Muscata bolnava?

FlorentinaS

Member
Am o problema cu un butas de muscata curgatoare, pe care l-am prins anul trecut, prin septembrie. La inceput a crescut f. frumos si repede; il tineam pe pervazul de la bucatarie, unde avea soare dupa-amiaza. La un moment dat frunzele de la baza au inceput sa se usuce, incet-incet, pana a chelit aproape de tot- ii mai ramasesera 4 frunze!
Am dat planta pe terasa neincalzita, unde avea max 20 de grade ziua (cand era soare) si minim 5 grade noaptea. Am udat-o rar si nu i-a mai cazut nicio frunza. De 6 zile am bagat-o iar in bucatarie, ca pe terasa temperaturile scad sub 0 grade noaptea. A trebuit sa o si ud, ca am 19-21 grade in bucatarie.
Si iar au inceput sa i se usuce frunzele de la baza.
Arata cam asa
http://s1226.photobucket.com/albums/ee4 ... C04657.jpg

http://s1226.photobucket.com/albums/ee4 ... C04652.jpg

http://s1226.photobucket.com/albums/ee4 ... C04650.jpg

M-am uitat pe frunze (fata/verso) si nu misca nimic, nu se vede nimic suspect. Planta nu are decat o vecina, o poinsettia fara niciun fel de probleme.

Pot sa o ajut cu ceva? In ritmul asta am toate sansele sa o pierd :(
 

lelia

Well-Known Member
Nu-i bai daca pierde frunzele ,important e sa aiba radacina sanatoasa .Hotaraste-te unde vrei s-o tii si trateaz-o corespunzator .Plantele sunt sensibile la mutari in timpul iernii,majoritatea fiind in repaus .
Bafta ! sa ne aduci vesti bune :D
 

serbo

Member
Parerea mea e ca ai probleme cu udarea si mucegaiul format la radacina. Eu as schimba pamantul, care probabil e imbibat de apa si as rari udarile. 19-21 de grade mi se pare o temperatura mica pentru udari normale. Eu tin muscatele la 24-26 si le ud o data pe luna pe timp de iarna si cresc iar unele au inceput sa faca flori. Cand au nevoie de apa simti frunzele ca se pleostesc un pic
 

popescu gp

Well-Known Member
sanatatea si ingrijirea plantelor

Anul acesta muscatele le-am ferit de caldura mai mare de la inaltimea dintr-o sera improvizata din bucataria de vara si vad ca nu mai am probleme la ele facand chiar flori,de aici am tras concluzia ca le merge mai bine la o temperatura maxima de 16-18 grade,si cu lumina.Udarea o fac rara in functie de uscaciunea pamantului si de temperatura de afara.
 

FlorentinaS

Member
Nu poate avea probleme cu radacinile de la udare, ca am udat-o o singura data in ultima saptamana si inainte de asta o udam cam la o luna, fiind destul de frig pe terasa unde statea.
Daca nu vi se pare, dupa aspectul frunzelor, ca ar avea ceva daunatori, o sa o las in camera pana la primavara, ca pe terasa e prea frig.
Dar, dupa cum am mai scris, problema nu era de la mutare, pentru ca frunzele incepusera sa ii cada inainte de prima mutare! Ca de aia am si mutat-o, crezand ca e prea cald pt ea in bucatarie si de-asta nu ii place...
 
Sus