Muscate

lele

New Member
Buna,vreau sa vorbim putin de muscate.
Am muscate cumparate din comert si asi vrea sa stiu daca se poate:
-Tehnici de a înrădăcina repede butasi(îngrășamante sau ceva gen facute acasa natural)
-Cum să o pastrez in timpul ierni ca sa nu mi se usuce,anul trecut tot asa am avut o muscata si am bagato in casa si am udato 1,2 ori pe zi si mi sa uscat complet floarea,cum ar trebui sa o pastrez iarna si ce îi trebuie ei?
-Cum fac un ingrasamant natural pentru ele?
 

crysty

Active Member
Buna ziua, v-am răspuns in topicul dumneavoastră despre muscata bolnava.
Iar la întrebările de aici , din experiența mea cu muscatele , nu am stat sa înmulțesc muscate pentru că prefer muscatele necurgătoare Pelargonium x. Zonale crescute din semințe deoarece astea fac florile in buchete mari frumoase și frunzișul este minim ,,, pe când la cele hibride din comerț, care sunt de regula curgătoare, au o grămadă de frunze, iar florile nu sunt compuse (in buchete)ci cate una pe alocuri. Primăvara prin februarie,cam după data de 10 sau 15, mă duc la Dedeman , că ei primesc marfa semințe și bulbi , și cumpăr vreo 8-10 plicuri de semințe de muscate și încep semănatul in pahare ca să fac 50-100 fire.semintele sunt proaspăt ambalate de regula, și multe din ele răsar. Sunt unele frumoase din comerț chiar daca sunt curgătoare, am vazut una cu florile in 2 culori roz cu mov dar erau tot rare pe vrej și pline de frunze verzi . La astea curgătoare le trebuie îngrășământ cu mai mult azot din cauză că au frunze multe.
Păstrarea peste iarnă
La cafeneaua cu care colaborez și le vând răsadurile când vine frigul afară în noiembrie iau câteva muscate și le transplantez la interior in cele 2-3 vase cu dieffenbachia și așa muscatele aduse continua sa înflorească dar să aibă căldură și multă lumină adică la geam, pentru că ce am pus mai la interiorul sălii nu mai înflorește și crește greu.
Dar fiecare acasă are alte condiții și din câte am citit și auzit multi prefera să le inducă stare de repaus și anume le tund cat sa mai aibă 2-3 noduri cu muguri si păstrează plantele la răcoare adică probabil pe la 10 grade și astfel în condiții de răcoare ele intră în repaus sau au creșterea foarte înceată. Când se induce repausul la muscate se uda foarte rar cat sa fie pământul un pic jilav , cat sa nu moara planta de seceta, adică udare ca la cactuși, dar înainte de asta , se vor stropi la început, plantele și solul, doar o singura data cu un fungicid cu spectru larg cum ar fi Folpan sau Score ori cred că cu Dithane M45 sau chiar ar merge probabil și Previcur care este recomandat împotriva putrezirii răsadurilor. Întrebați la fitofarmacie ce va recomanda, probabil o sa va spună că ar merge și ceva pe baza de cupru cum ar fi Champ77 . Fungicidul are rol de a preveni mucegăirea solului și infectarea plantei cu spori de bacterii. Dacă spațiul este aerisit și ventilat este mai bine. Cat despre lumină , nu trebuie sa fie lumină puternică poate sa fie și mai slabă , depinde daca este în repaus indus atunci nu trebuie lumină puternică.
Personal consider că e prea multa munca / atenție să păstrezi o muscata peste iarnă în repaus și e mai bine sa o produci din semințe și dacă se poate să îi oferi lumină și căldură ca să meargă în vegetație in continuare la interior cat se mai poate decât să mă chinui sa o bag în repaus și după 2 luni sa moara. Consider că e mai ieftin si ușor sa produc răsaduri noi decât sa le țin în repaus. Plus că în anul 2 muscatele vor avea frunze căzute, se vede tulpina mai tare că sa nu mai zic că se lemnifica și posibil să trebuiască tunse iar în primăvara că sa de-a lăstari iar o tulpina lemnificata lăstărește mult mai greu, de asta zic că mai bine e cu semănatul mai ales dacă locuiți la bloc.
Anul trecut vi s-a uscat muscata in iarnă că probabil ați udat prea mult și au putrezit rădăcinile sau ați udat prea des sau a stat expusa la căldură cum ar fi prea lângă aragaz sau calorifer. Vara muscata își încetinește creșterea ( de înflorit înflorește dar planta creste greu , nu mai lăstărește puternic) când afară sunt 30 de grade sau mai mult ,apare disconfortul ca la oameni, muscata prefera temperaturi de maxim 27 de grade de asta o sa vedeți că muscata prosperă primăvara și toamna. De 4 ani produc răsaduri de muscate și le cresc așa că am avut timp sa le învăț mofturile pe specia pelargonium x zonale.
Înmulțirea
Nu am probat sa vad daca merg butașii înmulțiți in apa sau in pământ, depinde și de varietatea / specia plantei ,cred că varietățile hibride se înmulțesc greu, practic florile sunt hibridizate pentru diversitate la flori și se pierde din rezistența plantei. Oricum muscatele nu fac făinare, nu am văzut păduchi sa se adune pe ele ,viermele verde de gradina (cotarul) le poate manca din frunze și probabil și melcii dar rezistența la fungi, bacterii și viruși este mică mai ales daca e hibridă muscata și este predispusa la putrezire dar și aici depinde de specii.
Taiati un lăstar cu vreo 2-3 noduri cu cuțit dezinfectat in prealabil , lăsați lăstarul pe masa jumate de sau toată ziua că sa se cicatrizeze singura rana adică să se usuce tăietură ,chiar daca frunzele încep să se înmoaie de sete și puneți lăstarul într-un pahar cu apa și puneți în apa 2-3 picături de Radistim soluție sau un un pic de praf daca e la praf dar incercati și fără Radistim dacă nu aveți.
Sau taiati un lăstar la fel , lăsați la uscat rana , pe urma înmuiați in apa baza lăstarului și tăvăliți capătul prin Radistim praf sau înmuiați 2-3 secunde in Radistim soluție , faceți o gaura cu un creion într-un pahar cu substrat de flori care să aibă mai multă turba cu nisip umed și puneți butasul și trageți substrat și udați doar cate puțin și de preferat in imersie adică puneți paharul in castron cu apa că să tragă el apa în liniște până să semne că umezeala ajuns sus pe urma țineți paharul cu pământ la aer dar nu în soare.
Incercati și așa și așa dar cred că șansele sunt mici la plantele hibride indiferent că vorbim de muscata sau de altceva.
Îngrășarea
Muscatele prefera un sol gras cu drenaj bun , de exemplu la 2 mâini de pământ negru de gradina puneți 1 mana de turba neutră și dacă puneți și câteva linguri de perlit sau nisip e mai bine. Perlit se găsește pe olx sau pe la magazine bricolaj cum ar fi Dedeman.
Ca îngrășăminte chimice având în vedere că are înflorire continua , ii trebuie un îngrășământ cu mai mult potasiu și fosfor și cu microelemente. Muscata este predispusa la albirea frunzelor dacă a stat în soare puternic dar depinde de specie dar îngrășământul să aibă și microelemente.
Culoarea verde frumoasă și sănătoasă a frunzelor la muscata se menține dacă are parte de soare doar vreo 3 ore de soare și dacă este stropită cam de 2-3 ori pe lună cu un biostimulator cum ar fi amalgerol sau algasanba sau atonik sau cropmax .
Dacă vreți să vă faceți în casă propriul îngrășământ bio adică un compost atunci puneți într-un vas 2-3 mâini de pământ de gradina, lăsați vasul undeva și de cate ori faceți mâncare și adunați codițe de la legături marar, pătrunjel, , cimbru, busuioc, leuștean,coji de banana, rest de plante de la ceai le aruncați în vas și le amestecați cu pământul. Astea nu vor degaja miros urat. Dacă cumpărați flori pentru vaza atunci când se trec florile le rupeti în bucăți le aruncați în vas și amestecați cu pământul. Nu folosiți coji groase de fructe și legume cum ar fi cartof, ceapa,bostanei,rosii pentru că astea vor scoate miros . Un pic de zat de cafea merge și el dar nu puneți prea mult. Nu turnați apa doar le lăsați așa și dacă e doar sfărâmați uscatura.
In 3-6 luni de zile compostul e aproape gata. La început la udat planta e posibil sa se scurga maronie apa din ghiveci ,incercati sa nu o pierdeți că aia conține acizi humici. Dacă la udatul plantei puneți un pic de amalgerol apa atunci el va grăbi descompunerea resturilor vegetale.
Dar că nu munciți mai mult să strângeți compost ați putea doar să puneți resturi vegetale la fundul ghiveciului când transplantați o planta și se asigură și drenaj și se descompun cu timpul și vor hrăni planta cat de cat și ați împușcat 2 iepuri, rezolvați și cu drenaj și asigurați la planta ca un compost pe fundul ghiveciului.
 
Sus