Kolkwitzia

cornelia

Fondator
Membru staff
Tocmai am dat peste arbustul asta intr-o carte.
http://www.profizahrada.cz/images_data/ ... asna-1.jpg
http://listics.com/images/kolkwitzia.jpg

Ce-am aflat: ca infloreste la sfarsit de primavara, florile sunt sub forma de clopotel roz cu gat galben. Ajunge repede la 3 m inaltime si tot atata in latime. Pe masura ce cresc crengile se arcuiesc gratios. Se comporta bine in zona noastra climaterica (in carte zice zona 6), e toleranta la tot felul de soluri atat timp cat drenajul e bun si-i place soarele din plin. Se inmulteste prin lastari tot timpul anului.

Daca mai stiti si voi ceva, completati. :oops:
 
mici completari

Kolkwitzia este o ruda apropiata cu Weigela cu care se si aseamana. Fata de Weigela infloreste o singura data pe an (mai-iunie), cu cca 1 luna inaintea acesteia si are o crestere mai viguroasa (atinge 3m) dar mult mai densa. Deocamdata exista doar varietati roz si albe in cultura ("Pink Cloud" este cel mai raspandit soi). Inflorirea este extrem de abundenta iar frunzele sunt marunte, pufoase si toamna decorative, devin galbene-oranj pana la violacee (nu se innegresc ca la Weigela)
Foarte adaptabila si rezistenta, devine invaziva in cativa ani datorita numerosilor drajoni (pui) pe care ii scoate din pamant. De aceea, dupa inflorire se tunde pentru a-i reduce din vigoare si a stimula indesirea.
Se inmulteste prin butasi semi-lemnificati, simpli, de 3-4 noduri (15--20cm) inradacinati in nisip la sfasitul lunii iulie. Se mai poate inmulti si prin despartirea tufelor in luna oct-nov.
Din punct de vedere peisagistic, datorita cresterii viguroase si infloririi sezonale specifice, Kolkwitzia intra in aceeasi categorie de utilizare ca Exocorda, Viburnum, Philadelphus, Tamarix, Sorbaria, Callicarpa ...se recomanda ca arbusti in grupuri mixte sau in planul 2-3 (fundal) dintr-o gradina. Plantarea in prim plan nu este de dorit (desi sunt foarte specatculoase) deoarece dupa inflorire arbustul nu mai este atat de "vizibil" si prin dezvoltarea sa va ecrana alte elemente valoroase din gradina.
Desi nu mai este atat de populara fiind concurata de Weigela care are inflorire mai de lunga durata si culori mai atractive, Kolkwitzia nu ar trebui sa lipseasca din gradinile spatioase, din cele mai "conservatoare" sau in parcuri...
 
Sus