Orhidee deshidratata

amiracurus

New Member
Buna! Am 3 Phalaenopsis carora li s-au ridat si/sau inmutat frunzele. Le am de vreo 4 ani, nu au mai inflorit in tot acest timp, dar le-am supus recent unui schimb de ghiveci si substrat (Pokon) si putina feritilizare si le-au dat radacini si frunze noi, deocamdata. Astazi am umblat din nou la substrat ca se pare ca fiind maruntit, il inghesuisem cam tare si mucegaia in ghiveci. Le-am curatat si am pus mai putin substrat inapoi, ca sa fie mai aerisite putin. Am curatat si radacinile care nu corespundeau. Dar in continuare problema persista - devin din ce in ce mai moi frunzele sau se rideaza. Ca fertilizanti, am folosit alternativ spray foliar dar si fiole infipte in substrat. Ce ma sfatuiti?
 

crysty

Active Member
Buna ziua, am trecut si eu prin asta cu cele 2 orhidee ale mele ,cu sbarcitul frunzelor din cauza deshidratarii . O orhidee deshidratata se recupereaza greu dar nu abuzati de ingrasamant . Adica folositi unul din ele, ori la substrat ori foliar , pe rand. Eu folosesc ingrasamant efervescent de la Plantella sub forma de tablete si una din orhidee imi infloreste in continuu. Adica infloreste, se usuca tija si apare alta tija. Am avut flori chiar si asta iarna. Cealalta orhidee este prea mica . Ambele au fost cumparate la reducere la dedeman anul trecut tot in primavara. Sau in 2018, nu mai stiu exact dar era prin luna Mai.
Asa am schimbat si eu substratul adica am adaugat la scoarta din magazin niste turba ca sa ajut sa mentina scoarta umeda mai mult timp. Si am stropit frunzele cu antistres Amalgerol si cu stimulent de crestere Atonik cand am vazut ca incep sa isi revina orhideele. Dar mai mult am stropit cu apa goala pe frunze si pe radacinile de la suprafata care aveau inceputul lor expus afara. Bininteles ca le-am ingropat mai adanc fata de cum erau din magazin. Si bineinteles ca asta toamna cand am scos substratul sa il aerisesc mirosea a mucegai dar nu tare pentru ca am date gauri in peretii laterali ai ghivecelor, din loc in loc, cu o surubelnita inrosita la aragaz. Udatul substratului il fac de jos in sus prin imersie in castron cu apa pana ajunge umezeala sus adica las sa traga bine pana sus, pe urma las la scurs pe marginea chiuvetei si inainte sa le pun la loc stropesc orhideele cu o solutie slaba de stimulent de crestere cum ar fi ori Atonik, ori Cropmax sau chiar antistres de plante Amalgerol dar eu am mai multe plante asa ca nu imi fac griji ca raman cu solutie nefacuta. Am stropit chiar cu apa goala pe frunze , fara frica , in ciuda mitului care spune ca daca stropesti frunzele moare orhideea, si nu a patit nimic.
Cand terminati ingrasamantul pe care l-ati cumparat va sugerez sa cumparati plantella la pastile dar tot asa nu abuzati de concentratie, mai bine folositi mai des dar mai diluat, adica o pastila o impartiti in 2 sau in 4 .
Si stropiti mai des frunzele, insistati chiar si pe scoarta tocata la suprafata, iar substratul in adancime sa apuce sa se usuce sa nu fie prea ud tot timpul . La mine intotdeauna apaca sa se usuce scoarta tocata pana la urmatoarea udare , nu pentru ca asta vreau ci pentru ca am si altele de facut si uit sa ud mai des . Dar se pare ca le prieste daca apuca sa se usuce substratul . Si , repet, dupa ce le ud substratul le fac si o stropire pe frunze .
O sa vedeti ca se reface o orhidee deshidratata dar greu si numai daca insistati sa stropiti frunzele. Mai faceti o pauza la ingrasamantul de substrat sau cel foliar .

O alta idee ca sa mentineti locul umed de unde incep radacinile ar fi sa luati un servetel sau prosop de hartie din rola, uscat fara solutii pe el, il impaturiti si il udati bine si il asezati imprejurul bazei plantei. Asa ar trebui sa tina umezeala mai mult timp .
 
Ultima editare:
Sus