Lithops spp. - Pietre vii

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de catre
mflorian
Trimis: Joi Mar 03, 2005 2:23 pm
------------

Denumire ºtiinþificã:
Lithops spp.

Denumire popularã:
Pietre vii

Imagini:

Gabarit:
1-3 cm

Lumina ºi temperatura:
4-5 ore/zi de soare direct. Primãvara existã pericolul arderii plantei, dacã nu este expusã treptat la luminã. Temperatura minimã -5 grade. Suportã, totuºi, temperaturi ceva mai coborîte pentru scurt timp.

Flori, frunze, fructe:
perioada de înflorire octombrie-noiembrie

Solul:
sol sãrac ºi nisipos, dar compact, pentru a susþine planta, uºor acid. Acesta trebuie sã permitã evacuarea rapidã a apei. Se recomandã ghivece mai adînci.

Udarea
Udarea se face, de preferinþã, dimineaþa, pentru a permite evaporarea excesului de apã.
între douã udãri, solul trebuie sã fie complet uscat timp de 2-3 zile. Acesta nu trebuie sã stea umed mai mult de 5-7 zile consecutiv.
Programul de udare:
iunie-septembrie: nu se udã deloc, nu se þin în ploaie

septembrie-ianuarie: se începe udarea dupã ce au înflorit. Se udã odatã la 2-3 sãptãmîni

ianuarie-martie: se opreºte udarea dupã ce florile s-au ofilit. Nu se udã deloc! În aceastã perioadã cele 2 frunze se resorb pentru a aproviziona noile frunze cu substanþe nutritive. Ofilirea frunzelor nu este un semn al lipsei de apã!! Se poate pulveriza uºor o cantiate foarte micã de apã.

martie-iunie: se reia udarea doar dupã ce vechile frunze sînt complet uscate ºi pot fi îndepãrtate uºor.

Aerul:
uscat.

Ingrãºãminte:
nu necesitã îngrãºãmîmt.

Inmulþire:
numai prin seminþe

Condiþii de iernare:
5-10 grade, aer uscat.

Boli ºi dãunãtori:
Putrezeºte rapid, datoritã admnistrãrii inadecvate a apei sau datoritã lipsei de ventilaþie în perioadele cu umiditate ridicatã. Pãsãrile pot distruge planta, se pare cã forma ºi gustul acesteia le atrage. Melcii, de asemenea, pot distruge planta.

Îngrijire, particularitãþi:
Regulã generalã: mai bine nu udaþi deloc decît sã udaþi prea mult. Planta rezistã ºi 2 ani fãrã apã, în mediul sãu natural.
vezi udarea ºi expunerea la soare.
Datoritã numãrului mare de specii ºi varietãþi, programul de udare poate fi diferit. De aceea este utilã observarea ciclului anual de înflorire ºi creºtere, pentru a adapta udarea în mod corespunzãtor. Informaþiile prezentate aici trebuie adaptate sau completate cu observarea atentã a exemplarelor pe care le aveþi.

In intervalul ianuarie-martie vor aparea 2 frunze noi. In aceasta perioada frunzele mature incep sa aprovizioneze frunzele tinere cu substante nutritive, apoi se usuca de tot. Asadar, este normal ca frunzele sa se increteasca in aceasta perioada. Daca se uda acum, va putrezi.

Specii ºi varietãþi:
Existã multe specii ºi varietãþi (în jur de 200).

Discutii despre Lithops:
http://egradini.ro/forum/threads/lithops.4442/
http://egradini.ro/forum/threads/lithops-vs-pleiospilos.3179/
http://egradini.ro/forum/threads/despre-ingrijirea-si-inmultirea-lithopsilor.2879/
 

Xandra

New Member
Specii ºi varietãþi:
Hylocereus triangularis
Hylocereus trigonus
Hylocereus undatus (red pitaya) ;
Hylocereus guatemalensis
Hylocereus polyrhizus
Hylocereus costaricensis
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Xandra, Hylocereusii sunt o specie de cactusi iar Lithopsii sunt un gen de plante suculente din familia Aizoaceae! Banuiesc ca te-a indus in eroare faptul ca Hylocereusii sunt descrise in cartile de specialitate ca plante lithophyte ceea ce inseamna ca ele cresc pe sau intre pietre dar sunt complet diferite de Lithopsi.
 
Ultima editare:

Aliraza84

New Member
,,cireasa de pe tort,, :rofl: este o planta foarte invadanta,acolo unde florile ating pamantul iese o noua tufa ,robusta si rezistenta la ger ,infloreste pana tarziu in iarna si aproape sta verde iarna.
 
Sus