Plante din spatii naturale introduse in gradini

veretregn

Active Member
In ultimul timp am devenit pasionat de doua curente in gradinarit: plantele de stancarie si cele din paduri. Ma refer la plantele perene ierbacee.

Insa ma lovesc de o problema etica. Avand in vedere faptul ca am inceput sa adun plante din salbaticie, care credeti ca sunt limitele la care ar trebui sa ma opresc?

Sunt plante ocrotite, iar eu as dori sa le cresc in gradina. De asemenea, prin crestere eu inteleg protejarea si proliferarea lor.

Reprezinta un act imoral prelevarea de plante ocrotite din natura in vederea cultivarii lor?

Vreau sa specific faptul ca intre legi si moralitate nu cred ca exista o relatie de identitate.
 

Claudiavis

Active Member
Mie nu mi se pare ok sa iei plante acasa din zone declarate rezervatii naturale.

1. Daca toti ar face ca tine, ar disparea planta respectiva din habitatul ei natural.

2. Nu stii cit de rara e planta respectiva. Daca mai exista doar citeva exemplare si unul din ele e luat de tine, si in plus nu are conditii sa se dezvolte la tine in gradina.. iarasi dispare de tot specia

3. Din ce am observat eu, plantele salbatice nu prea cresc bine daca sint stramutate, asa ca risti sa le iei degeaba, sa iti moara.

4. In gradina ta vezi doar tu plantele respective. Daca ramin in natura, se vor bucura mai multi oameni de ele.

5. In gradini, tot plantele de cultura au inflorescente mai mari, mai bogate, mai frumoase. Plantele salbatice in general au inflorescente mici, care nu tin mult, deci aspectul estetic... ma rog, aici mai e vorba si de gustul omului.

Deci, ca sa imi rezum punctul de vedere: mie nu mi se pare normal sa iei plante ocrotite din mediul lor natural. Cine le-a pus eticheta asta de "plante ocrotite" a fost o persoana cu cunostinte mai multe despre natura decit noi, muritorii de rind, si a stiut ce face.
 

fixpix

Active Member
Mie mi se pare ok, si chiar practic... atata vreme cat nu este o planta RARA. Si imi iese doar o bucata in cale.
Am patit-o... am dat peste o orhidee (sigur asta era!) dar cum nu mai vazusem. Pentru ca era doar una si nu mai vazusem, am lasat-o in pace!
Dar alte plante, atunci cand vad multe si in mai multe locuri... consider ca e OK si imi iau cateva bucati. Nu multe.
Si chestia...daca ar face toti ca tine... nu se aplica, deoarece nu as mai vedea planta, ca ar disparea.
 

Claudiavis

Active Member
Initiatorul topicului se refera la plante ocrotite, nu la orice "balarie". Plantele ocrotite sint plantele pe cale de disparitie.

Iar in spatiile care sint amenajate ca rezervatii/parcuri naturale, nu ai voie sa iei nicio planta acasa, indiferent ca e pe cale de disparitie sau nu. Daca ar lua fiecare de-acolo cite ceva, s-ar defrisa tot parcul, nu-ti dai seama? :rofl:
 

fixpix

Active Member
Aaa... ocrotite... pai mai ocrotite si ingrijite ar fi in gradina lui, decat asa in salbaticie.. mai un lup se ia la tranta cu un urs taman peste ele...

Oricum io nu prea ajung in zone d-astea de unde n-ai voie!

:rofl:
 

maresmarian

Member
in genral sunt plante ocrotite pentru ca ele cresc in conditii specifice, care devin din ce in ce mai rare.
nu cred ca are nimeni in gradina garofita pietrii craiului de exemplu. sunt flori specifice, cu cerinte specifice, si din cauza ca habitatul lor se tot micsoreaza, dispar. asta nu inseamna ca poti sa iti faci un colt de gradina cu ele sa le salvezi de la disparitie.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Horea, e minunat faptul ca iti pui o astfel de problema- cred ca in felul asta si tu stii care e raspunsul :D
Eu sunt de parere ca in general plantele trebuie sa ramana in mediul lor natural, cu atat mai mult cu cat e vorba de plante ocrotite. Inteleg si dilema ta si sunt sigura ca le-ai cumpara daca ai gasi plantele respective disponibile in pepiniere. Chiar daca intentia ta e buna, totusi cred ca nu e ok sa iei din natura.

Si sunt 100% de acord cu Claudiavis care cred ca se refera la o boala raspandita la noi in Romania - si daca e vorba de un bradulet si tot nu mi se pare normal sa-l iau din padure si sa-l aduc acasa, oricat de tentant ar parea - daca toti ar face asa unde am ajunge??
 

Edelweiss

Active Member
maresmarian a spus:
nu cred ca are nimeni in gradina garofita pietrii craiului de exemplu.
Urmeaza in "proiectul" meu :oops:

Calin: daca nu te-as cunoaste de ceva timp, ti-as da un raspuns usturator. Dar cum inteleg ce vrei sa spui, o sa trec peste :oops:

Horea: vezi ca unele plante ocrotite le gasesti pe site-uri din afara, diverse specii; de acolo am si eu semintele de colt. Mai gasesti destule alte plante. Cred ca in primul rand ar trebui sa te uiti pe astfel de site-uri si forum-uri si daca ai necazuri cu limbile straine (unele), striga si tu... :D

Despre etica: au raspuns colegele mai jos. Acum...este putin diferita problema: ar trebui sa stii care plante sunt periclitate si in ce conditii. Exista diferite grade de protectie. Ideal ar fi sa nu iei din natura nimic dar de multe ori, ne mananca in palma sa ne facem hatarul. Ar trebui sa stii bine daca in zona aceea exista destule exemplare ca sa nu distrugi populatia. La orhideele autohtone de ex, nu toate fac seminte, nu toate incoltesc, unele au cicluri de viata diferite. Daca dai de 1, 2, 3 plante si culegi semintele ar insemna ca la sorocul dat de natura, ai vaduvit natura de o generatie de plante; restul, neinflorite pot fi distruse de calamitati si s-ar pierde toata populatia viitoare :| semintele reprezentand viitorul acelei specii in zona.
Sunt sigur ca ai lasa si naturii ce-i al ei si tu ai lua, sa zicem, o parte infima, eu vorbeam numai de mecanism. :oops:

Exista 2 probleme majore: conditiile de crestere si raritatea plantei. Daca ai luat o planta foarte rara si dai kiks, vei putea trai cu asta?
Daca merge, iei laude, daca nu, bobarnace iti dai singur. Trebuie sa recunosti ca in natura au sanse mai mari, daca nu umbla altii sa le fure.
Daca planta nu e extrem de rara, poti incerca sa cultivi, "vina" de a o lua din natura e mai mica. Si daca duci o parte din seminte inapoi, vei fi implinit.

Unde trebuie sa te opresti? Tu stii raspunsul mai bine ca noi toti: unde crezi tu ca e necesar :oops:
 

maresmarian

Member
ai o sursa care nu implica culegerea de pe muntii patriei ?
acu 17 ani erau cu gramada, dar de vreo 10 ani cel putin nu am mai vazut creste stancoase acoperite cu garofite. doar cate una ascunsa si ferita de privirile normale.

daca nu ar parea atat de comune, si asemanatoare cu garofitele normale, poate s-ar mai indura lumea de ele.
 

anette_b

Member
daca iei seminte probabil nu pui in pericol specia ci eventual o ajuti. in salbaticie putine seminte au ocazia sa germineze fara sa fie sufocate de alte plante din vecinatate.
mai degraba unele specii dispar din cauza ca nu mai au polenizatori (insecticide , etc)
 

Edelweiss

Active Member
marian stie ce spune; lumea le culege din Crai sa isi impodobeasca tovarasele de drumetie.
Deocamdata nu am alte idei de unde sa fac rost de garofita respectiva si din munte nu culeg; e doar un proiect asta, unul foarte putin realizabil avand in vedere ca ajung in Crai o data la 10 ani :| Dar viata poate schimba multe
 

Claudiavis

Active Member
Ma indoiesc ca garofita respectiva creste si in alta zona in afara Pietrei Craiului. Ginditi-va putin logic: daca se adapta si la alte conditii, ar fi fost pline pasunile si muntii din jurul Pietrei Craiului de garofite! Planta aia creste acolo desi doar acolo de mii de ani - daca ar fi putut creste si in alte locuri, avea ea grija sa se imprastie singura, nu ar fi fost nevoie sa ii plimbati voi semintele de colo-colo.
 
Sus