Jiagolan

popescu gp

Well-Known Member
Am aceasta planta supradenumita de chinezi a tineretii si am facut ceai din frunze proaspete; necunoscand dozajul primul ceai a iesit mai concentarat de culoare verde si prea amar si a trebuit sa-l indulcesc cu sirop de casa;cel de-al doilea l-am facut cu frunze mai putine,nu a avut o culoare verede prea intensiva si gustul amarui era suportabi;daca cineva cunoaste ceva despre prepararea acestui ceai si a dozajului as fi recunoscator.
 

interval

Active Member
Am dat o cautare pe Google (Jiaogulan tea)
Am gasit aici mai multe detalii
http://www.immortalitea.com/tea%20brewing%20tips.htm

Planta se numeste Jiaogulan si e ruda cu catravetii, reduce colesterolul, combate imbatranirea si arterioscleroza, ridica imunitatea corpului. Este considerata ca 'planta nemuririi'.

Din ea se face ceai, dar nu exista o formula generala, ci ea trebuie determinata pentru fiecare individ in parte. Nu spune ce ar trebui sa se intample atunci cand s-a 'cazut' peste formula ideala, probabil ca individul se simte mai bine. Mai mult, efectul ceaiului depinde de starea emotional-sufleteasca a individului, de timpul (mai bine zis ora) la care se bea, de apa folosita.

Reguli generale:

Se recomanda apa de la izvor, apa de la robinet fiind contraindicata.
Se pune planta in apa si nu apa peste planta. Apa trebuie sa fie fierbinte dar nu clocotind
Planta nu se reutilizeaza pentru prepararea unei noi portii de ceai
Ceaiul se bea cat mai proaspat. Poate fi baut fierbinte, cald, racit, refrigerat sau cu ghiata, in functie de preferinte.
Inainte de folosire, planta se clateste - pentru indepartarea impuritatilor - scurt si rapid in apa (probabil se da prin apa cu miscari scurte si rapide. Apa folosita la clatit se arunca

Cum se stabileste formula optima

Formula optima depinde de cantitatea de planta folosita si de timpul cat aceasta se fierbe
Pentru 250 ml apa se foloseste la inceput 1/2 lingurita de planta si se poate mari doza pana la cel mult o lingurita.
Se recomanda ca pentru inceput 1/2 lingurita de planta sa se fiarba 1-2 minute, iar apoi timpul de fierbere sa se mareasca folosind aceiasi cantitate de planta. Nu se spune care este timpul maxim de fierbere.
Apoi se mareste cantitatea de planta si tot asa se testeaza mai multi timpi de fierbere

Cam asa am sintetizat eu. Va rog sa comparati si sa controlati citind pagina respectiva in original sa macar tradusa cu Google translation.

Cu multa sanatate
 
Sus