Jatropha spp. - Burta lui Budha

angela draganoiu

Active Member
Fisa realizata impreuna cu Dyayzh si Iudit.

Denumirea ştiinţifică:
Jatropha spp.

Denumire populară:
Burta lui Budha

Imagini:
http://www.rareflora.com/jatrophapod.jpg

Tipul plantei:
Perena

Gabarit:
Inaltime cca. 120 cm

Lumina şi temperatura:
Suporta si temperaturi mai mici de 5 grade Celsius, dar in acest caz nu se uda absolut deloc. Planta are nevoie de cateva ore pe zi de soare. Cand temperatura creste peste 15 grade putem duce planta afara. Desi prefera soarele direct se poate descurca si cu numai cateva ore de soare.

Flori, frunze, fructe:
Florile sunt de un rosu aprins si apar tot timpul anului, mai ales in anotimpul cald. Frunzele sunt alungite asemanatoare cu ale altor euphorbiacee.

Solul:
Se multumeste chiar si cu sol sarac. Singura conditie este drenajul bun.

Udarea:
Trebuie evitata udarea excesiva. Intre doua udari se lasa pamantul sa se usuce. Planta isi face rezerve de apa in tesuturile interne deci udarea se face in cantitati mici si numai cand este necesara.

Aerul:
Este o planta care suporta bine temperaturile ridicate.

Ingrăşăminte:
Se utilizeaza in perioada de inflorire, la fiecare 15 – 20 de zile. Ingrasamantul indicat este specific suculentelor, sarac in azot.

Inmulţire:
Semintele de Jatropha podagrica sunt inchise intr-o pastaie care "explodeaza" cand acestea se maturizeaza si arunca semintele la distanta de cativa zeci de cm.

Condiţii de iernare:
Iarna pierde frunzele mari lobate dar florile rosii vor rezista. Va trebui sa reduceti udarea si sa nu o fertilizati decat dupa ce iese din hibernare primavara.

Boli şi dăunători:
La inceputul primaverii este bine sa tratam planta preventiv cu un insecticid de spectru larg. Tratamentele preventive se aplica numai daca planta nu se pregateste de inflorire.

Îngrijire, particularităţi:
Seva laptoasa este toxica si produce iritatii pe piele. Planta este apreciata pentru "burta" ei iar florile sunt un adevarat magnet pentru fluturi.

Specii şi varietăţi:
Jatropha berlanderi
Jatropha cinerea
Jatropha dioica
Jatropha curcas
Jatropha gossypiifolia
Jatropha integerrima
Jatropha multifida
Jatropha pandurifolia
Jatropha podagrica
Jatropha pruinosa = Manihot pruinosa
Jatropha quinquefolia = Manihot quinquefolia
Jatropha reniformis = Manihot reniformis
 
Sus