Plante aromatice

Sebi

New Member
Buna ziua, pot pune mai multe plante aromatice (menta,busuioc,oregano) intr-o singura jardiniera?
 

crysty

Active Member
Buna ziua Sebi, bun venit pe forum. Raspunsul este nu. Doar in cel mai bun caz sa pui doar oregano si busuioc si o sa iti spun de ce.
Menta este invaziva, se inmulteste singura prin radacini din care ies noi pui si odata ce menta incepe sa scoata pui intr-o gradina poti sa te astepti ca ea sa rasara peste tot cate o planta si de asta se spune ca menta este indestructibila, practic daca te trezesti ca rasare menta prin gradina si vrei sa scapi de ea si incepi sa smulgi din menta, o sa continue sa rasara mereu in alte parti. Ma refer la menta comuna care creste in la noi in tara.
Asta e pentru gradina daramite in jardiniera. Se poate umple de radacini si va sufoca radacinile celorlalte 2 aromatice.
Oregano nu are o crestere pe verticala si daca il lasi o sa vezi ca lastarii sunt lungi si "curg" din ghiveci iar busuiocul are crestere pe verticala si rapida si va lua lumina de care are nevoie oregano. Ca sa nu mai spun ca menta chiar daca nu s-ar inmulti singura prin radacini are si ea o crestere pe verticala.
Cum am spus mai sus in cel mai bun caz in jumatate de jardiniera pui busuioc si jumatate oregano si in alta parte pui menta.
Daca totuisi daca nu ai unde sa pui menta macar ii rezervi o treime de jardiniera spre margine, avand in vedere ca toamna tarziu busuiocul si oregano or sa dispara definitiv deoarece sunt plante anuale si la anul trebuie alte rasaduri/seminte. Pana la urma se poate face un compromis sa le pui pe toate 3 aromaticele daca nu mai ai alte vase sau spatiu dar pui la o margine oregano , pe urma busuiocul si la cealalta margine pui menta DAR sa fie jardiniera expusa la cat mai multa lumina, daca se poate soare direct. Busuiocul si menta nu au probleme la soarele puternic de vara (chiar e recomandat asta pentru a obtine frunze de un verde inchis puternic aromate), doar oregano sa mai faca cate o arsura pe marginea frunzelor dar acoperi zona lui cu o panza cat e soarele sus daca vezi ca incep sa se arda frunzele.
Nu abuza de ingrasamant chimic si foloseste pamant gras negru pe cat posibil sau turba cu humus pentru ca in turba goala ele nu se descurca bine nici cu ingrasamant.
Probabil raspunsul detaliat mai rau te-a incurcat, o sa fiu cat mai scurt in final, ideal e sa pui doar busuiocul si oregano intr-o jardiniera si menta separat in alta, dar avand in vedere ca menta nu face invazie peste noapte cu radacinile si ii trebuie cateva luni bune de zile si probabil ai doar cateva fire de rasaduri sau niste seminte , numai bine vine toamna asa ca nu ai de ce sa iti faci griji mari pentru ca nu apuca menta sa se inmulteasca (inmultirea ei devine mai invaziva/agresiva abia din al 2lea an cel putin)... E alegerea ta si in functie de jardiniere sau de spatiu, totusi daca ai unde sa plantezi menta separat e si mai bine.

Menta rasare inapoi la primavara la anul si rezista la frig afara iarna chiar daca ii cad frunzele toamna, dar busuiocul si oregano sunt plante anuale deci dispar definitiv din jardiniera toamna tarziu. Si faptul ca menta daca ii merge bine ea va rasari si la anul de asta este indicat ca ea sa fie pusa separat in alta jardiniera pentru ca o va umple cu radacini care se intind pe sub pamant si care scot alti pui exact ca la lacramioare.
De asta este si de-ajuns doar cateva rasaduri de menta si nu trebuie umplut un vas cu rasaduri de menta, pentru ca are grija menta sa il umple cu noi pui rasariti.

Pont: cand recoltezi busuioc sau oregano sau menta nu smulge doar frunzele, ci taie crengute cu un foarfece si astfel plantele vor scoate noi lastari si o sa ai productie de frunze si mai mare cu prima ocazie.
 
Ultima editare:

gomez99

Well-Known Member
o solutie ar fi sa puna fiecare planta in ghiveci separat, apoi ghivecele in jardiniera. si sa umple spatiul ramas in jardiniera cu pamint sau cu pietris pentru acvarii. in felul asta se protejeaza oarecum si de menta si poate schimba/trata individual fiecare planta daca apare nevoia
 

Sebi

New Member
Mulțumesc de răspunsuri. Am renunțat la ideea de a le pune pe toate in aceeași jardiniera. Cel mai probabil le voi pune in ghivece separate si pe urma in jardiniera.
 
Sus