mutare cires japonez

cristinaf

Well-Known Member
Buna! Tare mi-as dori sa primesc un sfat in legatura cu mutarea unui cires japonez kiku shidare zakura, de aproximativ 1,8m. Sunt nevoita sa-l mut si am doua variante: ori sa aleg un alt loc in gradina, ori (ce m-ar tenta, dar n-am nicio experienta in acest sens) mutarea intr-un ghiveci foarte mare. Oare ar putea sa se acomodeze in ghiveci, sau ii fac astfel felul?
 

gomez99

Well-Known Member
de murit nu cred ca o sa moara, dar s-ar putea sa nu se mai dezvolte asa cum te astepti. probabil va necesita si ceva mai mult ingrasamint ca sa infloreasca cum trebuie. si s-ar putea sa descoperi ca e cam incomod de mutat de colo colo
eu am artari in ghiveci, e drept ca sint cam de 50cm.
 

crysty

Active Member
Buna seara domnisoara/doamna , depinde si de suprafata pe care va fi pus ghiveciul si daca va avea farfurie sau nu.
Adica daca ghiveciul indiferent cat de mare este, va avea gauri la fund si va fi asezat pe pamantul de afara, radacinile or sa se lungeasca prin gaurile ghiveciului si or sa duca in pamant (nu toate ci cele mai subtiri care pot trece prin gauri). Ceea ce este un lucru bun dar si probabil rau dar aici vorbesc de inca vreo 6 ani sau mai mult, si anume ca daca radacinile or sa iasa prin gaurile ghiveciului or sa ajute la dezvoltarea viguroasa a pomului ceea ce va duce probabil in final la craparea ghiveciului sau cel putin la rasturnarea copacului cu usurinta la furtuni pentru ca odata plantat in ghiveci el nu va avea stabilitate si orice furtuna risca sa il darame.
Nu cunosc specia de pom cat de mare creste ci ma refeream la orice specia comuna de copac cu crestere agresiva.

Deci as inclina mai degraba spre optiunea cu alt loc in gradina decat in ghiveci din urmatoarele motive :
1. Rezistenta/stabilitate la furtuna. Cand se va face mai mare sa va vad cum indreptati ghiveciul cu tot cu copac rasturnat de la o furtuna mai ales ca femeie.
2. Dezvoltare viguroasa naturala a radacinii si implicit a intregului pom ceea ce duce si la rezistenta la boli.
3. Nu va mai nevoie neaparat de ingrasaminte.
4. Scapati de grijile care vin odata cu plantatul in ghiveci. Nu mai trebuie sa il udati, nu mai fierbe soarele ghiveciul deci riscul de frunze arse de la soare si seceta se va reduce .

Daca era de exemplu un leandru la care ii mentineati coroana mica prin tundere si pe care il puteati muta mai ziceam, dar la un cires nu.
Am indreptat leandri mari de 2m in ghivece mari cu diametru de 1 m ,daramati de furtuna dar sunt barbat. De iesit din ghiveci cand e rasturnat de furtuna nu va iesi pomul , odata ce ghiveciul e plin de radacini dar trebuie forta ca sa indrepti ghiveciul.
Eu nu m-as baza pe faptul ca nu aveti furtuni acolo unde locuiti pentru ca verile devin din ce in ce mai agresive si nu stii cand te trezesti cu o furtuna care e de-ajuns 10 minute sa isi faca de cap.
Alegerea finala va apartine, eu doar mi-am dat cu parerea :-D .

Fapt divers (Stiati ca?) : Asezatul ghiveciului pe sol este practicat si in special de cei de la tara care au sera si cresc flori pentru comercializare in ghivece pentru ca florile scot radacinile prin gauri si se duc in sol si se dezvolta mai bine si arata mult mai viguroase. In momentul cand comerciantul duce ghivecele la piata, taie radacinile iesite prin gaurile ghiveciului si astfel se creeaza impresia ca acea planta s-a dezvoltat foarte bine doar in ghiveci,..e un truc care functioneaza foarte bine in special la plantele aromatice. Am vazut la piata odata plante aromatice la ghivece vandute de cineva de la tara la care la fundul vasului se vedeau taiate cu foarfeca mustatile de radacini iesite.
O planta/copac niciodata nu se va dezvolta la adevarata marime/potential pentru ca se va limita doar la ghiveci.
 
Ultima editare:

cristinaf

Well-Known Member
Buna dimineata, multumesc pentru sfaturi, am sa tin cont! La ideea cu ghiveciul am sa renunt. Am sa caut din nou un buxus sa plantez in el. Am mai avut si arata bine, se dezvolta bine, dar i-au venit de hac cateii (am 3 ciobanesti germani si un metis de shihtzu gasit pe camp, dar super dragut si curajos, si-a facut loc in haita de ciobanesti). Intre timp am facut peste tot garduri. Cateii alearga prin ograda, iar plantele mele sunt ingradite. :) Ghiveciul vreau sa-l pun pe beton, unde am o fosa dezafectata, e placa de beton de deasupra. E printre florile mele si se vede ciudat portiunea aceea "cheafa" iar in jur atata vegetatie... Ma gandeam ca un ghiveci cu ceva in mijloc ar mai compensa.
Ciresul am sa-l mut in gradina, sau poate ma fac ca uit si-l las acolo.:rofl: Am experiente neplacute cu mutatul, multe plante am pierdut asa... Sotul vrea sa faca modificari la reteaua de apa si zice ca n-are cum sapa pe langa, ca din partea mea, sta bine acolo. Noi suntem cu pasiuni diferite: eu cu florile/plantele si el cu cainii si amenajarile prin curte, iar uneori ne mai deranjam/ intersectam. La daramatul ghiveciului nici nu m-am gandit, dar e posibil atat timp cat o furtuna mi-a rupt nucul in doua, de a trebuit sa-l tai pana la urma.
Multumesc inca o data pentru sfaturi!
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
E mai bine sa il mutati in alta parte in gradina pentru ca sotul sa isi faca treaba cu reteaua de apa si va spun de ce. Atunci cand se trag fire de curent in pereti sau tevi de apa in pamant e mai bine sa mergi cat mai drept cu traseul pentru ca in viitor in caz de interventie se va putea prezice traseul in caz ca s-a uitat traseul exact care ar fi fost si cu multe ocolisuri.
Un alt motiv este costul devierii ,care nu sare cu mult , dar implica noi coturi, noi lipituri/imbinari si cum apa e dracul gol si se infiltreaza chiar si in ciment, atunci cand nu mai sunt coturi/devieri/imbinari/lipiri atunci scade riscul scaparilor. Ca sa nu mai vorbesc de inclinatie mai ales daca e vorba de scurgere de canalizare din baie, pentru ca ideal e sa fie cat mai dreapta teava de evacuare si binenteles in panta.
Cat despre toaleta desfiintata va recomand sa puneti in ea resturi de la bucatarie sau tot felul de resturi vegetale, frunze , crengi cand faceti curat in gradina daca incape prin gaura placii de beton si astfel va faceti groapa cu ingrasamant iar cand e plina spargeti placa de beton de deasupra (ca banuiesc ca fosa nu are pereti din ciment) si trageti bucatile de placa afara din curte eventual cu un cal si eventual le incarca cineva in caruta sa le duca la o rapa dar nu pe marginea unei balti la vedere ca se considera poluare de mediu si este risc de amenda. Si asa veti recupera locul din gradina.
Buxusul e bun, rezista bine la ger afara iar daca cateii vor sa isi faca nevoile pe ghiveci sau sa sara si sa traga de crengi exista repelent de caini la dedeman si stropiti cu el pe marginea ghiveciului si cateii ar trebui sa plece de acolo. Nu am folosit dar cititi instructiunile de pe cutie inainte sa cumparati. Singura problema care vine odata cu buxusul e ca el poate fi atacat de omida paroasa a buxusului, caz in care cand vedeti ca incepe atacul stropiti cu insecticid.
 

cristinaf

Well-Known Member
Nu a fost o toaleta, chiar fosa a fost, de 3 m lungime, 2 latime si 2 m inaltime, cu pereti betonati cu grosimea de 10 cm si placa la fel, cu capac de canalizare montat. La inceput nu am avut canalizare pe strada, si am folosit-o o perioada, intre timp s-a facut si canalizarea, suntem racordati, si am vitanjat fosa, am dezinfectat-o si a ramas asa. De stricat nu ma apuc sub nicio forma, la cat balamuc ar fi acolo... mai bine lipsa. Noi mai glumeam ca e adapost antiaerian. :rofl:
 

crysty

Active Member
Aaa, scuze eu credeam ca e vorba de doar o mica toaleta de curte :-D dar aveti o ditamai fosa septica si abia acum realizez ce inseamna cu adevarat si cat de mare e. Fosa septica nu am vazut dar stiu ca exista si sub forma de bazin mare din plastic sau fibra de sticla la magazin dar ce aveti acolo nu se compara cu ce butoaie sunt in comert :tavalit: . Poate daca ati sapa si sparge o parte din peretele lateral sa ii montati usa si turnati niste trepte din ciment ar putea fi folosit ca beci si trageti niste lumina... ar fi un loc bun de pastrat muraturi sau cartofi sau chiar puii de lamai in ghivece la iernat, nu stiu zic si eu, ca e ditamai spatiul subteran care se poate folosi si altii ar da orice sa aiba un beci chiar daca au magazie. Nimic nu se compara cu temperatura constanta a unui beci si cand e iarna afara e cald inauntru si cand e canicula afara, e racoare acolo. Dar capacul de canalizare ori faceti horn de aerisire acolo ori trebuie astupat cumva ca sa nu intre puii de sarpe prin gauri.
Bunica avea la tara vreo 3 gropi de tescovina (adanci cam de 2m si rotunde la diamettru cam de 1,5m) cu pereti cimentuiti la mana si de cate ori ma coboram pe scara si trebuia sa scot apa de ploaie adunata si sa spal peretii ca sa bage tescovina ,mereu gaseam cate un sarpe de gradina sau broaste vii cazute in apa din groapa chiar daca era cate un capac de lemn pus,dar era vai de mama lui.
Ma rog, era doar o sugestie de refolosire a ei dar in alt scop.:-) M-am deviat de la subiectul topicului. :-D
 
Sus