Lamai bolav

Maica Dimitria

New Member
Am 3 lamai, unul mic si 2 mari (tustrei cumparati in urma cu 6 ani cu fructe pe ei).
De atunci vreo 2 ani au inflorit, fara rod, dupa care nici flori nu au mai facut.
Au fost stresati de conditiile de mediu.

Vara aceasta si-au mai revenit:
Au stat la soare, in loc ferit de curenti de aer.
Udarea s-a facut si o fac moderat.
Au fost fertilizsti + tratamente de la fitofarmacie
Pamant schimbat in primavara.
Tot timpul e umed aerul.
Trecerea de la ext la int a fost treptata.
Limina din camera acum este cum se vede in imagine
Temp camerei e intre 22-25 grade
Incapere aerisita zilnic, fara curenti de aer reci.
Acum nu mai feritlizez.
!!! Nu au fost tunsi niciodata in ultimii 6 ani de cand ii am
(Acum pot sa ii tund?)

Problema: frunzele se ingalbenesc si cad. Apar pe dosul frunzei pete maro + NICIODATA nu au rodit de cand sunt la mine


De asemenea am un cuncuat, cu acelasi tratament, care niciodata nu a rodit, doar cand l-am cumparat, l-am luat cu rod pe el.

Va rog ajutati-ma! Cum pot ajuta lamaiul sa fie sanatos si sa rodeasca la anul?
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna seara, lamaiul incepe sa rodeasca in mod natural daca nu este altoit, dupa 8-10 ani.
Daca se altoieste cu o creanga de la un lamai care rodeste in mod natural atunci timpul pana la rodire se reduce la jumatate, poate chiar dupa 3-4 ani.
Cand trebuie facuta altoirea la lamai ? Nu stiu exact dar trebuie sa fie dupa cel putin 3-4 ani cand tulpina este destul de groasa pentru a suporta taietura de altoire.
Atunci cand lumea ii cumpara de mici si cu flori si florile inceteaza a mai apare e clar ca lamaii au fost fortati sa rinfloreasca cu stimulente de inflorire cu scop comercial, adica sa aiba aspect comercial si sa iasa banul.
Atunci cand lamaiul incepe a inflori in mod natural, nu artificial, inseamna ca i s-a format acel "hormon", ca sa ii spun asa, iar prin altoire se transmite hormonul la lamaiul tanar.
Substantele/stimulentele de inflorire ii induc plantei pe cale artificiala procesul de generare a hormonului si implicit apare inflorirea.
Faptul ca inflorirea inceteaza dupa o scurta perioada de la cumparare si nu este o inflorire permanenta, denota ca nu i s-a mai administrat stimulent de inflorire. Nu pot garanta ca asa este 100% dar e singura explicatie logica.
Acest taram al stimulentelor de inflorire nu l-am explorat, nu am testat asa ceva pe vreo planta, din cauza ca sunt scumpe si foarte scumpe si mai degraba o firma care comercializeaza flori sa si-l permita intrucat pretul final al plantelor inflorite sa contina si un procent din pretul stimulentului.
Personal nu recomand niciodata la nimeni sa cumpere lamai si alte citrice pe rod din comert in primul rand din cauza ca nu reusesc sa se adapteze la clima noastra si mor. Nu am mai vazut pana acum lamai/citrice asa de mari ca in pozele de mai sus care sa fi supravietuit atatia ani la noi in Ro, exceptand infloritul.
Eu prefer sa insamantez lamaiul si sa il las sa se adapteze de mic din prima si la frig si chiar daca nu apuc sa il vad pe rod dupa 8 ani in mod natural macar zic si eu ca cresc un pui lamai in apartament, deci nu ma astept la rodire ca oricum ma duc la Kaufland daca am nevoie de lamai :-D si cred casupermarketul asta duce lamai specia Meyer si strang seminte sa pun cate una la incoltit.
Acum singurul lamai pe care il am are varsta de vreo 3 ani si are doar 40 cm inaltime si 2 crengute ramificate din tulpina.
Stiu ca e alta satisfactie cand oferi o lamaie cuiva si e crescuta personal dar noi train in Ro si aici clima nu este prietenoasa pentru citrice. Chiar Ceausescu ordonase sa se faca niste sere mari cu productie de citrice si s-au scris si carti despre cultivarea lamaiului in Ro dar nu a durat prea mult, nu a avut succes proiectul pe termen lung ca era prea multa chinuiala. Ca sa nu mai spun ca trebuiau aduse/cautate doar specii care rezista la frig cel mai probabil specia Meyer (lamaile cu coaja foarte subtire cu coaja mai neteda si de un galben spre portocaliu).
Specia Meyer este rezistenta nu doar la frig dar si la boli si o face una din cele mai cautate pentru cultivare mai ales in Turcia si Europa din cate stiu.

Revenind la stimulente de inflorire, de exemplu se gasesc aici https://indoorgardens.ro/categorie-produs/nutrienti-stimulatori/aditivi/pentru-inflorire/ dar v-am spus ca sunt scumpi. Acel CANNA PK 13/14 250ML la 31 de lei mi se pare mai accesbil dar nu uitati ca mai platiti si transportul 16 lei. Totusi daca stau sa ma uit mai bine ar fi vorba de fosfor si potasiu si daca nu va permiteti atat atunci cautati un ingrasamant cu mai mult fosfor si potasiu si testati. De exemplu asta https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-capsuni-kristalon-granule-0-5-kg/p/7027642?k=kristalon&apn=5&pn=1&idc=3647&pip=0&osa=1&upf=1 are un raport N-P-K (12-12-36) si un raport de 36 pentru potasiu greu se gaseste. Iar fosforul in raport de 12 se recomanda chiar si la orhidee. (Plantella la tub cu pastile efervescente). Dar nu am de unde sa stiu daca un ingrasamant cu mult fosfor si potasiu pot inlocui un stimulent de inflorire pentru ca nu am folosit stimulente de inflorire ca sa testez pe plante din cauza pretului. Eu sunt fan al ingrasamintelor Kristalon si asta folosesc pentru ca au concentratii mari si sunt si mai accesibile la pret chiar daca nu asigura zaharuri precum stimulentele.

Eu de pe siteul indoorgardens am cumparat vitamine pentru plante Hesi Supervit (vitamine pentru plante) https://indoorgardens.ro/page/1/?s=hesi&dgwt-wcas-search-submit&post_type=product&dgwt_wcas=1 dar il dau in combinatie cu ingrasamant si nu am vazut sa faca minuni sau mai bine spus daca se vad ceva semn de crestere nu stiu daca ede la vitamine sau de la ingrasaminte .

Taierea lamaiului
Lamaiul nu rodeste natural niciodata pe ramurile de ordinul I , II si III ci doar pe ramuri de ordinul IV, V, si VI .
Nu cunosc daca rodirea pe ramuri de ordinul 4+ apare in mod natural sau daca este conditionata doar de altoire sau nealtoire dar varsta de 8-10 ani.
Cum va dati seama de ordinul ramurilor ? E foarte usor, primele crengi care apar din tulpina principala sunt ramuri de ordinul 1 (si ele apar de regula in primul an de varsta). Ramurile de ordinul 2 sunt cele care ramifica/apar din cele de ordinul 1 (si apar de regula in anul 2 sau 3).
Ramurile de ordinul 3 sunt cele care apar din ramurile de ordinul 2. Si tot asa.
Avand in vedere ca vine iarna si zilele se vor micsora si vor fi innorate adica din ce in ce mai intunecate si foarte probabil ca lamaiul sa intre in repaus si crengile tunse sa nu inceapa a se usca, nu va recomand acum tunderea. Dar din luna martie cand plantele se trezesc atunci e mai bine sa tundeti pentru ca va inmuguri mai abundent si nu o sa mai aiba timp sa se usuce crengile scurtate.
Tundeti ramurile lungi cam de pe la jumatate, sa aiba inapoi spre tulpina macar 2-3 locuri/noduri de frunza, de unde ar putea apare muguri.
Trebuie grabita aparitia ramurilor de ordinul 4 cel putin, asa ca daca dupa o vara calduroasa a crescut destul de mult nu uitati ca anul urmator sa il tundeti iar dar daca e cazul adica noile crengi sa nu fie nici prea scurte, sa fie destul de mature incat sa poata face muguri la taiere adica sa aiba cel putin 3-4 noduri de frunza.
De exemplu in poza 3 , la un lamai mare se vad sus niste crengi lungi care chiar nu isi au rostul sa le mai lasati sa se lungeasca si trebuiesc scurtate ca sa poata sa apara ramuri de ordin mai mare adica sa ramifice.
In poza 4 se vede la celalt lamai mare ca a crescut mai mult la mijloc in partea dreapta si recomanda sa scurtati varful ca sa nu mai creasca haotic doar spre dreapta si astfel ii asigurati si o forma a coroanei .
Eu am recomandat sa tundeti in martie dar daca ei vegeteaza abundent ca aveti 25 de grade si nu au intrat in repaus atunci puteti sa incercati sa tundeti dor o ramura si sa vedeti daca apar muguri. Daca apar muguri atunci continuati cu tunsul.
Cum va dati seama ca vegeteaza in continuare ? La varful crengilor sunt frunze mici abia formate si frunzelle anterioare sunt de un verde mai crud/deschis.

Kumquatul este un portocal sau mandarin care face fructele mici portocalii si ovale cam ca o maslina uriasa cu coaja subtire si care se pot manca cu tot cu coaja dar regulile de crestere sunt aceleasi ca la orice citrice si ca atare e valabil partea cu inflorirea fortata/naturala.

Nu stiu de ce s-ar putea ingalbeni frunzele mai ales ca sunt destul de mari deci destul de rezistenti, dar inclin sa cred ca ati udat cam prea rar sau ca este langa un calorifer care e prea fierbinte. Principalul e sa nu lepede toate frunzele ca la primavara o sa isi refaca frunzisul mai ales daca ii tundetii varfurile crengilor. Pentru revigorare intrebati la fitofaramacie de Amalgerol (este antistres) care este in jur de 12 lei sau Cropmax (este stimulent bio de crestere) care este in jur de 15 lei pentru 50 ml, dar aparut odata ingalbenirea la plante, astea 2 nu o pot opri, poate doar amana caderea frunzelor.
 
Ultima editare:

Maica Dimitria

New Member
Multumesc! Incerc atunci sa caut la cineva un lamai roditor sa il altoiesc pe al meu...cea mai sanatoasa varianta, sa vedem ce iese :)
 

gomez99

Well-Known Member
daca lamiiul a fost pe rod cind l-ati cumparat, eu nu m-as gindi la altoit. e posibil sa fie deja altoit si punctul de altoire sa fie mai discret. cred ca e numai o problema de fertilizare, din poze frunzele arata bine si dese. in primavara ar fi bine de tuns pentru ca au crescut cam dezordonat.
Am avut lamii vreme de 6 ani, pina cind s-a facut prea mare si a devenit incomod de miscat prin casa iarna. Si l-am fertilizat constat cu ingrasamint foliar special pentru lamii si am avut fructe tot timpul.
Eu as incerca intr-o prima faza cu un ingrasamint foliar standard cu ceva azot si fosfor, ceva gen NPK 16-16-8 sau chiar cu un ingrasamint specializat daca e la indemina. cropmaxul ajuta si el intr-o prima faza.
ar fi bine de vazut o poza mai clara cu petele maronii de pe dosul frunzelor, poate ne-am lamuri cumva si de aici.
 

Maica Dimitria

New Member
Ingrasamant le-am dat in vara..poate nu suficient..?! Mi frica sa nu iasa lamai mai toxice decat cele din supermarket..azotul e toxic bine, nu folosesc nici in gradina
 

gomez99

Well-Known Member
nu as cumpara de pe net. e drept ca eu sint mai suspicios de felul meu, dar se intimpla atitea.
toate chimicele sint toxice in cantitate mare, dar planta trebuie sa isi ia de undeva nutrientii. ghiveciul are o cantitate limitat de pamint. cind se termina nutrientii din el, de unde altii? e o problema de echilibru, numai ca la nivelul nostru amatoricesc e greu sa identifici limita asa, din ochi, fara analize de laborator.
pe urma la citrice mai e si ph solului. eu nu m-am framintat prea tare cu al meu din puctul asta de vedere, dar cei cu care am vorbit pe vremea aceea au subliniat si asta.
petele maronii par un atac de ceva. intr-una dintre poze se vad de-alungul petiolului. se curata cu unghia sau sint patrunse in planta? daca se curata ca o ceara maronie, sint paduchi testosi. daca sint patrunse in planta poate fi un atac fungic dar pot fi si dezvoltari de paraziti microscopici.
imi place ideea atelierului de pictura printre lamii :) intr-un timp se lucra si la noi acasa pe lemn.
 

gomez99

Well-Known Member
pare un atac fungic. as incerca cu ceva pe baza de cupru, imbaiat bine toti 3. Melody WG e favoritul meu, dar merge si cu CHAMP si cu zeama bordeleza, pina la urma. frunzele nu isi vor reveni dar cele noi nu vor mai fi atacate. oricum, e un raspuns lent, nu se va vedea decit peste o luna daca a avut succes
 

crysty

Active Member
Nu trebuie sa cumparati lamai altoit cand astia sunt deja in anul 7 pai mai au un an si ar trebui sa inceapa sa isi produca "hormonul" de inflorire. Nici nu v-am spus mai sus ca trebuie sa cumparati lamai altoit si sa ii altoiti ci doar avantajele altoirii.
Cat despre cumparare online de lamai altoit este riscant pentru ca nu poti sti ce urmeaza sa primesti, mai ales daca este vorba de persoana fizica.
Una e cand il vezi si il cumperi pe loc si alta cand cumperi ceva bazat pe niste poze.
Eu personal nici nu cumpar haine de la magazine online pentru ca pot fi diferente intre marimi si nu am de gand sa fac retururi. E alta cand vezi eticheta produsului si stii sigur ce marime iei mai ales daca se poate si proba.
Cum a spus si gomez99 ar trebui sa se vada ca o umflatura pe tulpina, de altoire, undeva la sa zicem 15 cm de la sol asta daca a fost altoit pe tulpina de mic prin retezarea tulpinii (in V), ca daca a fost altoit mai sus , prin metoda alipirii (sub coaja), atunci greu se mai poate distinge.
Plus ca nu poti sti in ce an de varsta a fost altoit si aici mergi orbeste adica vanzatorul iti spune ca a fost altoit in anul 4 de viata si faci o socoteala si de astepti sa rodeasca dar el poate a fost altoit in anul 5 sau 6.
Cat despre ingrasamant le dati unul cu mai mult fosfor si potasiu (ingrasamintele pentru plante cu flori sunt de regula asa) si daca nu gasiti e bun pana la urma si unul echilibrat de tip, sa zicem, 15-15-15 dar la administrare ca sa nu administrati prea mult mai bine faceti mult mai diluat si administrati pe o perioada mai lunga. Sa fie si cu microelemente e si mai bine. Eu de asta folosesc cele Kristalon de la Dedeman cum v-am spus mai sus.
Azotul este toxic prin insasi compusii sai nitriti si nitrati daca se acumuleaza in cantitati mari, cum a fost cazul copilului mic intoxicat cu nitriti la Galati in renumitul bazin (zona) legumicol Matca unde mama lui i-a dat sa bea apa de la fantana si erau acumulati nitriti si nitrati in panza freatica de la azotatul de amoniu inca de pe timpul lui Ceausescu. In schimb la dumneavoastra nu o sa aiba timp sa se acumuleze asa ceva mai ales daca faceti o transplantare si schimbati pamantul odata la cativa anisori. Dar azotul ca gaz nu este periculos ca doar atmosfera contine peste 70% azot si mai mult asta respiram , plus ca de exemplu la produsele alimentare ambalate din comert cum ar fi la chipsuri se adauga in punga, de asta vedeti ca punga este ca un balon, sau de exemplu barurile cand cumpara cafea boabe in tuburi metalice , in tuburi se baga azot pentru conservare ca daca s-ar lasa doar aer atunci ar putea sa apara mucegai.
Mai periculos decat azotul, ca gaz, este clorul de respirat in momentul eliberarii lui cand puneti sa inalbiti rufele sau daca se spala pe jos cu clor in concentratie mare pentru dezinfectare si trebuie geamuri deschise in momentul spalarii pe jos.
Rezerva de hrana la citrice se afla in frunze si au nevoie de ingrasaminte dar in perspectiva consumarii unui fruct sanatos se poate renunta la ingrasare cu cateva luni inainte, sa zicem 5 luni. Nu uitati ca unei lamai ca sa se coaca ii trebuie 170 de zile, deci jumate de an, si ce e mai important acum nici macar nu aveti flori la planta asa ca va facerti griji pentru fructe sanatoase prea devreme, plus ca daca nu ati schimbat pamantul de ceva ani atunci e bine la primavara sa o faceti. Atunci cand schimbati pamantul o sa vedeti si o revenire/ un boost la crestere.

Cat despre petele maronii sunt de acord cu gomez99 ca ar putea fi un atac fungic dar pentru asta se poate administra un fungicid cu cupru, cum ar fi Champ77 sau Champion, sau ceva cu spectru larg cu ar fi Mirage (cred ca asta nu are cupru), si or mai fi, nu le mai stiu numele,intrebati la fitofarmacie. Nu va fie teama de stropit cu cupru pentru ca Cuprul este prezent si in zeama bordeleza (var cu sulfat de cupru albastru) cu care stropeau bunicii nostri la vita de vie , plus ca sulfatul e cupru (piatra vanata) este aprobat de UE ca fiind bio din cate stiu.
Am spus ca ar putea fi un atac de fungi dar nu e neaparat ci poate fi si o reactie de stres rezultata in urma ingalbenirii frunzelor dar o stropire chiar si preventiva nu ii va face rau. Imi mentin in continuare punctul de vedere ca l-ati udat de frica sa nu putrezeasca radacinile, prea putin dar asta e parerea mea.
Daca vasul are gauri de scurgere destule si pamantul se poate zvanta repede atunci e perfect si puteti sa mai puneti o canuta de apa inplus fata de cum il udati de obicei. Pentru zvantare rapida se poate ajuta asta chiar si cu niste gauri adanci in pamant facute cu un bat subtire dar macar sa fie mai spre marginea ghiveciului ca sa nu rupeti din radacini.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Se pot administra si iarna daca planta este in curs de vegetare adica inca mai creste. Ca daca ar fi in repaus atunci degeaba ii dati, ca nu asimileaza si ori se acumuleaza in pamant degeaba, ori se vor spala din pamant odata cu udarile regulate de apa.
De exemplu daca e in repaus tot se pot administra dar foliar cum ar fi Cropmax, pentru ca planta tot respira prin frunze si fara sa vrea il asimileaza.
Cum va dati seama daca vegeateaza ? V-am spus in prima postare, daca se vede o frunzulita mica de un verde crud in varf sau daca primele 2-3 frunze sunt de un verde crud si de multe ori inca nu sunt mari/formate atunci e clar ca vegeteaza. Daca nu vegeteaza atunci toate frunzele pana sus sunt de un verde inchis si mai dure/mature.
Bineinteles ca planta nu o sa vegeteze iarna ca vara, din cauza micsorarii zilei/luminii asa ca se poate administra ingrasamantul dar mai putin ca vara.
Intr-adevar nu se vede niciun nod/galma de altoire in poze ceea ce ma face sa cred ca a fost stimulat pe cale chimica sa infloreasca cand l-ati cumparat si faptul ca mai inflorea inseamna ca substanta era inca persistenta in pamant/planta. Dar asta ca a fost stimulata pe cale chimica sa infloreasca pentru aspect comercial este parerea mea.
Sunt in continuare convins ca daca ii administrati un ingrasamant cu mult potasiu respectiv fosfor sunt mai mari sansele ca sa apara inflorirea dar v-am spus ca consider ca este vorba si de o varsta anume daca ne gandim la inflorire pe cale naturala. Daca el a ajuns la varsta optima sau se apropie atunci noi doar il ajutam cu mai mult fosfor si potasiu. Azotul este mai mult pentru masa foliara dar cum este vorba de un arbust destul de mare atunci nici azotul nu trebuie sa lipseasca.
De exemplu daca va uitati la acest ingrasamant ieftin cu rol de stimulare a infloririi https://www.ferma-gradina.ro/ingrasamant-vitaflora-pentru-stimularea-infloririi.html o sa vedeti ca are raportul NPK de 4,5-4,5-8 deci aduce un aport mai mare de potasiu.
Ca are concentratia foarte slaba fata de marca Kristalon pe care o folosesc (ce aduce un aport de potasiu de 30%) este partea a 2a.
Eu oricum nu fac concentratii in apa nici cat se recomanda oficial ci mult mai slab dar dau pe o perioada mai lunga la plante.
Cum adminstrez eu la plante ? Pai umplu un bidon de 5 litri de apa, ii pun o picatura de vitamine hesi supervit si o jumatate de lingurita de ingrasamant Kristalon Gold si asta e tot. Torn apa intr-un castron de plastic dedicat si bag ghiveciul acolo sa is traga apa pana il vad ud deasupra.
Il las la scurs pe marginea chiuvetei si cand nu mai curge din el apa atunci il pun pe pervaz si trec la urmatorul.
Deci la mine fiecare apa de udat contine un pic de ingrasamant dar foarte putin dar asta este modul meu de udat.
Asta pentru ca nu am plante de consum. Dar vara cand am busuioc/menta/salvie/etc la ghiveci nu mai pun ingrasamant decat odata la inceput si atat, mai ales ca am pamant mai de calitate de la Agro Cs luat la sac de la Dedeman.

Daca stropiti foliar (pe frunze) indiferent ca e tratament sau ingrasamant foliar, nu uitati sa stropiti si sub frunze, frunzele au membrana mai subtire dedesubt si asimileaza mai bine/rapid.
De asta si prefera daunatorii sa se duca sub frunze ca este membrana mai subtire si pot suge/intepa si sa se infrupte mai bine.
Saptamana asta inca mai este placut afara ziua, ati putea sa ii scoateti pe un balcon daca aveti balcon dar doar ziua.

Pont : Ca sa ii mutati mai usor in camera/pe balcon, ca vad ca ghivecele sunt destul de mari si grele, recomand sa luati legatura cu un mester care va poate construi asa ceva :

Sau cumparati de la Dedeman gata facut.
Piese (role) pentru facut asa ceva se pot gasi si la bucata tot la dedeman de exemplu https://www.dedeman.ro/galati/rotile-pentru-mobila/c/3202 dar aleget rotile care se pot invarti 360 de grade, sau de la un magazin de bricolaj din zona. Cu cat rolele trebuie sa tina o greutate mai mare si sunt mai de calitate cu atat sunt mai scumpe si pot trece de 10 lei bucata lejer. Dar daca vreti asa ceva si nu sunt bani destui atunci se poate face treptat adica cate un suport pe rand.
Cu un astfel de suport le puteti face rotatia mai usor la geam, adica cel din spate sa mai fie adus la lumina de la geam din cand in cand Sau chiar rotatia plantei daca a stat prea mult timp doar cu o fata spre lumina ca sa nu creasca mai mult pe acea directie.
 
Ultima editare:

mirceac

New Member
Nu stiu de ce s-ar putea ingalbeni frunzele mai ales ca sunt destul de mari deci destul de rezistenti, dar inclin sa cred ca ati udat cam prea rar sau ca este langa un calorifer care e prea fierbinte. Principalul e sa nu lepede toate frunzele ca la primavara o sa isi refaca frunzisul mai ales daca ii tundetii varfurile crengilor. Pentru revigorare intrebati la fitofaramacie de Amalgerol (este antistres) care este in jur de 12 lei sau Cropmax (este stimulent bio de crestere) care este in jur de 15 lei pentru 50 ml, dar aparut odata ingalbenirea la plante, astea 2 nu o pot opri, poate doar amana caderea frunzelor.
Pai din cate am citit pe net, tipul asta de ingalbenire, in care frunzele vechi devin galbene dinspre nervuri inspre restul frunzelor, e din cauza unei lipse de nutrienti. Sau un PH prea alcalin, iar planta nu poate extrage nutrientii.

Nu am mai vazut pana acum lamai/citrice asa de mari ca in pozele de mai sus care sa fi supravietuit atatia ani la noi in Ro, exceptand infloritul.
Eu prefer sa insamantez lamaiul si sa il las sa se adapteze de mic din prima si la frig si chiar daca nu apuc sa il vad pe rod dupa 8 ani in mod natural macar zic si eu ca cresc un pui lamai in apartament, deci nu ma astept la rodire ca oricum ma duc la Kaufland daca am nevoie de lamai :-D
Stai, ca nu inteleg.
Sunt atatia oameni care cresc lamai in ghiveci si fac fructe. Dar a avut bunica-mea un lamai in ghiveci, inalt si facea lamai (cate facea, inca!) de nu se ducea niciodata sa cumpere de la magazin. Iarna statea in casa, vara il scotea afara. Ghici ce, nici macar nu punea ingrasaminte din comert, habar nu am ce punea la el. Nu a mai masurat nimeni umiditatea, temperatura sau ph-ul solului.

Vad.. foarte multa depresie si negativitate pe forumul asta, unde am vrut si eu sa adresez niste intrebari, dar m-as lasa pagubas.
Peste tot doar "nu se poate", "n-ai cum", "vrajeala", "la noi nu merge", "e grav ca nu infloreste", "e si mai grav ca infloreste, ca inseamna ca e pe moarte" etc.
Cand am vazut cu ochii mei ca se poate.
 
  • Sad
Reactions: YAN

YAN

Member
Ok, aveti aprecierile noastre pentru lamaiul bunicii. Dar sigur nu l-a cumparat la Dedeman ci l-a crescut din seminte si a facut lamai dupa 8 ani sau l-a altoit si a avut recolta mai repede. Aici este diferenta. Am vazut si eu lamai crescuti pana in tavan cu varste poate cat a mea dar repet nu cumparat din comert.
Si ca sa elimin negativitatea, se poate dar trebuie rabdare. Minim 2-3 ani dupa ce l-ati cumparat eu cred ca are nevoie de acomodare cu noile conditii dupa care putem vorbi de recolte si alte lucruri.
 

mirceac

New Member
Imi pare rau daca am fost acid, doar ca in ziua respectiva am citit foarte multe postari cu "nu se poate". Pe alt forum, de exemplu, era cineva care a facut vreo 15 postari pe tema: "n-ai cum sa cresti un lamai dintr-o creanga", cu tot felul de ironii la adresa oamenilor.
Ba se poate si asta, am facut eu - fara hormoni de inradacinare, iar planta, nu doar ca are acum radacini, dar e foarte vesela.

Nu stiu istoria lamaiului bunicii, dar am dovada ca de putut, se poate.
 
  • Like
Reactions: YAN
Sus