Lalele

popicu

Member
claude a spus:
popicu a spus:
Am inteles, Adina. Si atunci, in iunie, le scot bulbii?
In conditii bune nu e necesara scoaterea bulbilor in fiecare an, ci doar cam din 3 in 3 ani, cand se prea indesesc. Ideea e sa stii cam ce misuna pe la tine prin sol, ca eu, de exemplu, am multi viermi sarma si chiar si toamna trecuta, cand am scormonit sa verific bulbii de lalele am mai gasit doar 10 % din ei. Deci daca ai ceva dihanii devoratoare e mai bine sa le scoti, ca sa nu ai surpriza primavara viitoare ca nu mai rasare nimic :mrgreen:
Nu stiu ce am in sol, ca abia ne-am mutat aici. O sa vad la anul :D
 

kerkyra

Well-Known Member
Mie mi-au fost rase cam toate lalele din gradina, adica taiat tot ce e deasupra pamantului pentru ca se schimba niste conducte si e jale mare, o parte din gradina a fost practic sapata si calcata in picioare. In aceste conditii ma gandeam sa umblu la ele, sa le reorganizez sau chiar sa le dau, pentru ca, fiind o gradina de bloc la strada, reprezinta o tentatie pentru concitadinii "civilizati" care intra si le culeg, asa ca mai mult ma necajesc. Ce as vrea sa stiu este daca as putea sa le scot acum? Daca tot nu mai au frunze bulbul se mai hraneste cumva? Acelasi intrebare ar fi si pentru narcise, nu mai scriu la topicul respectiv aceeasi poveste.
 

Roxana Peled

Active Member
Sunt foarte frumoase cele rosii dar mie imi plac la fel de mult si cele portocalii.
La toamna mai incerc si eu o tura de lalele batute. Prima si ultima mea incercare s-a soldat cu niste verze verzi in varful tijelor :)
 

elianna

Well-Known Member
Am avut si inca mai am lalele. Dar dupa ce se trec, ce puneti in locul lor? Ma tot gandesc fiindca nu stiu ce planuri sa fac pentru primavara viitoare :?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
E o lalea pitica, domnule Popescu? Foarte frumoasa, stiu ca aveam si eu o varietate pitica foarte timpurie ca si perioada de inflorire.
 

LadyBug

Well-Known Member
Nu toate lalelele sau gladiolele fitzoase trebuie scoase, eu am avut ani la rand lalele frumoase deosebite zimtate sau in 2 culori din Olanda si din acelea duble si parrot si gladiole speciale (pt ca mie in general nu-mi plac florile comune, ci doar cele deosebite) care au stat in acelasi loc si s-au inmultit. Cand le-am scos si am plecat cu ele, atunci le-am pierdut, le-am si ratacit. Si e adevarat ca am pierdut din ele si din cauza ramelor si a umiditatii, am stat la un moment dat intr-o casa care avea o bucatica de teren umbrita si acolo le-am pierdut pe majoritatea. Dar cred ca unele din cele parrot dupa cativa ani s-au reintors la culoarea rosie simpla, sau poate altele de langa ele au facut asta, nu le-am urmarit atent, parca asa mi s-a parut.
 

popescu gp

Well-Known Member
Din experienta mea am tras unele concluzii:lalelele fitoase trebuiesc replantate anual (altfel fie din epuizare,fie din udare excesiva,alaturi de ele fiind si alte flori ce necesita udare,sau din tendinta de a se duce in adancime si apoi nu mai pot scoate tulpinitele afara,ele se pierd)Dupa cativa ani avand nevoie de a planta o alta planta am gasit la o adancime mai mare de o cazma bulbi de lalele.Am incercat si varianta cu cosulete,dar rezultatul dupa atata munca nu afost multumitor;poate pentru profesionisit acest stil de lucru ar fi rentabil dar pentru o mica gradinita de amator atata munca nu este utila asa ca am lasat lalelel sa iasa in voia domnului si am avut norocul ca un numar multumitor sa ma rasplateasca cu flori,desi am pierdut pe cele negre,pe cele multiple( care dupa cativa ani au devenit simple)si alte cateva frumuseti,dar asta este situatia ,cu varsta mai ales.
 

LadyBug

Well-Known Member
Aha, deci nu mi s-a parut mie ca s-au transformat vreo 2-3 lalele in rosii simple, eu stiu ca nu am cumparat niciodata laelele simple, de aceea mi s-a parut dubioasa treaba.
Ce nu inteleg e cum se duc lalelele in adancime: cel putin la gladiole si la frezii bulbul nou se formeaza deasupra bulbului vechi, lalelele stiu ca se formeaza in lateral, ca si narcisele, sau cum altfel?
 
Sus