Pieris japonica- Tufis de lacramioare

oana_oana

Member
Denumirea stiintifica: Pieris japonica

Denumire populara: Tufis de lacramioare

Imagini:

http://images.google.ro/images?hl=ro&um ... +&aq=f&oq=
Seminte
http://farm4.static.flickr.com/3632/348 ... 058b18.jpg


Tipul plantei:
Arbust.

Gabarit:
La maturitate poate atinge inaltimea de cca. 1,5-2 m.

Lumina ai temperatura:
Prefera expunerea la soare sau semi umbra. Lipsa acesteia il impiedica sa se dezvolte corespunzator. Soiurile cu frunze variegate vor avea nevoie de mai multa lumina pentru mentinerea coloritului. Iubeste caldura, dar nu arsita si soarele direct. Prefera soarele de dimineata sau cel de seara de la apus. Temperaturile in care se simte rasfatat se situeaza intre 14 si 25 grade Celsius.

Flori, frunze, fructe:
Este o planta decorativa atat prin frunze cat si prin flori.
Frunzele sunt ovale, usor alungite, lucioase, insa tot farmecul este dat de frunzele tinere care au initial o culoare aramie-rosiatica si care devin verzi cu cat inainteaza spre maturitate. Frunzele sunt verzi sau variegate, in functie de soi. Este o planta care isi pastreaza frunzisul pe tot parcursul anului.
Florile sunt de culoare alba, roz sau rosie, asemanatoare ca forma cu cele de lacramioare, dispuse in ciorchini de 10-20cm lungime. Acestea sunt parfumate. Inflorirea se produce la mijlocul primaverii si persista timp de o luna.
Fructele se prezinta sub forma unor capsule lemnoase.

Solul:
Are nevoie de un sol acid, bogat in humus, bine drenat si cu un pH cuprins intre 5 si 6,5. Solul alcalin ii dauneaza dezvoltarii.
Tufelelor plantate in gradina li se va adauga anual un strat superficial de unoi de grajd sau compost de frunze.
Cand este crescut la ghiveci se va planta in substrat pentru rododendroni.

Udarea:
Este o planta care are nevoie de udari regulate, in special in perioada calda, iar cand temperaturile depasesc 25 grade Celsius este neoie de o udare abundenta. Toamna si primavara udarea se reduce.

Aerul:
Se simte bine intr-un climat umed.

Ingrasaminte:
Daca planta este cultivata ca planta de ghiveci se va fertiliza cu ingrasamant pentru plante acidofile(azalee, camelii, anthurium, gardenie, etc) numai in perioada de crestere si nu mai des de o aplicare la fiecare 15-20 zile.

Inmultire:
Planta se poate inmulti prin seminte, butasi sau marcotare. Insamantarea se poate face toamna, in rasadnite la cald, dar si direct in gradina. Butasirirea se realizeaza cu ajutorul ramurilor tinere, usor lemnificate, care se planteaza in substrat de turba, in conditii de caldura si umiditate ridicate.
Inmultirea cu sanse mari de reusita si putin pretentioasa este marcotarea care se realizeaza cel mai bine primavara-vara.

Conditii de iernare:
Este o planta rezistenta in zonele cu ierni ceva mai blande. Rezista cu brio pana la -15 grade Celsius si se mentine in repaus vegetativ pana primavara.

Boli si daunatori:
Cel mai de temut daunator este Phytophthora cinnamomi, o ciuperca ce necesita ca tratament substante chimice (bromura de metil) care de regula trebuiesc manuite de profesionisti. In aceste conditii unii specialisti recomanda chiar sacrificarea plantei.

Îngrijire, particularitati:
Intrucat seva plantei este toxica, avand un continut de arbutina (glucozid al hidrochinonei), se recomanda folosirea manusilor de protectie atunci cand efectuam lucrari de taiere sau corectare a coroanei. Atentie la copii si animale care pot intra in contact cu planta.
Tunderea arbustului dupa inflorire este necesara deoarece florile se formeaza mereu pe ramuri noi.

Specii si varietati:
P. Formosa, P.nana, P.phillyreifolius, P.cubensis, P.floribunda, P.swinhoei.


Bibliografie
http://www.pieris.eu/pieris-japonica-mountain-fire
http://www.gradinamea.ro/Pieris_japonic ... 543_1.html
 
Sus