Muscate

lele

New Member
Buna tuturor,am rupt dintr-o muscata mama 2 butasi dar din varf si acolo in locul unde i-am rupt s-a înegrit si nu mai creste.Dece?
 

crysty

Active Member
Salutare, daca urmăriți evoluția o să vedeți că planta moare, am văzut muscata care a început a se înnegri că nu s-a prins rasadul și nu a mai dus mult și se înnegrea mai mult tulpina așa că am scos-o și aruncat-o sa nu le îmbolnăvească pe celelalte. Nu știu exact ce este dacă e ceva fungic sau viral dar consider că e foarte grav, cam ca focul bacterian la pomi.
Nu știu dacă mai poate fi salvată prin stropire cu fungicid Score sau Aliette,pe cat posibil un fungicid sistemic cu spectru larg, sau daca poate fi salvată dacă se taie porțiunea înnegrită și unde e tulpina curata să presărați praf de înrădăcinare ca să cicatrizeze rana (înainte să tăiați dezinfectați cuțitul cu spirt) ,,, dacă era planta mai mică după mine o și aruncam.
Dar mergeți la fitofarmacia din zona cat mai repede posibil azi sau mâine, nu amânați cu zilele și întrebați dacă ar ajuta substanțele care vi le-am recomandat sau macar tăiatul porțiunii negre și dezinfectat cu praf de innradacinare. Nu știu exact ce este dar am pățit asta la răsad de muscate să se topească efectiv (înmuierea plantei și mirosul urat indică că ar fi ceva fungic) după ce începuse a se înnegri. Poate aveți noroc să poată fi salvată planta . Probabil aveți o muscata hibrida din comerț adică o varietate mai sensibila sau e doar ghinion, un caz izolat că o planta a contactat un spor de ciuperca sau un virus mai periculos din aer pe rana de unde ați rupt sau ați udat și stropit rana cu apă înainte să se cicatrizeze. Probabilitatea (bolii)ca să mai pățiți asta pe viitor e mica undeva una la 100 de plante pentru că eu fac primavara mereu cam cate 100 de răsaduri de muscate pelargonium x. zonale (semințe de la agrosel din comerț nu aduse din afara) dar nu am văzut așa ceva decât o data sau de 2 ori apărut la transplantare nereușită.
 
Ultima editare:
Sus