Plante de rocărie - Discuții

veretregn

Active Member
viewtopic.php?f=141&t=16575&p=693820#p693820

veretregn a spus:
Adina-Ioana a spus:
E pacat sa se piarda prin strat. Sunt atat de mici incat risti sa nici nu observi cand infloresc. Prin urmare am preferat sa ii plantez la vedere si sa ii am mai la inaltime. Fiind foarte rezistenti la inghet asemeni suculentelor, le prieste in ghivecele putin adanci. Asa ca anul acesta am mai facut niste combinatii de plante in ghivece si i-am mutat aproape pe toti printre suculente.
Îmi place foarte mult aranjamentul. Am combinat și eu iris pumila cu armeria maritima și suculente și merge foarte bine. Plantele acestea mici trebuie să se bucure de un loc aparte pentru a putea fi admirate.
Adina-Ioana a spus:
Ai dreptate, locul potrivit scoate plantele in evidenta. Desi am mai mult de lucru trebuind intervenit destul de des pentru a le rari, prefer ghivecele pentru plantele astea mici.
Imi place mult armeria, insa nu stiu de ce nu imi supravietuieste, nici ea nici saxifraga, desi am incercat de doua-trei ori locuri cu expunere diferita si soluri diferite. A ta e in combinatie in ghiveci?
Eu le tratez ca și plante de rocărie. Fie le-am amenajat un spațiu în grădină în care am ridicat vreo 30 de cm nivelul substratului, fie că le cresc în ghivece, fie că le-am pus direct în solul meu argilos... am încercat să le urmăresc comportamentul. Saxifraga și Ameria maritima normală merg fără probleme într-un sol greu însă în care s-a făcut o groapă de trei ori mai mare decât diametrul vasului plantei în care se amestecă o cantitate de pietriș cu una egal de substrat comercial pe bază de turbă sau pământ de frunze. Dacă se poate posibil adaugă adăuga și niște pietre cu dimensiuni de la o boabă de strugure până la o nucă. Si udă serios la plantare să se așeze toate împreună.

Alte specii de saxifraga le am în ghivece și le mut tot timpul iarna cu ghiveci cu tot sub un acoperiș să nu plouă / ningă pe ele. Cu armeria nu pot să fac asta pentru că detestă umbra și umiditatea extremă și condițiile de solar sunt neprielnice. Armeria, chiar și în ghiveci preferă afară, însă departe de apă, dacă se poate îndreptate înspre sud sau vest.

Pe timpul veri nu le ud decât atunci când văd pe ele că necesită udare. De obicei odată pe săptămână sau chiar deloc dacă se anunță ploaie săptămânal. Însă temperaturile nu sunt atât de ridicate aici și avem parte de multă ploaie vara.

O Heuchera galbenă, Liriope muscari variegat și Armeria "Nifty Thrifty" au stat pe balcon neprotejate toată iarna la temperaturi de până la -13 grade Celsius. Cred că ceea ce le-a ajutat să supraviețuiască a fost substratul bine drenat, în amestec de turbă, lava, pietriș și perliet. Nu le-am udat decât la plantare, toamna târziu și în rest le-am menținut uscate.

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 2044_n.jpg
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Multe, multe multumiri pentru informatiile generoase. :D Ma tenteaza sa mai fac o incercare cu aceste plante, dar de data aceasta in ghivece.
 

adrianam

Well-Known Member
Buna ideea cu irisii reticulata in ghivece. Am si eu cateva pliculete cu bulbi de la polonez, pe care nu am apucat sa ii mai plantez in gradina ca pamantul s-a facut beton. Dar am cateva ghivece cu suculente unde pot sa-i plantez fara probleme! Nu stiu daca mai sunt viabili, dar macar incerc!
 
Sus