LE: se pare că m-am înșelat, nu conține și alte elemente, doar zeolit
Zeolitul este o materie/cenusa vulcanica si conform
https://ro.wikipedia.org/wiki/Zeolit chiar contine si niste microelemente dar eu nu m-am dat in vant dupa chestii vulcanice pentru ca banuiesc ca nu au neaparat ce le trebuie plantelor adica sulf, bor, magneziu, fier, etc.
De exemplu sulful ca si cuprul sunt foarte buni antifungici si ca tratamente antifungice de exemplu la trtandafir impotriva fainarii
https://www.botanistii.ro/blog/fainarea-trandafirului-sphaerotheca-pannosa-var-rosae/ se recomanda Thiovit care 80% sulf daca stiu bine ,,,iar la tratamentul pomilot fructiferi si plantelor impotriva bolilor fungice se recomanda tratamentul cu antifungici pe baza de cupru.
Sulful este bun si pentru tratamentul solului la rasaduri ca sa previna moartea lor prematura din cauza fungilor rai (ca exista si fungi buni ei se cheama micorize si ajuta la inradacinare si hranire) care pot sa apara la baza plantutei. Dovada ca Kristalon Start care este recomandat pentru rasaduri contine 7,5% Sulf , procent destul de mare si care nu se gaseste in orice ingrasamant uzual casnic.
Lipsa/blocarea fierului sau lipsa magneziului din sol provoaca la plante o decolorare a frunzelor cand doar nervurile se vad mai verzi. Dar atat timp cat dai unei plante ingrasamant cu microelemente iti dai seama ca decolorarea nu va fi din lipsa magneziului/fierului . Iar daca nu exista fier deloc in sol sau este blocat din cauza pHului mai mare atunci exista un leac , e un produs romanesc care combate decolorarea frunzelor din lipsa de fier (cloroza) si el se cheama Clorostop
http://www.zonaeco.ro/cumpara/clorostop-preparat-ecologic-pentru-prevenirea-si-combatarea-clorozei-6108760 . (Cititi descrierea!)
A hrani o planta cu ingrasamant cu microelemente inseamna si a o fortifica impotriva bolilor, prevenirea lor.
Eu am folosit cu incredere ingrasamintele de tip kristalon , de productie ceha sub licenta olandeza , si la preturi acceptabile, cumparate din dedeman, pentru procentele mari de macro si micro elemente. Una este un kristalon cu sa zicem NPK de 19-6-20 si microelemente si alta este un ingrasamant comun cu NPK 8-5-5 si fara microelemente.
Pentru plante cu flori inclusiv lamai si inclusiv orhideea pe care o aveti va recomand asta
https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650?k=kristalon&apn=9&pn=1&idc=3644&pip=0&osa=1&upf=1 cu 3% magneziu si 3% sulf. Puteti sa folositi si pe plante fara flori cum este kalanchoe ca oricum asta nu infloreste cand vreti , din ce am observat si stiu e ca are perioada lui de inflorire anume mai exact iarna sau la venirea iernii..poate inflori si "la comanda" cum sunt cele din comert dar cu stimulent de inflorire care este foarte scump cum ar fi astea
https://indoorgardens.ro/categorie-produs/nutrienti-stimulatori/aditivi/pentru-inflorire/ dar atat timp aveti ca tot omul acasa cateva plante nu se merita o cheltuiala asa mare ci doar in cazul in care aveti o afacere din asta precum o sera/florarie si dupa cum vedeti pe acest site exista tot felul de substante profesionale dar care poate sa coste si 5000 de RON pentru doar 5 litri. Eu de la ei am cumparat hesi supervit si asta Houseplant focus de 1 L la 33 lei
https://indoorgardens.ro/?s=houseplant&dgwt-wcas-search-submit=&post_type=product&dgwt_wcas=1 dar la asta singura consolare e ca are Cobalt si Nchel 0.005% dar mai bine nu il mai luam peentru ca are NPK de 1,7%-0,6%-3% cu alte cuvinte e ca un ceai si nici nu au scris continutul pe site.
Deci va recomand ori kristalon pentru flori de bacon care este la pliculete si folositi 1 pliculet la 14 zile (eu am pus in apa de udare nu l-am folosit ca foliar) ori kristalon gold care este universal dar nu are deloc sulf si nici magneziu. Ca sa scapati de grija sulfului si a magneziului atunci mai bine luati cel pentru plante cu flori la pliculete.
Iar pentru orhidee daca nu vreti sa puneti de asta atunci puteti sa cumparati Plantella la tub cu pastile efervescente pentru ca are NPK 5-12-6 + microelemente iar fosfor in proportie 12% in ingrasamintele complexe de uz casnic este greu de gasit. Eu am folosit pe orhidee si pastila de plantella dar si kristalon bineinteles respectand dozele si alternand intre ele. Orhideea facea flori, se treecea tija si apoi facea alta tija de flori fara sa stau pe capul ei sa ciupesc sau sa tund tija cum recomand unii. Doar am taiat de la baza tija care se usca si tot phalaenopsis era ,doar ca era roz cu pistrui mov. Acum ea arata mai jalnic pentru ca nu am udat-o la timp deoarece lucrez la calculator mult timp cu orele.
Eu am cumparat dezumidificatorul romanesc Alecoair D12 ECO cu ionizator si inca mai este in garantie, este foarte flexibil in ce priveste programarea. Inainte aveam umiditate mare si se simtea si miros de mucegai si apareau si pete in colt sus pe peretele dinspre nord pentru ca nu am centrala si nici nu este izolat exteriorul asa ca va dati seama ce contrast de temperatura era intre in casa si peretele rece din beton. Plus ca la o umiditate mare se consuma mai multa energie pentru incalzire deci veti salva niste bani si cu incalzirea. El asigura vreo 22 metri patrati il pun ori in dormitor cu usa inchisa ori pe hol dar cu geamurile inchise si mergea toata noaptea, consuma maxim 200 W. Acum se face fara ionizator ca cica UE nu le mai da voie. Dar astea fara ionizator au acum filtru HEPA sau sunt alte modele cu ionizator. Ionizatorul nu ajuta la umiditate ci doar face particulele de praf mai grele si cad mai repede pe podea deci purifica un pic aerul. Dar principalul e sa aveti un dezumidificator si veti avea de castigat si cu sanatatea familiei nu doar plantele. Avand o umiditate scazuta este asemanatoare cu cea de vara si se poate stropi planta pe frunze o data pe saptamana dar macar nu o sa mai faca mucegai pe sol. Plantele transpira si pamantul se zvanta dar cea mai mare umiditate provine de la rufe, de la gatit, si de la om asa ca sa nu certati plantele prea tare

. Iarna sunt preturi de specula la dezumidificatoare si ca un pont e bine sa il luati de toamna. Initial am vrut unul pasiv cu saculet de cristale la 30 de lei ( de alea de la Ceresit sau Bison) dar nu ar fi facut fata la un apartament plus ca ar fi trebuit sa cumpar saculeti cu cristale absorbante mereu. Unul electric este sfant si mai puternic. Are roti , are 12 kg , il plimb unde vreau daca trebuie undeva anume de exemplu in baie sa usuc rufe repede. Sotia dumneavoastra are dreptate cand v-a cerut asa ceva. Si dezumidifactorul are senzor si de umiditate dar si termometru digital. Sa nu mearga in gol adica sa nu aveti geam deschis cand functioneaza.
Da, citricele in general sunt mai sensibile la curent de aer rece asa ca puteti sa mai asteptati cu ele pana noaptea nu mai scade temperatura asa de mult.
In ce priveste ce ingrasamant sa folositi sila alte plante v-am raspuns mai sus, gama kristalon o consider un raport calitate-pret foarte bun si ori folositi doar Kristalon pentru plante cu flori, ori luati o cutie de asta si una de kristalon gold pe care il folositi la toate sau doar la plantele fara flori. Nu este o tragedie daca nu are magneziu si sulf (adica daca luati doar kristalon gold) oricum magneziul si sulful astea sunt necesare in proportii microscopice. Ambele si kristalon pentru plante cu flori dar si cel gold sunt praf deci nu expira, ingrasamintele praf au toate termen de garantie nelimitat. Aveti prospectul (concentratia de folosit) scrisa pe cutie dar vedeti si pe pagina lor :
-
https://www.dedeman.ro/galati/ingrasamant-pentru-flori-de-balcon-kristalon-granule-0-2-kg/p/7027650?k=kristalon&apn=9&pn=1&idc=3644&pip=0&osa=1&upf=1
-
https://www.dedeman.ro/galati/ingasamant-universal-kristalon-gold-granule-0-5-kg/p/7027646?k=kristalon&apn=10&pn=1&idc=3642&pip=0&osa=1&upf=1
Ori luati o cutie si o cutie ori luati doar pentru kristalonul pentru plante cu flori. Kristalonul gold are masura (lingurita) din plastic in cutie cu care sa masurati doza.
Iar pentru cel deja cumparat ca dozaj va folositi de o descriere de la alt ingrasamant de exemplu de la cel gold, acolo spune ca trebuie o masura care are 10 grame la 10 litri de apa atunci si la cel cumparat deja folositi tot cam atat , daca e mai putin ca sa nu arda e mai bine si folositi o lingurita de ceai cu varf la 10 litri de apa (sau o lingurita rasa la 5 litri) o data pe saptamana. Dupa cum vedeti nu am stabilit stric ci dupa urechea altui prospect de ingrasamant. Iar pentru o liniste si siguranta daca dozati mai diluat e mai bine asa cum v-am spus mi devreme de 1 lingurita cu varf la 10 litri sau o linguriuta rasa la 5 litri de apa. Eu am cumparat kristalon de 3 feluri, Start (pentru rasaduri), Plante cu flori, Gold dar nu am respectat dozajul de pe ambalaj am facut mai slab dar administrez mai des de o data pe saptama adica de 2 ori. Il dozez si mai slab din cauza ca si raportul de NPK este mai concentrat. Asa ca daca este diluat e mai safe si nu aveti cu ce sa gresiti.
Cat despre pHul ridicat de la apa mai bine foloseati apa de canal care a stat undeva in bidon cam 2 zile sau folositi apa plata normala fara ph mare. Phul mare este bun pentru inflorire dar poate bloca si fierul din sol (duce la cloroza). Eu folosesc substrat de asta la flori
https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-20-l/p/7027576?k=agro cs substrat&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 si are un ph intre 5 si 7, si ud cu apa de canal lasata in bidon de 5 litri in care am pus o picatura de vitamine si foarte putin ingrasamant, de exemplu un sfert de masura de la cutia de kristalon gold si am si eu un 2 pui de lamai din samanta (unul de vreo 20 cm si unul de 10 cm) plus inca 2 pui de lamai mici care abia au iesit din samanta pusa la incoltit, astia din samanta se aclimatizeaza cu mediul si nu se pierd asa usor ca cei din comert de la sere unde au trait ani de zile intr-un mediu controlat si cand ii aduci acasa dupa 2 luni sa inceapa sa moara din cauza neadaptarii.
Stau cu fatza spre est si inafara de soarele enervant si puternic dimineata care fara o draperie inchisa la culoare decoloreaza mobila, florile de pe pervaze se simt ok si incep sa-si revina inca din martie.