Palmier cu pete pe frunze!

GabyHila

Member
Am primit un palmier crescut din seminte de la un coleg de munca. Semintele provin din Sudan si planta are deja vreo 10 ani daca nu mai bine.

http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... srt_ph.jpg

De 3 ani de cand il am, a patra sau a cincea frunza care si-o formeaza usuca pe alta. Se ingalbeneste frunza si se usuca. Am pus inca o poza mai de aproape http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... mGV_ph.jpg

Iarna il tin inauntru si vara afara pe terasa. Ii dau ingrasaminte speciale pe timpul verii si are pamant bun si vas mare (zic eu). Am luat si insecticid ca mi s-a parut ca vad o mica panza de paianjen pe marginea frunzelor. Panza nu mai e dar frunzele tot se usuca.

Daca cumva ati mai patit si stiti ce as putea sa ii fac, dau o prajitura buna cand treceti prin Sibiu! Wink
 
-planta din imagine este probabil o Washingtonia (or Livinstona australis) si este destul de sensibila la curenti reci de aer. Petele pe frunze apar mai ales la fluctuatiile de temperatura si lumina, adica atunci cand mutati plantele de afara inauntru si invers. Acesti palmieri traiesc in regiuni cu climat caracterizat prin temperaturi constante, peste 22 grade; oricum si acolo se intampla fenomenul acela, este strict fiziologic. Am patit si eu la un import de plante mari de Livinsona care dupa 2 sapt au facut pete pe toate frunzele ---am sunat in Olanda, am facut ca toate visele ca sa aflu ca de fapt treaba aia-i destul de normala si apare la fluctuatiile de care-am pomenit mai sus (plantele au venit in tiruri frigorifice la 10 grade).
Atunci cand mutati planta ajutati-o cu ingrasaminte foliare si stropiri cu apa calduta; evitati deschiderea geamurilor in zona si vecinatatea corpurilor de incalzire... pe masura ce cresc, plantele devin mai rezistente.

..oricum din ceea ce vad planta arata dvs destul de bine... :wink:
 
Sus