Vreau sa va prezint un Mango . Totul a inceput anul trecut cand am citit pe internet faptul ca se pot obtine relativ usor
din samburele unui fruct . Nu a fost asa de usor pe cat mi s-a parut la inceput . Am trecut prin doua incercari esuate , la a treia am desfacut samburele sa ma lamuresc ce nu merge . Si raspunsul a venit . Samburele era cam putrezit sa spun asa . Si nu din cauza mea . Pur si simplu fructul din care l-am scos nu ajunsese la maturitate . Deci la a patra incercare am mers la supermarket si am ales cel mai copt mango pe care l-am gasit pe raft . Ca sa va faceti o idee era asa de copt incat numai vreo 20 % din coaja era verde iar din fruct curgea suc numai cat il strangeai un pic intre degete .
A mers .
Adica dupa ce au trecut doua luni de stat in pamant pana la urma a iesit si frumosul Mango .
In cateva cuvinte am sa explic si cum am procedat pe pentru pregatirea germinarii samburelui :
1. am spalat samburele bine de tot pana cand nu a mai ramas nici macar urma de fruct pe coaja ( eu am folosit un spalator de metal din cele folosite la bucatarie )
2. l-am tinut la uscat vreo doua zile
3. l-am pus intr-un pahar cu apa pentru vreo saptamana ; apa se schimba zilnic si trebuie sa fie calduta in momentul schimbarii .
4. am despicat un pic varful samburelui adica am desfacut cam pe o lungime de 1 cm cele doua bucati de coaja ce formeaza samburele (m-am gandit ca il va ajuta sa germineze mai usor )
5. l-am pus intr-un ol cu pamant dar nu l-a adancime foarte mare . Sa zic asa partea superioara a samburelui era la nivelul solului .
Cam in linii mari acestea erau instructiunile pe care le citisem si pe internet . Mai putin partea cu despicarea samburelui . Olul a fost tinut intr-o camera in care temperatura a fost cam de 22 de grade celsius . Cred ca l-am pus in pamant pe la sfarsitul lui martie inceputul lui aprilie . Nu mai tin bine minte .Pe la inceputul lui mai am scos olul afara in balcon . Era deja bine si cald afara deci nu mai trebuia sa il tin in casa .
Acum la sfarsitul lui mai a aparut si copacelul . Il puteti vedea in pozele de mai jos .
Cam atat . Sper sa devina un topic interesant pentru cei dornici de noi incercari .