa prind usor din micii muguri care ies la subsoara frunzelor dar nu reusesc sa le trec peste iarna , la fel ca si happy doar unu din sase a trait.daca are cineva "ponturi" sa le zica acum :rofl: :rofl:
 

angela draganoiu

Active Member
adrianam a spus:
Da, asa am inteles si eu ca sunt sanse mai mari sa se prinda, daca le asiguram temperaturi mai mari.
Eu ma gandeam sa le pun in boxa pana la primavara, in ghiveci cu pet in cap, ca in casa nu am loc, abia reusesc sa inghesui plantele de camera!
Adriana mama a tinut ghiveciul pe scara blocului. acolo tine de fapt toate plantele peste iarna. au lumina buna si o temperatura cam de 15 max. 18 grade, uneori e mai rece. nu le-a pus pet in cap ci pur si simplu le-a bagat in pamantul din ghiveci.
 

happy

Well-Known Member
Sa stiti ca este locul cel mai indicat! :D Doar ca eu stau la parter si cam bate vantul :( .Vorbesc cu un vecin de la etajul 4 si pun acolo un bidon cu metoda cu carpa,sa isi ia singur apa necesara :wink:
 

Nicolle

Member
Eu am pus in ghiveci butasii de la crizanteme cumparate.S-au ofilit si nu am vrut sa arunc coditele.Tin ghiveciul in casa,la caldura.Acum astept sa vad daca da rezultate.
 

happy

Well-Known Member
Am pus si eu niste butasi cu pet in cap ,la gradina sa vedem rezultatul la primavara.Mi-a zis o babuta vecina cu mine :D
Si deasemenea am pus intr-un ghiveci, in uscator ,cativa butasi.Nicolle mie teama ca la caldura s-ar putea sa se ofileasca butasii :?
 

ghia_don

Active Member
La caldura , in casa, am pus eu anul trecut si n-am prins nici unul...si le-am pus si radistim :( ...
 

happy

Well-Known Member
Intre 5 si 15 grade cred,nu sunt specialist.Sunt unii pe forum care stiu dar nu vor sa ne zica si noua secretul! :astept: :secret:
 

ghia_don

Active Member
Citez din Florile-parfum si culoare de Aurelian Baltaretu...secretul inradacinarii butasilor de crizantema :wink:

Se aleg toamna plantele pe care vrem sa le inmultim, li se indeparteaza tijele florale si li se scurteaza tulpinile la circa 10 cm. Se scot apoi din pamint si se planteaza in ghivece, care se tin peste iarna in locuri racoroase(4-6 grade), udindu-se putin. Pe la sfirsitul lui februarie, inceputul lui martie, crizantememle mama sint puse la fortat, in vederea stimularii cresterii drajonilor. In acest scop sint duse intr-o incapere mai calda(8-10grade), aerisita si luminoasa. Cind drajonii ajung la 10 cm si au 4-5 perechi de frunze se detaseaza si se fasoneaza astfel ca in final butasii sa aiba 6-8 cm lungime.
Inradacinarea butasilor se face prin introducerea lor intr-un substrat alcatuit din nisip curat, compost si nisip in parti egale sau turba si nisip in parti egale. Butasii se infing in substrat, se cerne deasupra un strat de 1-2 cm nisip, si se mentin la temperatura de 15-18 grade. Se stropesc des, sau se acopera cu folie pentru mentinerea umiditatii. Inradacinarea se produce in 3-4 saptamini. Se repica in ghivece mici si le vom acomoda treptat cu temperatura de afara, pina cind timpul ne permite sa le plantam in gradina.
 

happy

Well-Known Member
Multumim Ghia,asa detalii pentru butasire sunt foarte bune , mai trebuie rabdare si crizanteme 'mama'! :D :marfa:
 

elixir

Member
Treaba este f simpla, dar cu o singura obiectie: crizantemele cumparate se prind greu, ptr ca sunt fierte! practic, cozile sunt introduse 2 minute in apa clocotita, ca sa se pastreze mai mult timp la piata! ( am avut o prietena, mai in tinerete, a carei mama cultiva si vindea crizanteme/tufanele) :oops:
totusi, daca sunt recoltate(si fierte) doar de cateva ore/0 zi, se mai prind, dar butasii sa fie taiati din partea superiaoa a plantei.
Infipti intr-o lada cu nisip, sa nu stea la soare si udat la 2 ziel, in 3-4 saptamani au radacini 70%.
Problema adevarata , ptr mine, este alta: pe timpul iernii, crizantemele trebuiesc protejate, nu rezista ca si tufanelele.(se pot acoperi resturi vegetale, adunate de prin gradina, sau daca aveti timp si chef, cu frunze de padure. Si mai trebuie sa nu ai 3 caini n curte, care sa le imprastie :rofl: :cry:
Aaa, sa nu uit: e bine ca butasii sa fie curatati de coaja e o portiune de 2-3 cm, sau sa fie taiati in unghi- se prind mai bine :idea:
 
Sus