Menta vestejita

menta123

New Member
Salut, am o problema, poate ma puteti ajuta. Mi-am cumparat o planta de menta, am avut grija de ea, a mai crescut si i-am schimbat ghiveciul ca nu a mai intrat in cel original. A mers bine vreo 2luni si acum e vestejita aproape toata(90%) dar cresc si alte ramuri noi. Inainte la inceput o tineam pe balcon la soare si puneam apa zilnic, dar acum ca e frig am bagat-o inauntru si nu o ud chiar zilnic (nu are prea mult soare). Cum sa gasesc o rezolvare? Ma gandesc ca poate ca nu are mult soare s-a vestejit(desi incepea sa se vestejeasca si inainte sa o bag inauntru) dar ziua sunt maxim 12 grade si seara ajunge si la 0 , nu stiu daca e bine sa o tin afara.
Daca stiti voi, va rog, cum sa o "repar" si ce sa fac. Va multumesc
 

crysty

Active Member
Salutare, se spune ca menta este virtual indestructibila si este oarecum adevarat asta dar cand ne referim la menta comuna/clasica romaneasca, cea pe care o cultiva cei de la tara sau care rasare pe langa trotuare/ulite, pentru ca ea este atat de invaziva ca odata plantata in gradina, aproape ca nu mai poti scapa de ea, se inmulte ca si lacramioarele prin radacini/rizomi si chiar daca o tai de tot ea rasare iarasi si chiar mai incolo de "locul faptei".
In schimb in comert la ghivece e alta specie de menta care nu creste aleatoriu la noi in tara, ca sa nu mai sp[un ca plantele la ghiveci sunt crescute in sere si beneficiaza de alte conditii, stricte chiar, de exemplu au temporizari la udare.
Dar nu udatul la ore neregulate omoara o menta la ghiveci ci faptul ca nu se poate adapta si datorita pamantului umed in mod constat si mai ales lipsa luminii suficiente.
Plantele la ghiveci au nevoie de mai multa lumina decat credem...cu cat mai multa cu atat mai bine.
Am crescut menta la ghiveci ,2 specii si anume menta comuna romaneasca si un fel de menta curgatoare/menta indiana (satureja douglasii) vezi articolul de pe blogul meu http://planteverzi.blogspot.com/2016/11/sa-crestem-menta-indiana.html si chiar am vandut cateva ghivece deci am dus hobby-ul la un nivel un pic mai superior, si din experienta mea in acesti vreo 5 ani am observat ca menta comuna romaneasca nu rezista asa de bine la ghiveci peste iarna chiar daca nu ingheata ghiveciul pe balcon, in schimb menta indiana curgatoare m-a lasat pur si simplu masca cat de bine rezista in ghiveci. Ambele tipurti de menta pot sta afara pe timpul iernii atat timp cat nu ingheata de tot ghiveciul si chiar e mai bine pentru menta pentru ca menta se vede ca e o planta care prefera aerul curat in permanenta. In apartament se strange aer inchis neventilat iarna mai ales daca se si fumeaza si lumina are doar de la geam pe pervaz. Eu intotdeauna am avut doar vreo2-3 ghivece cu menta si le lasam afara pe balconul neizolat , aveam grija sa nu aibe apa multa doar cat sa fie putin umed ca sa nu aiba ce ingheta, iar cand se anuntau friguri noaptea de -15 grade le bagam inauntru dar asta tine doar cateva nopti.
Acum cateva zile si mie mi-a murit menta indiana curgatoare dar banuiesc ca e din cauza ca nu am udat la timp pentru ca am si altele de facut (un pic de reamenajare a baii) dar noroc ca am dus la un prieten care sta la casa niste menta indiana curgatoare si am plantat-o in gradina acum vreo 3 ani si de atunci rezista si poate imi fac timp sa iau cateva fire pentru pus in ghiveci sau probabil o sa las pentru la primavara ca sa nu mai stres cu ea in iarna asta din cauza lipsei aerului proaspat care sa contribuie la zvantarea pamantului mai rapida.
Mentei ca si altor plante ii place sa aiba pamantul care se zvanta repede pe timp de iarna tocmai de asta odata cu cumpararea unui dezumidificator (e scump, m-a costat 700 lei dar isi merita fiecare banut) am ochit 2 iepuri de fapt 3, am scapat de igrasie iarna , pamantul de la plante se usuca mai repede iarna si totodata apa colectata in sertarul de la aparat o folosesc la udat plantele iarna deoarece este apa din condens deci fara saruri si clor de la canal.
Totusi ce as face daca as fi in situatia dumneavoastra cu menta ?
Desi sunt sanse mici ca o planta din comert sa isi revina odata ce a inceput sa dea inapoi dar incercati ceea ce va voi spune :
1. Scoateti ghiveciul afara pe balcon , menta nu este chiar asa de sensibila la temeperatura pe cat credeti. Noaptea aici ajunge la 6 grade acum dar daca spuneti ca ajunge la 0 grade acolo atunci seara cand se intuneca o bagati inauntru, desi eu as lasa-o afara atat timp cat pamantul nu este foarte ud. Scosul afara la aer ar trebui sa ajute lastarii sa respire mai bine.
2. Nu mai puneti apa o perioada lasati pamantul sa inceapa sa se zvinte incat deasupra cand puneti degetul sa se simta ca pamantul se usuca dar un pic mai jos mai este inca umed.
3. Daca ghiveciul nu este unul estetic, atunci cand vine iarna zdravan si aveti planta la geam , ghiveciul sa aiba cateva gauri in plus la fund si chiar si pe lateral ca sa dati voie sa se zvinte pamantul la timp. Nu o tineti in casa departe de geam, la geam nu se supara daca are 15 grade , mai rau e sa nu aiba lumina asa ca gasiti-i un loc la geam dar de preferat nu mai trageti draperia in dreptul ei pentru ca sa nu se faca prea rece .
4. Nu stiu cum se comporta specia pe care o aveti, probabil e una cu frunzele mai gofrate de la supermaket dar sa stiti ca menta romaneasca isi pierde frunzele cand vine frigul asa ca e normal iarna sa nu aiba frunze si chiar daca ii cad toate frunzele ,daca da semne ca ar putea scoate lastari noi atunci sa aiba un pic de apa adica pamant umed. Nu uitati ca plantele cand intra in repaus nu au nevoie de apa multa, pamantul sa fie usor umed cat sa nu se ususe radacinile.
Nu pot garanta ca ce am spus mi sus o ajuta sa isi revina deci exista posibilitatea sa o pierdeti definitiv ceea ce data viitoare va recomand sa cresteti menta normala romaneasca sau menta indiana curgatoare (care are aroma de menta combinata cu usor busuioc adica aroma e mult mai florala) care astea rezista foarte bine la conditiile din tara. Plus ca fiecare mediu in care creste o planta este unic in felul lui la temperatura, lumina, curenti de aer, aer proaspat, umiditate in sol, umiditate in aer, tipul de substrat, pH-ul lui, etc si experienta si sfaturile cuiva sa nu aiba efect.
Este aceeasi treaba cu exemplul daca o persoana va da o reteta de gogosi delicioase si chiar ati mancat de la ea dar acasa sa nu va iasa la fel pentru ca difera tipul fainii, prospetimea ei, temperatura de framantare, drojdia, cat timp a fost framantat, cat timp a stat la crescut, cat de intens e focul la aragaz, tipul de ulei folosit la prajit, cantitatea de ulei la prajit, etc. E o vorba, detaliile fac diferenta.
Mai exista si Amalgerol (la fitofarmacii ) care poate ajuta plantele sa isi revina din stres sau sa treaca peste, dar costa vreo 12 lei pentru 100 ml si la stadiul in care se afla planta nu stiu sa o ajute ca sa se merite investitia dar daca aveti mai multe plante il puteti folosi si pe ele. Si daca specia de menta intra in repaus atunci nici mama Amalgerolului nu o mai ajuta.
 
Ultima editare:

menta123

New Member
Multumesc mult pentru raspunsul si pentru ca v-ati rupt din timp sa scrieti o sa incerc asa. O zi faina
 

crysty

Active Member
Cu placere. Ca sa fiu mai scurt deci incercati asa, mai multa lumina, mai putina apa avand in vedere ca de acum e iarna, si mai mult aer prospat.
Daca era afara si era planta pe balcon afara, pun pariu ca nu se ajungea la asta asa ca trebuie sa pacalim plantele sa creada ca inca sunt afara la aer si e primavara. :-D
Prin mai multa lumina adica nu o tineti in camera departe de geam, ci numai pe pervaz avand in vedere ca ziua se micsoreaza si va continua sa se micsoreze pana undeva pe 22 decembrie (vezi echinoctiul) dupa care se mareste la loc incetul cu incetul (cam 4 minute la fiecare 24 de ore as zice).
Prin mai putina apa adica sa nu stea in pamantul foarte ud ca ii face foarte rau, e frig si se evapora greu apa si duce la putrezirea radacinilor, plus ca pamantul ud este mai rece decat cel umed/jilav.
Prin aer proaspat adica o mai scoateti afara ziua si din cand in cand aerisiti cand puteti camera unde o tineti la interior eventual daca va e frica sa nu o pierdeti cand aerisiti o luati de pe pervaz cat dureaza aerisirea.
 
Ultima editare:
Sus