Pomi fructiferi - discutii generale

MiraMinca

Member
Ziua bună

Are cumva cineva din zona Bucureşti
- măr din soiul Clar Alb
- cireşe galbene
- cireşe negre?

Vreau să cumpăr în august/ octombrie altoi.
 

stefanos22

New Member
Buna ziua! Am nevoie de niste lamuriri , daca ma poate ajuta cineva: locuiesc in jud.Sv , la o altitudine de aprox 850m , iar in toamna vreau sa plantez 100 de pruni in gradina , insa nu am idee cam ce soiuri s-ar preta in zona mea. Multumesc!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Am patit o chestie cu unul din visini ofoarte ciudata.Voi face si poze.
Frunzele din varfurile unor ramuri sunt rasucite,albe pe dosul lor si mancate cred de omizi.Le-as taia partile acelea.Insa ciudat ca restul pomului e ok.Ce s-o fi intamplat?
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Astazi plimbandu-ma prin sat am constatat ca in multe curti visinii sunt ca al meu.:wondering::wasntme:
 

dan_6393

Member
Despre omizi este vorba ! Urmeaza ca frunzele cu pricina sa se brunifice si sa apara firele de "matase " intre ele. In aceasta faza, cele care ataca sunt larvele. Urmeaza sa apara si adultii care vor roade frunzele, fara brunificari, fara 'matase". Aplica o solutie din 2 tigari la 5 litri apa ( 24 ore macerat la soare sau caldura). Solutia asta functioneaza foarte bine la adulti- effect vizibil in cazul contactului direct-
 

vatany

Member
RE..am cam absentat vara asta :)
Ce mai faceti domnul Dan?
Cum stati cu gradinuta?cu pomii fructiferi?
Se pare ca toamna incepe sa-si recapete puterile...
Ce lucrari mai efectuati in jurul pomilor fructiferi inainte de caderea gerului ?
multumim !!!
 

dan_6393

Member
Multumesc de intrebare ! Sa zicem ca toate sunt la locul lor.
Atentie la toamna asta ! Eu ziceam ca se transforma in Noiembrie incepand cu 15 octombrie, dar se pare ca se grabeste si incepe de maine !
In privinta lucrarilor, nu prea mai este mare lucru de facut.
-La sfarsitul lui octombrie - jumatatea lui noiembrie,
- stropirea pomilor cu subst cuprice pt prevenirea bolilor si grabirea descompunerii frunzelor. In mod OBLIGATORIU la PIERSIC
- Acoperirea cu paie, iarba, frunze ( mulcirea) capsunilor, radacinilor la Piersic etc
- inlaturarea bandajului anti- viermi de pe tulpini ( carton ondulat de la ambalaje, cca 4 mm grosime). Se monteaza in aprilie si se scoate toamna


free pic


La sfarsitul lui August am altoit un Jonathan cu Winter Banana. Dupa cum se prezinta, cred ca mi-a iesit experimentul


free upload image
 

dan_6393

Member
Doar daca aveti "musafiri" activi, vizibili ( de genul omizilor)
Atentie- la stropirile de iarna ( ianuarie si februarie, sau numai februarie daca anul precedent nu a fost bogat in daunatori),ordinea este - subst cuprice si apoi insecticidul uleios.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
stopirile la piersic se fac din vara pentru basicare , inocularea se petrece pe parcursul unui an iar sporii ce vor porni in primavara sunt "fabricati " acum

Nu se folosesc doar cuprice ci combi cu sistemice inainte de imbatranirea foliajului
 

dan_6393

Member
OK ! Nu stiam si de sistemice. Citisem doar despre faptul ca daca nu ii stropesti toamna, in primavera urmatoare si pe parcursul anului urmator nu poti decat sa limitezi atacul de basicare.
Toate cele bune !
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nu e asa , si eu ma pacalisem pana am luat in boaba marunta boala si exista niste etape , cele mai bune nu sunt primavara cum am crede ci chiar acum toamna cand umezeala e asociata cu caldura din sol si asa apar sporii pentru la anul care ierneaza in mugurii de la pom , mugurii se strang in iarna si asa substanta cuprica de multe ori nu ajunge , asa ca acum chiar inainte de ultima suflare a frunzelor se aplica un sistemic de buna calitate gen Bravo si altele si apoi dupa cadere se da cu cuprice de calitate.
Weekend placut!
Dan
 

laural

Well-Known Member
Mi-au venit pomii de la Atlas Plant...un scorus si un mosmon. Sunt desul de inalti, doar varga. Ce ma sfatuiti sa ii tai ca pe pomii fructiferi la 80-90 cm ?
Multumesc
 

dan_6393

Member
Nu te lua neaparat dupa parerea mea-
Francezii au o vorba- "La Sf.Ecaterina lemnul prinde radacina"(25 noiembrie_La fel pica si in calendarul orthodox)
Nu stiu daca e tocmai indicat ca la pomii plantati toamna sa faci taierea cu pricina 1 (fasonarea la plantare)
Mosmonul parca e inrudit cu prunul, deci ar merge taiat cum zici. Scorusul nu cumva e arbust? Daca da, atunci cred ca merge taiat si mai scurt pentru a forta pornirea unor tulpini noi
 

dan_6393

Member
Nu stiu exact care si cum este ca n-am cautat. In privinta taierii cred ca ar fi mai bine sa o lasi pentru primavera. Acum au deja stresul transplantarii . In plus, zic unii pe niste pagini frantuzesti ca ultimele taieri se fac , cel mai tarziu, in 15 septembrie si numai daca sunt absolut necesare. Zic ei ca taierile astea intarziate pot avea efecte foarte urate, de genul cancerului etc.
 
Sus