Buna ziua, am lucrat la o firma cu ani in urma care se ocupa de amenajari interioare si exterioare si ca angajat faceam si asa ceva adica mai exact la exterior sapam santuri cu un coleg si montam sistem de irigatii dar semanam si gazon, ingrasam, tundeam, si chiar scarificam. La interior montam usi de un anumit brand sau termopane, sau de exemplu contabila care facea si design pe Autocad la birou propunea solutii de reamenajare de interior. Era o firma care si vindea motocultoare si inclusiv mulgatoare de vaci ,cam cate 2-3 bucati odata cam la 2 luni. Asiguram si service la ele, reparam motocultoare de ma plictiseam pentru ca oamenii bagau benzina ieftina/masluita de la basarabeni care vindeau asa ceva la colt de piete, in motocultoare Honda si le infundau/stricau

) Era o firma care prindea contracte usor pentru ca la exterior se ocupa de amenajat gradini si asta includea si faptul ca faceam fantani arteziene (permanente sau care se puteau muta/desfiinta usor) insotite un iaz mai mare sau mai mic si chiar faceam piscine sau le intretineam. Firma avea foarte putini angajati, eram vreo 3 sau 4 in total dar eram platiti bine la acea vreme (cam salariul mediu, net, in 2009 plus ca mai primeam bonusuri mici la sarbatori si aveam si program flexibil). Am renuntat la acel serviciu pentru ca ma omora de spate caratul de bolovani pentru fantani arteziene care m-a adus la hernie de disc si din cauza ca am muncit la tara si mai demult.
Cand era vorba de o astfel de lucrare de dislocat pamant masiv pentru piscina sau sa schimbe pamant, firma noastra avea subcontractori care se ocupau cu ceva anume sau care aveau autorizare daca de exemplu era vorba de tras cablu electric . Cu alte cuvinte venea masina de la alta firma cu pamant, tot ei il imprastiau iar noi doar sapam ori santuri pentru irigatii ori cu motocultorul ca sa punem gazon. Pamantul adus era de calitate dar in caz de ceva clientul nu trebuia sa se ocupe de reclamatii, firma noastra se ocupa sa rezolve problema ca sa predea lucrarea la cheie. Este sau era cea mai importanta firma din oras ca a castigat licitatia ca sa aiba grija de un parc din oras mai exact sa asigure pompe de filtrare pentru un minilac in care se aflau crapi japonezi.
Banuiesc ca nu ati auzit de termenul receptia marfii, trebuia sa va uitati cand descarca si eventual sa ii refuzati sau sa ii opriti la timp.
In ziua de azi in Romanica cand toti vor sa insele trebuia ca sa aveti un barbat cu atitudine care sa se impuna sau mai bine zis trebuia sa realizati ca luati un proiect mare, dificil si costisitor si sa va ganditi bine daca puteti sa il duceti la capat din punct de vedere financiar. Mai exact gazonul de calitate trebuie intretinut si prin scarificare sau suprainsamantare, tundere, ingrasare, plus ca el creste foarte bine ca orice planta in sol afanat si chiar amestecat cu niste nisip care sa ii mentina un grad de afanare. Deci chiar daca ar fi fost pamant negru de calitate el s-ar fi tasat in timp si doar sapat cu motocultorul il poate mentine mai afanat sau imprastiat niste nisip cand mixarea cu ingrasamant/turba e facuta.
Va dau link cam ce am gasit pe youtube asa din fuga despre cat de munca si reparatie este ca sa ai un gazon decent :
sau
Trebuie sa va documentati bine inante ca sa va apucati, ca sa stiti de ce sa va pregatiti si sunt foarte multe clipuri pe youtube , le gasiti daca scrieti la cautare cuvantul "lawn" sau "lawn grass". Multe clipuri mai sar peste anumite operatii dar in general cam astea sunt etapele :
1. curatarea solului de plante sau adus sol nou
2. imprastierea de turba la sac sau mranita sau/si ingrasamant chimic
3. incorporarea care ideal se face cu motocultorul sau platiti om sa sape la harlet
4. Spargerea bolovanilor care trebuie facuta cu rola
5. Se presara un strat de nisip dupa care se incorporeaza cu o grebla cu dinti mai mari
6. Se indreapta suprafata solului ca sa nu aiba damburi eventual cu o scandura pe care se pune o greutate si care la capetele scandurii are legata sfoara de tras.
7 se seamana gazonul ales in functie de scopul gradinii (calcat des/sport , etc. ..la dedeman o sa vedeti pe cutii ca este gazon pe categorii inclusiv pentru seceta, soare intens, etc. Doar imprastiati samanta, nu e cazul sa o acoperiti, tavalugul o s-o imprime mai bine.
8. Se tavalugeste solul semanat ca sa se imprime semintele in sol
9. Se uda solul periodic fara sa se creeze balti.
10. Dupa o vreme cand gazonul a mai crescut asa cum se vede in primul clip, se trece la suprainsamantare acolo unde sunt goluri.
11. Dupa o vreme cand totul e bun de tuns bagati masina de tuns pe el.
12. Daca intre timp apar buruieni atunci dupa tundere stropiti cu erbicid pentru buruieni cu frunza lata (exact asa cereti la fitofarmacie) dar daca erbicidati atunci cand semanati gazon sa fie doar gazon nu si alte floricele sau trifoi. Daca semanati gazon in amestec cu floricele sau trifoi atunci trebuie sa iesiti la plivit cand trebuie.
Scule necesare mai ales ca sunteti femeie si trtebuie evitata munca fizica mai exact caratul de greutati cum ar fi imprastierea nisipului :
1. Grebla cu dinti inalti pentru spart bolovani si nivelare locala
https://www.dedeman.ro/galati/grebla-pentru-sol-grunman-r101gl-otel-cu-coada-din-fibra-14-dinti-120-cm/p/7045704?k=grebla&apn=3&pn=1&idc=538&pip=0&osa=1&upf=1 Nu cunosc grebla dar probabil e buna si pentru scarificare.
2. Distribuitor de seminte/nisip/ingrasaminte
https://www.dedeman.ro/galati/dispozitiv-de-imprastiere-gardena-clasic-300-00432-20-latime-45-cm-capacitate-10-l/p/7027393 (are reglare pentru diverse materiale si manual de utilizare) il trageti in gradina dupa dumneavostra si in urma curg semintele sau ingrasamintele. Am lucrat cu asa ceva dar mai mult distribuiam ingrasamant cu el. Nu cunosc cum lucreaza cu nisip, probabil trebuie nisip uscat. Asta v-ar ajuta mult la imprastierea cu nisip.
3. Daca de exemplu cel de sus de la punctul 2 nu va ajuta la semanat prea bine atunci aveti o optiune
https://www.dedeman.ro/galati/dispozitiv-imprastiere-seminte-si-fertilizant-gazonul-easy-drop-electric/p/7056757
4. Tavalug pentru imprimarea semintelor pe suprafata solului
https://www.dedeman.ro/galati/tavalug-pentru-gazon-lumytools-lt36146-32-x-50-cm-40-l/p/7056600
5. Furtun si aspersoare. Nu are rost sa va legati la cap cu firma sa va faca sistem ingropat pentru ca intretinerea ei costa , asa ca un furtun si cu niste aspersoare reglabile la unghiul de bataie, infipte in pamant sunt de ajuns. Si aici daca vreti ceva de durata sa nu se strice in 2 luni atunci va trebuie ceva de la un brand cunoscut cum ar fi Gardena dar stiti ca tot ce este de firma are preturi mai piperate. Daca luati de la dedeman este foarte posibil sa gasiti pe cineva la raion care sa va spuna ce va trebuie ca sa incropiti un sistem cu aspersoare.
Am lucrat doar cu aspersoare subterane (ingropate care ieseau pe baza de programator) dar nu va recomand astea si nici cele cu fluturas pentru ca pot avea o gramada arculete si mecanisme care le fac greu de intretinut si demontat (demontam si curatam aspersoare subterane la firma de ma plictiseam) asa ca unul simplu rotativ cu filtru ar fi mai usor pentru dumneavoastra de exemplu asta
https://www.dedeman.ro/galati/aspersor-gardena-vario-01948-29-circular-cu-stativ-4-bar-raza-8-5-m/p/7027536?k=aspersoare&apn=3&pn=1&idc=1422&pip=0&osa=1&upf=1 cumparati unul de proba sau va uitati aici :
Are avantajul ca se regleaza unghiul de bataie adica puteti proteja gardul de ciment cat de cat. Sau luati unul mai simplu cum ar fi
Gardena 08144-20 Turbo . Luati unul la inceput si vedeti la fata locului cum se rgleaza si cat bate si dupa aia mai luati 1 sau 2 sau 3 cat va trebuie. E bine ca jetul sa u ajunga la strada sa stropeasca lumea sau sa atraga curiosii straini de zona.
Tineti minte ca udatul excesiv la gard distruge in timp gardurile din ciment assa ca as recomanda sa nu semanati gazon pana in gard/perete si la pereti sa puneti arbusti decorativi sau trandafiri si flori intre ei.
Aveti grija la hoti ca daca va fura sistemul de udat va face paguba mare. Caz in care mai bine iesiti cu furtunul ziua si stropiti pana bagati degetul in sol prin gazon si simtiti ca e moale de ud si nu uitati, stropiti fara sa faceti balti. Vara probabil o sa trebuiasca sa udati de 2 ori pe zi, dimineata si seara.
Nu udati pe soare intens si evitati sa tundeti gazonul in zilele caniculare altfel nu mai infrateste si ramane scurt si ars de soare.
La o suprafata de 55mp care inseamna suprafata cat un apartament cu 2 camere , daca erati la tara v-as fi spus ca 2 carute cu mranita cu varf ar fi de-ajuns dar asa la oras doar sa sa cumparati saci cu turba si sa ii imprastiati.
Exact cum face si gomez99 si eu am inceput sa repar un sol foarte argilos galben la cimitir la mormantul tatalui meu sau la ruda din spate si am adus turba la sac dar cate o sacosa cand aveam timp adica cam 2-3 pe an si doar in timp se simte cand mai aduc si mai presar pe acolo si sap primavara. Plus ca se mai aduna frunze si resturi vegetale care contribuie si ele prin descompunere dar cum dumneavoastra vreti doar gazon va trebui sa inchiriati o masina si sa cumparati cel putin 20 de saci de turba la 50 de litri asta macar acum in primul an. ca alti saci in alt an daca este gazonul iesit doar sa presarati cu taraita casa nu acopere gazonul. Rasturnati sacii ca sunt usori, are 19 kg doar 1 sac, pe loc sub forma de movila, la distante egale intre ele si imprastiati cu grebla cat mai uniform.
20 de saci de https://www.dedeman.ro/galati/pamant-universal-agro-cs-50-l/p/7027577?k=substrat&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 o sa va coste 458 lei si totusi e prea putin 20 de saci, ar fi trebuit macar 40.
Exista si pamant negru, negru ca dracul de gras la 40 litri fiecare https://www.dedeman.ro/galati/substrat-universal-agro-cs-40-l/p/7042210?k=substrat&apn=1&pn=1&idc=512&pip=0&osa=1&upf=1 dar e foarte greu de carat si trebuie 2 barbati ca sa va manipuleze sa zicem 20 de saci pentru ca are 45 de kg doar 1 sac.
Deci in total , o sa va ajunga in total la 1000 lei poate chiar 1300 cu sculele necesare recomandate, si daca nu sunteti pregatita de volumul asta de munca si atata cheltuiala atunci mai bine va recomand sa luati mai multi butasi de trandafiri, gardulet viu, niste dale din piatra, o banca si niste sarma de fier beton sa faceti un umbrar pe care o sa creasca de exemplu zorele sau iedera , niste gazon cat pentru 10 metri patrati la intrare si faceti o minigradina mai bogata cu flori cu tufa ca sa ajute masa ei foliara care cade sa se descompuna ca sa mai ingrase solul si abia dupa vreo 3-5 ani sa puneti gazon mai mult. Cheltuielile se vor reduce mult , doar banca o sa coste cateva sute dar cheltuielile pentru ca sa va luati ce va trebuie pentru gazon le veti face in timp si mai usor de suportat.
Nu uitati ca gazonul trebuie tuns , ori cu trimmer cu fir de plastic ori cu masina de tuns cu sac, pe roti , daca nu vreti sa mai stati sa adunati ce cade de la tuns. Si la o suprafata mare o masina de tuns cu roti va ajuta sa terminati treaba rapid si frumos, ca doar cred ca nu aveti de gand sa il tundeti la foarfece. Iar masina de tuns se aduna la cheltuiala si aia la cei aproximativ 1300 de lei. Iar daca optati pentru trimmer de mana trebuie sa aveti rabdare si experienta pentru ca cu un trimmer de mana puteti face goluri foarte usor din greseala. Trimmerul e bun la suprafete mici sau tuns buruiana/gazonul de langa gard acolo unde masina de tuns pe roti nu poate taia ...
Pe curent masinile de tuns iarba sunt mai silentioase decat cele pe benzina. O sugestie buna ar fi https://www.dedeman.ro/galati/masina-de-tuns-iarba-electrica-makita-elm3320-1200-w/p/7055126 .
Nu aveti un pamant chiar asa de galben deci nu e char asa de rau dar gazonul va avea gauri unde solul e mai argilos de asta va recomand ca optiune sa faceti o gradina cu mult mai putin gazon adica doar pe o portiune sau intre tufele de trandafiri/coacaz/sau ce vreti sa mai puneti.
Firma care v-a facut asta cu pamantul ar trebui reclamata la protectia consumatorului, facut public in mass-media ce au facut pentru ca la asa standarde nu este firma ci adunatura de hoti gata de inselat oamenii si daca cineva nu expune asta or sa mai faca si la altii bineinteles ca nu la vile .Din cate stiu orice firma de gospodarire urbana trebuie sa aiba teren unde sa isi prepare solul si sa faca rasaduri pentru florile de pe trotuare iar firma in cauza care v-a adus pamantul putea sa cumpere de la ei pamant negru. Daca e singura firma care se ocupa cu asa ceva si aveam bani sa deschid firma de amenajari exterioare pai mureau de foame si fara contracte daca sunt firma de amenajari exterioare si nu de constructii.
Oricum daca nu mai vreti sa mai aveti de-a face cu ei, eu v-am expus mai sus cam ce operatii se fac, cam ce scule va trebuie ca sa va usureze munca si sa aveti rezultate decente dar cel mai important cum sa puneti turba sau si mai bine sa renuntati la proiectul mare cu gazon si sa puneti arbusti si plante in loc de gazon pentru ca nu sunt pretentiosi la calitatea solului de la suprafata, adica cam ce ati spus in prima postare doar ca renuntati la ideea de prea mult gazon. Eu tot ce v-am spus mai sus a fost in ideea ca tot terenul il vreti cu gazon. Cat despre turba la saci cumparati mai putin si puteti sa puneti mai prioritar local acolo unde saditi tufele de plante (si in groapa de plantare) si pe urma puneti pe restul terenului.