Pir

scd

Member
Va multumesc pentru sfaturi. Acum mai ramane sa vedem ce metoda aplic. Dupa ce am aplicat-o am sa va anunt rezultatele. :D :D
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
sicora fabian a spus:
Round up-ul se descompune dacã ajunge pe sol, nu rãmân reziduri. Sã nu exagerãm!
Fabian..asta e versiunea oficiala(ce scrie pe instructiunile de folosire)....in ce se descompune si ce face ulterior, care e influentza asupra celulei , sanatatzii organismului si activitatea toxica reziduala la nivel chimic si energetic nu se scrie nici unde.
Daca ai avea bunavointza sa te infrmezi despre cum trateaza monsanto pe bietzii fermieri si cum vrea sa acapareze lantul de semintze international ti-ai da seama ca Rosia Montana cu firma din spatele ei este un mizilic cit negru sub unghie.
Poate ar fi bine sa te informezi despre care sint rezultatele in ceea ce priveste sanatatea populatiei din zona in care s-a folosit Agent Orange in zonele de razboi in care s-a folost de catre americani care tot in legatura cum Monsanto ete...
Daca exista ceva care constituie o dovada crasa de inconstientza a oamenilor in legatura cu natura, este sa lasi sa existe firme care sa produca otravuri cu milioanele de tone pe an si sa le raspindeasca pe intreg pamintul sub aparentza aspectului "convenabil" si "eficientei economice".
Daca exista ceva care se poate considera "arma de distrugere in masa" si poate fi cumprata de oricine este "Roundup" si restul insecticidelor si pesticidelor cu "actiune totala"...Inainte sa fi aparut omul cu infumurarea asta penibila si cu tupeul de a omori milioane de plante si animale dintr-un pumn de chimicale in virtutea profitului sau, noi oamenii si mai ales natura eram bine mersi... MULT MAI BINE!!!
Partea si mai grava este ca toate vietatile sint atit de interconectate si atit de imuabil functioneaza legea cauzei si efectului, incit atunci cind se folosesc mijloace chimce in masa de omorire a plantelor se perturba grav echilibrul natural si al vietzii, mai ales la nivel energetc si se intoarce inzecit asupra celui care cu inconstientza si sub pretextul elemntului "convenabil" foloseste asemenea metode.
Viatza e sacra ..de la cea mai mica bacterie la cea mai complexa fiintza .. si trebuie tratata cu respect . Mai ales pt ca noi nu o putem creea cu adevarat..
Responsabilitatea revine mai ales individual insa si in grup (natiune, oras, trib..)
Daca doresti putem continua discutia la "Legile Naturii"...

Dar ca idee Monsanto a patentat plante care odata ce isi amesteca poelnul cu plantele nemodificate... si tu esti un fermier care creste plante care s-au hibridizat cu cele ale monsanto... trebuie sa platesti la Monsanto... pt ca le-ai incalcat patentul.

Pt cei care stiu engleza iata citeva linkuri :

http://www.organicconsumers.org/monlink.cfm
http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Monsanto
http://www.corpwatch.org/article.php?id=669
 

sicora fabian

Active Member
Pirul şi alte buruieni sunt un produs secundar al agriculturii, al lucrării pământului, al monoculturii, al ecosistemelor artificiale, antropice. Sunt "create" de om, trebuie combătute de om! Inclusiv începerea cultivării pământului a fost şi este riscantă, iar pirul este foarte bine adaptat. Pe suprafeţe mici sunt şi alte metode, pentru cine îşi permite să piardă timp şi bani sau efort fizic.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Pirul este o planta cu caracteristici deosebite de rezistentza .. nu este un produs al agriculturii ci o planta comuna care e adaptata conditiilor extreme si are o capacitate de regenerare si supravietzuire in conditii dificile mult peste medie.

Din punct de vedere medical pirul este o planta de leac cu principii active deosebite, mai ales datorita capacitatii fenomenale de regenerarea.
Citat:
Se poate folosi sub forma de ceai, infuzie sau tinctura. Are efect diuretic, antiinflamator, remineralizeaza sistemul osos, dezinfecteaza, dizolva calculii biliari.


Din punct de vedere al perceptiei omului necunoascator al naturii si calitatilor plantelor e o planta nedorita...asa zis-a buruiana.
 

sicora fabian

Active Member
Orice plantă care creşte unde nu-i dorită, este buruiană. Îndepărtez şi petuniile ce apar în stratul de portulac, de ce aş lăsa pirul? Sau îţi faci griji că folosirea Round up-ului ar duce la extincţia lui?
 
Salutari.Daca doriti sa scapati de pir folositi erbigidul Agil sau erbicidul Pantera ,scapati de pir si costrei si nu va ataca legumele sau florile ,acest tip de erbicid ataca decit porunbul si griul si la flori poate pe garoafe ,nu ataca plantele cu frunza lata ,este nevoe sa dai de 2 ori pe an pentru a scapa de pir .Produsele au fost testate de mine nu are activitate in sol si se dau in stadiul de vegetatie.
 
Referitor la cele scrise mai sus ,ca este mai bine sa scapi de el cu sapa ,tot din experienta va spun este inposibil ,eu am sapat o fintina si am urmarit o radacina de pir era dusa pina la adincimea de 1,70 m in jos,cit sa dai cu sapa sa scapi de el?si nu era un loc infestat , la un loc infestat nu ai ce sa ii faci,asa ii dai un an si ani urmatori nu mai ai probleme.
 
REferitor la erbicidul total Rondup el nu este asa de periculos cum zic uni pe aici mai periculoase sint plantele modificate genetic adaptate la acest erbicid ,daca va uitati pe anbalaj spune destul de clar ,se foloseste la:iarba de pe canale ,din lungul cailor ferate si locuri necultivate exempu ,santuri, pe linga drumuri si alte locuri,am folosit si eu Rondup la un sant dar din ce am observat la distrugarea pirului este mai eficient Agilul.
 

sicora fabian

Active Member
Da, Marian, nu te contrazice nimeni, nici macar Popgeo, dar el stie ce spune si il inteleg, dar nu-l aprob.
Este vorba de efectul pe termen lung, si nu doar asupra solului ci si asupra mentalitatii: "daca merge cu erbicidul, de ce sa nu folosesc si alte chimicale?"
Se refera la o boala a societatii moderne provenita din comoditate si ignoranta fata de natura, dar bazata pe productivitate.
Prin prasile repetate, in doi ani scapi de pir si toate celelalte buruieni perene si anuale. Ori se poate acoperi solul cu o folie opaca, dar un an nu prea este de ajuns. Daca terenul este infestat puternic cu pir, lucerna nu-l inadusa, pentru ca pirul elimina in sol si aer fitoncide.
Sincer, eu raman la varianta erbicidarii.
 

aura62

Member
sicora fabian a spus:
Prin prasile repetate, in doi ani scapi de pir si toate celelalte buruieni perene si anuale.
Crede-ma ca nu scapi de pir in 2 ani, doar cu prasila! Am plantat via in '94 pe un teren de deal, care nu fusese cultivat cu nimic pana atunci. Nu am stiut ce ne asteapta :cry: . Ne-a fost foarte drag ca s-a prins via si, in fiecare an am sapat-o de cate 3 sau chiar 4 ori, scotand tot pirul care ne iesea in cale (cu sacii), dar pana nu am dat cu ierbicid nu am reusit sa scapam de el. Bunica mea zicea ca pirul iese si dupa 10 ani, oricat de uscat ar fi :x
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Fabian... eu zic sa il culegi si sa il vinzi ca planta uscata pt ceai si ai facut si un mic profit...;-)
 

victoria222

Active Member
Sunt de acord cu varianta organica de rezolvare a problemei, dar cand ai 1000mp si doar doua zile pe saptamana(weekend) in care sa te poti invarti prin gradina, este ca si cand te-ai lupta cu morile de vant. Noi ne-am mutat in august 2009, am sapat, am arat, am scos cat am apucat saci de rizomi din fiecare cazma intoarsa, iar primavara am prasit, incontinuu,pe unde am apucat, am plivit, etc.. dar daca si in aceste locuri foarte muncite (sapat toamna si scos tot din pamant) continua sa iasa in nestire, va dati seama ca in aratura nici nu pot sa intru..Am aplicat duminica trecuta Round Up si acum
toata aratura e galbena. S-a uscat tot. Intrebarea mea este, ce sa fac acum? trebuie sa scot din nou rizomii din pamant bucata cu bucata, sau doar greblez buruienile uscate?

P.S. am observat ca iese foarte mult pir si din seminte, iar linga noi este un teren nelucrat plin de pir! :eek:f:
 

sicora fabian

Active Member
Mai lasa-l o saptamana. Vei vedea ca tulpinile subterane vor arata de parca ar fi putrezite. Nu-i nevoie sa le scoti, sunt moarte in marea lor majoritate, insa s-ar putea sa mai rasara peste vreo luna - doua si vei mai da inca o data. Da, terenurile virane alaturate sunt surse de infestare cu buruieni, insa poti sa-i dai in judecata! :mrgreen:
 
Salutari.Sa discutam un pic realitatea ,prin prasa mecanica nu faci decit sa i-l tunzi,acoperit cu folia inabusi partea aeriana ,partea subterana rezista si 4 ani sub pamint si da din nou cind are mediu prielnic,erbicidul Agil vine si i-l ataca de la radacina mai bine zis i-l cloceste la radacina ,chestia este ca trebue sa si stii cind se da cu erbicid ,uni dau cind temperatura afara este mare si bate soarele puternic ,atunci planta de pir nu se hraneste si o buna parte din solutie se evapora ,asa ca ce-l mai bine este sa dati spre seara solutia ramine toata noaptea si planta de pir o trage prin pori.Sper ca m-am facut inteles .Salutari.
 

victoria222

Active Member
Va multumesc pentru ajutor. atunci o sa las curatenia pentru sambata viitoare.
Marian, eu am dat cu ierbicid seara, caci stiam ca in miezul zilei plantele nu prea beau apa ci mai mult transpira :D
 

Floria

Active Member
Nu stiu daca s-a mai scris , dar eram in magazin si am auzit pe cineva ca a distrus Pirul si toate celelalte buruieni cu EFASATE 36 S. Se stropeste planta (buruiana) pe frunze si este absorbit de acestea iar erbicidul actioneaza pana la radacina fara sa afecteze plantele care nu au fost stropite pe frunze cu el .
Am dat cautate pe Google si am gasit descrierea acesta"
"Erbicid sistemic total,contine 360 g/l glifosat acid.Se poate utiliza la toate culturile agricole: grau inainte de recoltare sau pe miriste,precum si inainte de semanat/plantat pentru toate culturile. Doza recomandata este de 3-4 l/ha in 100-150litri de apa. Combate buruienile anuale si perene mono si dicotile, buruieni acvatice, diverse specii de arbusti si specii lemnoase ".

Il voi cumpara si eu, persoana respectiva a dat anul trecut si in locurile prin care a dat, nu au mai aparut buruieni nici anul acesta. Mi-a mai spus ca daca il pulverizezi pe sol inainte de a rasari buruienile nu are efect, doar cand sunt rasarite.
Il poti da printre flori daca pui un carton sa le protejezi cand stropesti buruianul cu un pulverizator, acesta nu trece in sol doar prin frunzele buruianului ajunge la radacina distrugandu-l definitiv.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Ca metoda de minimizare a distrugerii...... cineva de pe forum folosea o pensula cu care distribuia ierbicidul pe buruiana direct decit sa stropeasca o suprafatza din gradina. La tipul de ierbicide care e folosit pt a distruge planta prin absolrbtie poate ar fi mai de dorit decit sa se pulverizeze pe o suprafatza intreaga...
 
Aveti mare grija unele erbicide ataca si la 1 m distanta ,cunosc citeva cazuri ,a dat cu erbicid pe poteca si i-a afectat rosiile ,altul a erbicidat vecinul si i-a afectat florile din solar ,erbicidele cu un miros puternic ataca si in apropiere chiar daca nu a atins planta pe care vroiai sa o feresti,si aici revine discutia de mai sus unele erbicide sint mai toxice decit altele .Am mai spus ierbicidele totale nu sint de gradina ele sint destinate spatiilor necultivate sau livezilor mai merge si la griu dar dupa ce sa copt .Si inca ceva SELECTIV inseamna ca distruge buruianu si nu ataca cultura ,mai pe romaneste face o selectie intr-e plante.
 
Sus