Phalaenopsis

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Angelinna

Member
am si eu o phale de anul trecut din vara. a avut si flori si boboci, pe doua tije. florile au rezistat destul de bine, bobocii au cazut la putin timp. una dintre cele doua tije am taiat-o de tot asta vara dupa ce au cazut florile dupa ea, iar cealalta tija am lasat-o in pace. acum phale a mea are 5 frunze, o a 6-a care da acum si o tija care nu mai are flori de asta vara pe ea dar e inca destul de verde.

as vrea si eu sa stiu. are veo importanta ca nu i-am taiat tija aceea ? trebuia sa o tai deasupra celui de-al 4-lea nod ca sa dea alta tija sau ca sa porneasca inflorirea ?

eu o tin pe un birou langa geam, are lumina destula toata ziua, temperatura placuta in camera, o ud cum trebuie, pana acum nu s-a plans de nimic, ba chiar s-a comportat foarte bine, doar ca nu face flori. singurul semn de progres este acea frunzita care da acum

ce ar trebui sa fac?
 

angela draganoiu

Active Member
sa nu-i faci nimic. din cite am constatat perioada de adaptare la noul meidu pt orhidee este mai lung decit al celorlalte plante.
prima mea phale a reinflorit dupa 8 luni de asteptare. deci rebdare ca merita fiecare secunda.
 

Hariclea

Member
Si nu mai taia tijele decat daca se usuca ele! Chiar daca bobocii sau florile cad de pe tije, acestea pot face alti boboci mai tarziu!
 

floare mica

Member
Angelina, ingrasamint special pentru orhidee ai pus pina acum ? Cind orhideea face o frunza noua sau are boboci in formare trebuie neaparat ajutata cu ingrasamint. Daca pui ingrasamint s-ar putea sa-ti faca o surpriza si tija aceea "destul de verde" chiar de la unul din noduri s-au poate porneste vreo tija noua de jos.

Din tija se taie doar partea pe care au fost florile si au cazut. Pe locurile unde au fost flori nu vor mai da alte tije cu boboci ci numai din nodurile intacte.

Nu ai o foto cu phale a ta sa o vedem si noi ? :roll:
 

Hariclea

Member
floare mica, cel mai bine este sa nu tai deloc tija, pentru ca din varful ei incepe sa creasca si sa faca noi boboci, cine creste phale de cativa ani poate confirma lucrul acesta!
 

floare mica

Member
Tot ce se poate Hariclea, eu le-am taiat asa cum am spus, nici doua luni n-au trecut si una are o tija pornita de jos si alta porneste de la un nod plus ca ieri am observat ca mai apare ceva de la baza unei frunze, inca nu-mi dau seama daca e frunza noua sau alta tija, a doua phale are o tija pornita tot de la un nod.

Angelina a taiat doar o tija si una a lasat-o netaiata. Mi se pare o eternitate sa astepti din vara sa iasa ceva pe tija aia si nimic pina acum.

Dupa cum cred ca am mai spus eu am cumparat cele doua phale in septembrie anul trecut si tot atunci am cumparat si ingrasamint pentru ele. De atunci si pina in prezent eu le-am udat fara pauza cu solutie apa + ingrasamint o data pe saptamina ! :D
 

ste

Member
pana acum taiam tijele de pe care cazusera florile la jumatate iar de la noduri dadeau alte tije pe care apareau flori. Insa florile n-au fost niciodata la fel de frumoase ca pe tija originala - nedeschise total, cam chinuite, parca mutante. Asa ca m-am hotarat, de-acum incolo tai tijele de tot dupa ce se usuca.
 

simonac

Member
mie la doua dintre phalenopsis, dupa ce au cazut florile, cam la o luna, din varful tijei au inceput sa apara boboci (vezi phale galbena) si nu unu- doi ci vreo 6 !!!
asa ca eu m-am hotarat sa nu mai tai nici o tija pana cand nu se usuca varful :wink:
 

angela draganoiu

Active Member
eu am tinut tijele alea mai bine de un an si n-au mai aparut flori acolo. asa ca stau si ma gindesc daca e bine sau nu. am una care a inflorit pe aceeasi tija insa au fost flori putine, vreo 3sau 4 fata de cam 10 initial.
 

Hariclea

Member
Acum cred ca intervin si alte lucruri cum ar fi varsta orhideei, anotimpul etc.
Mie, in general, mi-au facut flori in continuare pe aceeasi tija, flori de aceeasi dimensiune si in numar comparabil cu ce a fost initial. La una dintre phale, dupa ce s-au trecut si aceste flori, tija initiala s-a ramificat in 3 si pe aceste noi tije florile au fost intr-adevar un pic mai mici dar normale...
La alte doua phale mi s-a intamplat sa dea in continuarea tijei noi boboci si in acelasi timp o noua tija...
Nu cred ca se poate generaliza treaba asta cu tija netaiata => flori mai mici si mai putine... nu stiu... mai cercetam! :wink:

(Pentru Angela Draganoiu: poate atunci cand phale a avut 10 flori pe tija a fost ghiftuita cu tone de ingrasamant inainte...sau a avut o lumina mai puternica...)
 

olivia31

Member
Si orhideea mea a ramas complet fara flori. S-au uscat si au cazut. Deci sfatul este sa ii tai tija complet din baza plantei? Creste alta tija din acelasi loc? Sa mai astept? Trebuie sa se usuce aceste tije pe care au fost flori?
 

Hariclea

Member
Sfatul meu este sa tai tija numai daca ea este uscata, si in caz ca e uscata, tai numai portiunea uscata.
Daca tija nu este uscata las-o asa, ca e o mare probabilitate sa creasca noi boboci pe ea!
 

angela draganoiu

Active Member
Hariclea phale de care vorbeam a stat in acelasi loc de cind am adus-o acasa. a avut aceleasi conditii se poate spune ca a fost ghiftuita cu .......... toate minunile de la producator si s-a epuizat pt ca imediat ce s-au trecut florile (care au tinut cam 1 luna) s-a uscat toata tija si am taiat-o.
am luat ingrasamint si o sa le pun in cel mai scurt timp.
 

Hariclea

Member
Pai da, de la producator a fost ghiftuita, ca 10 flori pe tija e destul de mult pentru o phale de varsta medie...
 

Hariclea

Member
Am facut repede si niste poze:

Ea a suferit un pic pana sa ajunga la mine, statea in aer conditionat si era udata mai mult decat dorea... in fine, se pare ca si-a
revenit spectaculos din moment ce mi-a "trantit" 4 tije intr-o iarna :mrgreen: Este drept ca nu are un aspect foarte ingrijit, dar are tot timpul sa se mai cizeleze :wink:


Dumneaei este din vara, de la Hornbach, avea "din dotare" doua tije, una dintre ele s-a ramificat in 3, se vede in poza, alta a mai facut boboci din varf dupa care se observa ca s-a uscat portiunea superioara a tijei si imediat sub partea uscata se vede un mugure timid care poate da nastere la alti boboci. In lateral se observa si noua tija care are pe langa flori si boboci inspre varf.
 

simonac

Member
vai ce norocoase suntem hariclea :)
am si eua cumparata de tina (mercic) care a avut din dotare 2 tije: acum la una ii dau boboci din varf, iar la cealalta ii mai apare o tija de pe la mijlocul celei vechi; a avut mana buna tina cand a cumparat-o :wink:
 

amarilis

New Member
taiere si ingrijire

Sunt noua si am ajuns aici cautand informatii despre aceasta frumoasa orhidee pe care am primit-o cadou acum vreo 3 luni sau mai bine.Florile m-au incantat dar la un moment dat s-au uscat asa cum era normal.Acum caut sa nu o pierd,vreau sa o ingrijesc si cine stie,poate-mi face flori in continuare. M-am grabit sa o tai inainte de a citi toate posturile.Acum imi pare rau pentru ca dupa ce am taiat-o si am citit tot ce s-a scris aici,am studiat crengutele taiate si ...o sa vedeti in poze.Am crezut ca din moment ce membrana aceea movulie care acopera bobocii s-a uscat,pot sa tai linistita orhideea deasupra unui mugure care pare viabil.Din pacate am facut rau taind-o pentru ca mugurii erau bine merci verzi si sanatosi.Data viitoare nu mai fac greseala.Asta la capitolul "Asa nu!"

Va rog ajutati-ma intr-o problema : am citit aici sa nu-i schimb pamantul.Bun.Dar ce fac daca radacinile au iesit prin gaurile de scurgere atat de mult? Mi se pare ca se cam chinuie sa iasa in continuare si cele din vas sunt foarte inghesuite.Gasesc in comert astfel de substrat cu scoarta de copac?
Va multumesc!





 

Hariclea

Member
Bine ai venit printre iubitorii de phale, amarilis!

Din pozele postate de tine, eu zic ca nu este cazul sa ii schimbi vasul si nici substratul, orhideelor phalenopsis le place sa stea mai inghesuite.
Ceea ce as fi vrut eu sa mai vad este situatia de la suprafata ghiveciului, cum arata radacinile de-acolo, verzi sau maron, foarte mult iesite pe langa, sau dimpotriva...
Substrat pentru orhidee gasesti in general la Bricostore, Hornbach, Romstal garden.
 

amarilis

New Member
Multumesc pentru primirea promta si calduroasa!
Chiar in acesta dimineata am programata o vizita la Hornbach pentru a cumpara ingrasamant si o sa studiez si oferta de pamant.Am citi ca voi folositi ingrasamant si intentionez sa o ajut sa creasca .Iata si poza cu floarea la baza.Si pentru ca i-am facut poze la baza i-am si taiat radacinile uscate (chestie pe care o tot amanam din comoditate).M-am uitat si la scoarta si este ferma deci nu cred ca e cazul sa o schimb.




 

Hariclea

Member
Arata foarte bine la suprafata, intr-adevar nu este cazul sa-i schimbi substratul decat daca observi ca se depune calcar sau mai stiu eu ce.
Unii specialisti recomanda schimbarea substratului anual la phale, dar la inceput mai bine o lasi un pic mai mult, mai ales daca radacinile pe care le vezi sunt ok.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus