Noua achiziție, Prințu' Lămâie ❤(Orice sfat este binevenit)

Raptoe

Member
Salut Andrei,

Nu sunt un specialist dar imi place subiectul. Asa ca iti voi raspunde pe baza la ce am vazut in pozele tale:
1. De ce ii dai chimicale daca nu ai insecte ori daunatori ? STOP CHIMICALE! fara ingrasamainte si insecticide. Doar apa dupa cum ai descris mai sus si eventual o jumatate de lingura de zahar.
2. Observ ca ghiveciul sta in spatele celor 2 ecrane. Problema ta cu frunzele uscate si caderea lor apare datorita monitorului secundar si a laptopului tau, degaja atat de multa caldura in cat iti usuca lamaiul. Deci muta lamaiul intr-o zona fara caldura, fara "curent" de la ferestre. Eu cred ca as pozitiona lamaiul langa o fereastra cu betele acelea spre soare daca ai posibilitatea. Poate iti apare un mugure pe ele si nu pierzi crengutele.
3. Uda lamaiul doar cand frunzele sunt rasucite in forma de V.

Bafta!
 

yopop

New Member
Salut Raptoe,

Multumesc pentru raspunsul promt.

1.L-am "inundat" cu chimicale crezand ca are daunatori in pamant sau pe frunze.

2.L-am mutat in spatele monitoarelor(acolo sunt mai putini curenti) dupa ce l-am adus de pe balcon. Monitoarele nu genereaza caldura pentru ca stau inchise mai tot timpul, max 2h pe zi le deschid, unitatea este undeva la 1.5m spre stanga. Il voi muta totuși la un geam.

Ma ingrijoreaza totusi faptul ca frunzele nu se usuca uniform. Incep sa se lase in jos cele de la varfuri, dupa care se fac maro in anumite zone(inclusiv creanga se face maro) apoi pica. Unele varfuri de crengi le-am taiat pentru a nu se extinde.

De asemeni am un ANTHURIUM(cala) care are aceeasi problema, se fac maro frunzele pe anumite zone.

O zi bună,
Andrei
 

Raptoe

Member
Verifica frunzele si pamanatul cu lanterna de la telefon. Daca misca ceva ori vezi carapace pe frunze folosesti un burete fin si cureti saptamanal pana scapi de daunator(apa 90%, o picatura de de detergent de vase, eventual putina bere, un capac de spirt :)... ) . Iarna nu prea se folosesc chimicale, planta nu face fata nici la radacina nici pe frunze si posibil din cauza asta sa apara arsurile pe frunze si crenguta.

Daca nu ai chiriasi pe plante iti recomand sa le uzi mai des! fara chimicale. Verifica cu degetul pamantul si umiditatea. Drenajul sa fie unul de top! sa nu balteasca ghivechiul in farfurie.
PS. mai putine frunze = mai putina apa in ghiveci. La fel de des! dar mai putina apa!
PS2. O scartitoare sub ghiveci daca sta la geam este obligatorie. Soarele il va face sa inmugureasca.
 

Beatrice Hellen

New Member
Bună ziua, eu nu cumpăr lămâi decât iarna, fiindca atunci au rod, si deja am 3 lămâi care au rod, primul dintre ei fiind Mâna lui Budda pe care azi l-am primit cadou , un lămâi care are 40 de fructe, iar celălalt are vreo 10 însă sunt imense. Si mai am un mandarin care mi-a facut 39 de mandarine tare dulci.

Vreau sa va sfătuiesc să îl altoiti pe lămâiul dvs, deoarece acesta nu va mai da roade, si ar fi mare păcat. V-as mai propune sa le luati ingrășăminte pentru citrice , le ajuta enorm de mult .
Vasul de ceramică nu este tocmai ok, pentru acest gen de citric, îi trebuie multa lumina si putina caldura.

Si ca sa aiba fructe multe trebuie altoit, eu una nu cumpăr de la pracktiker, bricostore, lidl .
Am luat de mai demult doi lamai carevasazică ar fi altoiti. Într-adevăr l-am dat fel si fel de ingrăsăminte si acum sunt plini de flori, cert este că citricele trebuie sa aiba peste 10 ani, pentru a da rod.

Dacă aveți intrebari, ma puteti întreba oricand .
 

Atașamente

Dan71

New Member
pentru luna aprilie mai ....ma poate ajuta cineva si pe mine cu ceva crengute pentru altoit?...ideal din Bucuresti multumesc anticipat
 

crysty

Active Member
De ce la un lamai toti lastarii care ies par sa fie lacomi? Au frunze foarte mari.
Probabil ati pus sau altcineva a pus ingrasamant , nu e de rau , nu ies lastari lacomi nici nu am auzit de asa ceva la lamai (depinde cum este crescut si privit acel copac) . Cel mai probabil pe timpul iernii lamaiul dumneavoastra a fost in stare de repaus si nu a avut hrana si lumina destula si la venirea primaverii sau pana acum,,,, ori ati schimbat pamantul ori ati pus ingrasaminte si odata cu caldura si lumina puternica el a izbucnit in vegetatie cu o crestere mai agresiva decat a avut-o pana acum facand si frunzele mai mari ca marime fata de cum le avea pana acum.
Lastarii lungi care par a fi lacomi pot fi si rahitic crescuti, pot creste asa si din cauza lipsei de lumina suficienta (alungirea plantelor).
Niste poze ar fi fost mai de ajutor dar personal nu cred ca e motiv de ingrijorare daca spuneti ca are frunzele mari , totusi nu abuzati cu ingrasamantul .
Nu stiu cum arata pomul dar nu v-as recomanda taierea lastarilor care vi se par lacomi sau mai ciudati, pentru ca va veni frigul si iarna, planta va lepada din frunze si atunci o sa aiba nevoiie de orice crenguta cu frunze sa il tina in viata cat mai mult. Abia la primavara sa faceti taieri de scurtare / formare de coroana.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Buna seara. Multumesc pentru raspuns. Am atasat poze cu lamaiul despre care este vorba.
Buna seara. Lamaiul dumneavoastra arata foarte bine .
Am crezut prima oara ca e vorba de vreun lamai de cel putin 1 metru inaltime dar asta este inca mic, cumparat din comert cu vreo 2 luni in urma.
Frunzele mai mari sunt asa din cauza ca a avut administrate ingrasaminte si stimulente de la sera de unde a fost importat.
Lastarii aia mici care se vad de un verde crud sunt aparuti de cand il aveti in posesie si este un semn excelent ca el s-a adaptat si a inceput sa vegeteze (creasca) . Nu sunt lastari lacomi ci doar lastari mici si cruzi , acele frunzulite vor mai creste ca marime , cel mai probabil nu la fel de mari ca cele din comert din cauza ca nu ii dati aceleasi stimulente care le-a primit in sera.
Dar faptul ca au aparut acei lastarei nu trebuie sa va ingrijoreze ci sa va bucure . Lamaiul creste mare iar ce aveti este doar un pui asa ca va asteptati sa faca o coroana mai mare si mai bogata in timp, daca ii merge bine.
La unele persoane lamaii din comert nu se pot adapta si isi pierd frunzele complet si mor , sunt unii care ar fi dat orice ca sa aiba si ei lastari aparuti asa, pentru ca nu la toti se adapteaza lamaiul.
Lamaiul este o planta foarte sensibila si isi leapada din frunze la orice stres (curent de aer rece in timpul iernii, seceta, tratamente fitosanitare cu insecticide, udat excesiv, etc) dar isi va reface masa foliara inapoi si cu cat a pierdut mai multe frunze cu atat va avea putere de lastarire mai buna.

Pana vine iarna va recomand sa il stropiti cu un ingrasamant sau stimulent foliar (cum ar fi cropmax sau orice altceva dar mai degraba as opta pe cropmax, numai sa va uitati pe eticheta la cate contine ) si eventual sa va pregatiti de o sticluta de bio-stimulent antistres cum ar fi amalgerol sau algasanba sau orice altceva cu extract de alge sau/si cu aminoacizi ca sa il stropiti cateodata iarna cu asa ceva. Intrebati de ce v-am spus in acest paragraf la o fitofarmacie si vedeti si ce va vor recomanda ei.
Ingrasamantul foliar sa nu fie cel de citrice (special) care se administreaza la radacina in apa si poate sa fie bio chiar daca nu culegeti de la pom nimic , dar astea bio pot avea niste chestii mult mai bune decat simpla formula N-P-K de la un ingrasamant chimic normal.. Il faceti mai diluat decat vi se recomanda pe sticla.

Si acum sa va spun ce este un lastar lacom si cum il identificam :
- Un lastar lacom este considerat acel lastar care creste de sub altoi , din portaltoi si care se hraneste cu resursele plantei de pomana mai ales ca de obicei portaltoii la pomi nu rodesc sau rodesc alte fructe inrudite sau inrudite dar mici si cu aspect rahitic, nedezvoltate. Sau nu rodesc deloc daca portaltoiul este dintr-un pom salbatic.
De exemplu la un corcodus rosu altoit, lastarii lacomi pornesc de sub altoi si frunzele lastarilor lacomi sunt verzi nu rosii si cresc drept in sus si doar aproape de sol, de sub punctul de altoire.
Un alt exemplu de lastari lacomi sunt cei care ies din radacini , sigur ati vazut o gramada de pui de visin aparuti intr-o gradina imprejurul visinului mare. Toti acei lastari lacomi care ies din radacini trebuiesc taiati de la sol pentru ca visinul sa isi concentreze toata hrana in copac si nu in tot felul de pui.
Lastarii lacomi la vita de vie se observa ca au crestere foarte lunga , sunt acele corzi lungi care nu mai da lastari din ele. Acele corzi sunt primele vizate de taiat cand omul de la tara isi va tunde via.
La pomii fructiferi de regula lastarii lacomi care nu fac rod sunt cei care apar din crengi dar au mugurii orientati drept in sus si nu cresc oblic ,din cate stiu, si asta o observa cei care taie pomii fructiferi dupa unghiul de crestere al mugurilor.
La lamaiul dumneavoastra acei lastari micuti aparuti vor mai creste rapid pana la iarna cu inca vreo 10 cm sau mai mult sau mai putin, depinde, pe urma cel mai probabil vor pierde din frunze dar la primavara va face fiecare lastar cate un lastar (cel putin) in plus. Daca la lamai creste un lastar si vi se pare prea drept in sus nu va ingrijorati de asta. Daca un lastar creste prea rapid si strica aspectul coroanei atunci ii taiati varful dar nu cred sa fie cazul ca iarna o sa il incetineasca mult din crestere. Nu va fie frica sa puneti foarfecul pe el primavara daca e nevoie, pentru ca cu cat are o coroana mai bogata cu atat mai bine.

Daca aveti ocazia sa scoateti lamaiul afara sa isi ia si putin soare macar o ora ar fi foarte bun pentru planta.
 
Ultima editare:

andrei2186

New Member
Buna seara. Lamaiul dumneavoastra arata foarte bine .
Am crezut prima oara ca e vorba de vreun lamai de cel putin 1 metru inaltime dar asta este inca mic, cumparat din comert cu vreo 2 luni in urma.
Frunzele mai mari sunt asa din cauza ca a avut administrate ingrasaminte si stimulente de la sera de unde a fost importat.
Lastarii aia mici care se vad de un verde crud sunt aparuti de cand il aveti in posesie si este un semn excelent ca el s-a adaptat si a inceput sa vegeteze (creasca) . Nu sunt lastari lacomi ci doar lastari mici si cruzi , acele frunzulite vor mai creste ca marime , cel mai probabil nu la fel de mari ca cele din comert din cauza ca nu ii dati aceleasi stimulente care le-a primit in sera.
Dar faptul ca au aparut acei lastarei nu trebuie sa va ingrijoreze ci sa va bucure . Lamaiul creste mare iar ce aveti este doar un pui asa ca va asteptati sa faca o coroana mai mare si mai bogata in timp, daca ii merge bine.
La unele persoane lamaii din comert nu se pot adapta si isi pierd frunzele complet si mor , sunt unii care ar fi dat orice ca sa aiba si ei lastari aparuti asa, pentru ca nu la toti se adapteaza lamaiul.
Lamaiul este o planta foarte sensibila si isi leapada din frunze la orice stres (curent de aer rece in timpul iernii, seceta, tratamente fitosanitare cu insecticide, udat excesiv, etc) dar isi va reface masa foliara inapoi si cu cat a pierdut mai multe frunze cu atat va avea putere de lastarire mai buna.

Pana vine iarna va recomand sa il stropiti cu un ingrasamant sau stimulent foliar (cum ar fi cropmax sau orice altceva dar mai degraba as opta pe cropmax, numai sa va uitati pe eticheta la cate contine ) si eventual sa va pregatiti de o sticluta de bio-stimulent antistres cum ar fi amalgerol sau algasanba sau orice altceva cu extract de alge sau/si cu aminoacizi ca sa il stropiti cateodata iarna cu asa ceva. Intrebati de ce v-am spus in acest paragraf la o fitofarmacie si vedeti si ce va vor recomanda ei.
Ingrasamantul foliar sa nu fie cel de citrice (special) care se administreaza la radacina in apa si poate sa fie bio chiar daca nu culegeti de la pom nimic , dar astea bio pot avea niste chestii mult mai bune decat simpla formula N-P-K de la un ingrasamant chimic normal.. Il faceti mai diluat decat vi se recomanda pe sticla.

Si acum sa va spun ce este un lastar lacom si cum il identificam :
- Un lastar lacom este considerat acel lastar care creste de sub altoi , din portaltoi si care se hraneste cu resursele plantei de pomana mai ales ca de obicei portaltoii la pomi nu rodesc sau rodesc alte fructe inrudite sau inrudite dar mici si cu aspect rahitic, nedezvoltate. Sau nu rodesc deloc daca portaltoiul este dintr-un pom salbatic.
De exemplu la un corcodus rosu altoit, lastarii lacomi pornesc de sub altoi si frunzele lastarilor lacomi sunt verzi nu rosii si cresc drept in sus si doar aproape de sol, de sub punctul de altoire.
Un alt exemplu de altoi lacomi sunt cei care ies din radacini , sigur ati vazut o gramada de pui de visin aparuti intr-o gradina imprejurul visinului mare. Toti acei lastari lacomi care ies din radacini trebuiesc taiati de la sol pentru ca visinul sa isi concentreze toata hrana in copac si nu in tot felul de pui.
Lastarii lacomi la vita de vie se observa ca au crestere foarte lunga , sunt acele corzi lungi care nu mai da lastari din ele. Acele corzi sunt primele vizate de taiat cand omul de la tara isi va tunde via.
La pomii fructiferi de regula lastarii lacomi care nu fac rod sunt cei care apar din crengi dar au mugurii orientati drept in sus si nu cresc oblic ,din cate stiu, si asta o observa cei care taie pomii fructiferi dupa unghiul de crestere al mugurilor.
La lamaiul dumneavoastra acei lastari micuti aparuti vor mai creste rapid pana la iarna cu inca vreo 10 cm sau mai mult sau mai putin, depinde, pe urma cel mai probabil vor pierde din frunze dar la primavara va face fiecare lastar cate un lastar (cel putin) in plus. Daca la lamai creste un lastar si vi se pare prea drept in sus nu va ingrijorati de asta. Daca un lastar creste prea rapid si strica aspectul coroanei atunci ii taiati varful dar nu cred sa fie cazul ca iarna o sa il incetineasca mult din crestere. Nu va fie frica sa puneti foarfecul pe el primavara daca e nevoiie, pentru ca cu cat are o coroana mai bogata cu atat mai bine.

Daca aveti ocazia sa scoateti lamaiul afara sa isi ia si putin soare macar o ora ar fi foarte bun pentru planta.
Ma bucur sa aud ca este bine lamaiul. Intr-adevar este cumparat de vreo 5 luni .
 
Ultima editare:

andrei2186

New Member
Se poate lasa lamaiul peste iarna pe un balcon inchis in termopan? Voi cum procedati iarna cu citricii la bloc? Este primul lamai si deja ma gandesc cum o sa treaca peste iarna. O sa monitorizez si temperatura.
 

YAN

Member
Anul trecut am lasat peste iarna in balcon inchis (care cam zilnic era si aerisit) un lamai salbatic (nealtoit, obtinut din seminte). La un moment dat a intrat in repauz dar nu a cazut nici o frunza. Primavara a luat-o la galop si in 2 luni s-a dublat ca inaltime. Imi pare rau ca nu am poze sa va arat, in august l-am altoit.
Nu stiu daca istoria cu balconul se poate aplica si la lamai altoiti. Vorbim la anul :) pentru ca s-ar putea sa am vesti pe tema asta.
 

YAN

Member
Buna ziua dragi colegi

-doresc sa va transmit atasat o carte in limba romana ce se refera la cultivarea citricelor si in special a lamaiului, pe care o am scanata in format pdf si .doc...dar nu ma lasa sa o incarc
-asadar daca o doriti puteti sa-mi scrieti pe coposescu70@gmail.com , sau sa ma sfatuiti cum pot sa o afisez pe acest forum

va multumesc
Multumesc pentru carte.
 

andrei2186

New Member
De cand a inceput sa fie mai rece afara, lamaiului meu au inceput sa-i cada cateva frunze.
El sta intr-un balcon inchis si luminat si temperatura nu a scazit sub 19 grade.
Frunzele ce cad sunt putin galbene si sunt cumva umbrite de frunzele noi. 20191016_074414_resized.jpg
 

crysty

Active Member
De cand a inceput sa fie mai rece afara, lamaiului meu au inceput sa-i cada cateva frunze.
El sta intr-un balcon inchis si luminat si temperatura nu a scazit sub 19 grade.
Frunzele ce cad sunt putin galbene si sunt cumva umbrite de frunzele noi. Vezi atașament 9029
buna ziua, lamaiul arata foarte bine . Se mai intampla sa cada cate o frunza la plante, si la oameni le mai cade parul odata cu varsta . Dupa cum arata frunza ingalbenita se pare ca udati cu grija/frica si lamaiul a avut o perioda cand nu a avut apa destula dar mai bine asa decat sa udati prea abundent mai ales ca a venit frigul si apa nu se mai evapora asa de repede ca vara si plantele nu mai au viteza de crestere.
Incercati sa luati un antistress pentru plante (amalgerol, aurora,algasanba,etc) ceva pe baza de aminoacizi si/sau alge marine si stropiti de proba mai intai cateva frunze sa vedeti si daca e totul ok atunci stropiti toata planta, sau faceti solutia mult mai diluata pentru ca planta sa se invete cu solutia , desi nu am auzit ca ,de exemplu, amalgerolul sa faca vreun rau, dimpotriva ajuta plantele in perioade dificile precum seceta, frig, transplantare, tratamente chimice.
Si cand puneti apa sa udati, sa nu udati cu apa rece decat la temperatura camerei. Citricele sunt foarte sensibile la temperatura mai joasa sau curenti de aer rece si isi leapada frunzele. Dar nu va faceti griji daca o sa isi piarda frunzele, planta este destul de matura ca sa aiba putere sa isi refaca masa foliara.
 

andrei2186

New Member
L-am udat pana acum numai cu apa de ploaie la temperatura balconului unde este si lamaiul. Daca il ajuta pot muta rezerva de apa de ploaie intr-o camera in interior pentru a nu fi asa rece. Referitor la antistress , am pe acasa ATONIK pe care nu l-am folosit niciodata. Il pot stropi foliar cu el?
Va multumesc pentru ajutor.
 

crysty

Active Member
Apa de ploaie e foarte buna pentru ca nu contine atatea saruri si calcar cat pun astia in apa de canal . Pana la urma daca nu exista apa de ploaie la indemana se poate uda si cu apa de canal dar trebuie schimbat pamantul mai des . Nu trebuie sa bagati inauntru o gramada de apa sa va incurce, daca aveti un bidon de 2 L cu apa sa stea la interior este de ajuns pentru ca oricum nu veti uda des copacelul pe durata iernii. Eu stau la bloc , am crescut si eu lamai din samanta 3-4 ani pana sa il vand dar am in permanenta un bidon de 5 L cu apa de canal sa se incalzeasca la temperatura camerei si in ea pun 1 picatura de vitamine si aminoacizi si foarte putin ingrasamant ,dar am multe ghivece cu plante . Si mai am un bidon de 2 L in care pun 1 ml sau 2 sau 3 de stimulent sau antistress si stropesc pe frunze cu el . Eu am si amalgerol si atonik, si algasanba si houseplant focus, si ingrasaminte chimice kristalon , am chiar si solar bor si am si cropmax si am si ingrasamant de orhidee dar am si clorostop care se foloseste atunci cand frunzele au lipsa vizibila de fier. Si folosesc din astea foarte putin prin rotatie cate unul pentru plante la udat sau stropit pe frunze.
Atonikul nu este antistress dar este un stimulent de crestere foarte bun puteti folosi de asta cu toata increderea ,dar sa stiti ca nu este antistress ci stimuleaza cresterea. Ca si concentratie sa stiti ca este destul de concentrat din fabrica, sa il folositi foarte diluat eu folosesc cam 1 ml la 2 L de apa . Ca sa stiti cat este 1 ml puteti lua o seringa mica de la farmacie pentru insulina ca are gradatie pe ea , aruncati acul sau il lasati la farmacie pe tejghea ca nu va trebuie dar puteti sa luati vreo 2-3 seringi in plus ca sunt 0,45 lei bucata pentru ca se sterge (uzeaza) vopseaua cu gradatii de pe ea . Sau folositi pipeta gradata daca aveti. Nu se intampla nimic rau daca folositi solutie de atonik mai diluata fata decat scrie pe siteuri .
Eu in jurul acestei concentratii ma invart , de 1 ml la 3 litri de apa (foarte diluat) sau 1 ml la 2 L de apa ( cam diluat) . Am folosit odata chiar si 1 ml la 1 L de apa dar mi-e frica sa nu fie prea concentrat si sa nu ard florile asa ca am revenit la concentratiile de "foarte diluat" si "cam diluat".
Am avut o perioada asta vara cand am folosit doar Atonik pe plantele din ghivece si pot sa spun ca vedeam ca au frunzele foarte sanatoase adica de o un verde sanatos-crud si apareau noi muguri de crestere in special la Petunii avand in vedere ca petuniile (2 mici ghivece) stateau la umbra si ele de fapt sunt plante care trebuie sa stea in soare cel putin 6 ore pe zi ca sa fie pline de flori daca au hrana (ingrasamant) si tot ce le trebuie.
Atonikul se mai foloseste si la inradacinare de butasi sau ajuta la formarea unei radacini mai sanatoase si o planta cu o radacina mare si sanatoasa inseamna ca ea va fi frumoasa si sanatoasa si la tulpina si frunze. O planta care sufera cu radacina sau are o radacina rahitica atunci va sufeti si partea aeriana. Multa lume ignora radacina dar ea este importanta la fel ca si partea aeriana .
Din cate stiu doar extractul de alge este antistress pentru plante , cele 3 substante din atonik nu stiu daca sunt extract de alge dar oricum este foarte bun si puteti sa incepeti sa il folositi ca nu face rau la plante atat timp cat nu faceti concentratie mare.
 
Sus