Buna seara domnisoara/doamna , depinde si de suprafata pe care va fi pus ghiveciul si daca va avea farfurie sau nu.
Adica daca ghiveciul indiferent cat de mare este, va avea gauri la fund si va fi asezat pe pamantul de afara, radacinile or sa se lungeasca prin gaurile ghiveciului si or sa duca in pamant (nu toate ci cele mai subtiri care pot trece prin gauri). Ceea ce este un lucru bun dar si probabil rau dar aici vorbesc de inca vreo 6 ani sau mai mult, si anume ca daca radacinile or sa iasa prin gaurile ghiveciului or sa ajute la dezvoltarea viguroasa a pomului ceea ce va duce probabil in final la craparea ghiveciului sau cel putin la rasturnarea copacului cu usurinta la furtuni pentru ca odata plantat in ghiveci el nu va avea stabilitate si orice furtuna risca sa il darame.
Nu cunosc specia de pom cat de mare creste ci ma refeream la orice specia comuna de copac cu crestere agresiva.
Deci as inclina mai degraba spre optiunea cu alt loc in gradina decat in ghiveci din urmatoarele motive :
1. Rezistenta/stabilitate la furtuna. Cand se va face mai mare sa va vad cum indreptati ghiveciul cu tot cu copac rasturnat de la o furtuna mai ales ca femeie.
2. Dezvoltare viguroasa naturala a radacinii si implicit a intregului pom ceea ce duce si la rezistenta la boli.
3. Nu va mai nevoie neaparat de ingrasaminte.
4. Scapati de grijile care vin odata cu plantatul in ghiveci. Nu mai trebuie sa il udati, nu mai fierbe soarele ghiveciul deci riscul de frunze arse de la soare si seceta se va reduce .
Daca era de exemplu un leandru la care ii mentineati coroana mica prin tundere si pe care il puteati muta mai ziceam, dar la un cires nu.
Am indreptat leandri mari de 2m in ghivece mari cu diametru de 1 m ,daramati de furtuna dar sunt barbat. De iesit din ghiveci cand e rasturnat de furtuna nu va iesi pomul , odata ce ghiveciul e plin de radacini dar trebuie forta ca sa indrepti ghiveciul.
Eu nu m-as baza pe faptul ca nu aveti furtuni acolo unde locuiti pentru ca verile devin din ce in ce mai agresive si nu stii cand te trezesti cu o furtuna care e de-ajuns 10 minute sa isi faca de cap.
Alegerea finala va apartine, eu doar mi-am dat cu parerea

.
Fapt divers (Stiati ca?) : Asezatul ghiveciului pe sol este practicat si in special de cei de la tara care au sera si cresc flori pentru comercializare in ghivece pentru ca florile scot radacinile prin gauri si se duc in sol si se dezvolta mai bine si arata mult mai viguroase. In momentul cand comerciantul duce ghivecele la piata, taie radacinile iesite prin gaurile ghiveciului si astfel se creeaza impresia ca acea planta s-a dezvoltat foarte bine doar in ghiveci,..e un truc care functioneaza foarte bine in special la plantele aromatice. Am vazut la piata odata plante aromatice la ghivece vandute de cineva de la tara la care la fundul vasului se vedeau taiate cu foarfeca mustatile de radacini iesite.
O planta/copac niciodata nu se va dezvolta la adevarata marime/potential pentru ca se va limita doar la ghiveci.