Pomi fructiferi - discutii generale

gomez99

Well-Known Member
nu imi dau seama din foto ce e acolo, e cam neclar, dar intr-o prima faza as face un tratament cu ceva cupric, sau si mai bine cu melody wg.
 

crysty

Active Member
Stie cineva cam ce boala pot avea prunii mei si cum pot rezolva?
acele excrescente cu alb sunt iesite din creanga ? adica este crapata coaja si pare ca a iesit afara ? Sau ca e ca o colonie de puf amestecat cu paduche testos. E greu de observat ,poza nu este de mai de aproape si nu este clara. Ati pozat de parca va costa fiecare poza pe care o faceti :-D
Exact asa ceva am vazut si pe crengile de la niste leandri pe care i-am tratat la un restaurant cand erau plini de paduche testos si paduche lanos.
Ia amintiti-va nu ati avut plante asta vara invadate de paduchele lanos/testos ? Nu gaseati ca un puf alb pe frunzele usor lipicioase in gradina ?
Stiu ca e inca frig si ca daunatorii sa nu se vada inca dar daca e vorba de paduche testos atunci ar putea fi larvele lor in coaja crengilor.
Larvele lor rezista la ger in creanga pe partea mai calduroasa (partea opusa de cea care bate vantul de regula), asta o aflati si din ghidul bolilor la pomii fructiferi din semnatura mea https://www.anfdf.ro/sanatate/ghid/ghidboli.pdf , asteptati cam 3 minute sa se incarce si tastati numarul paginii 152. Pana la pagina 160 o sa gasiti despre 3 tipuri de paduche testos din care unul este special pe prun.
Cauzele care au dus ca pomul sa ajunga asa sunt ca nu ati stropit pomii in repausul vegetativ cu confidor oil/nuprid oil si deasemenea necuratarea periodica a vegetatiei din imprejur, chiar si o greblare periodica toamna ajuta ca sa nu mai adune daunatori sau larve de daunatori pe timpul iernii.
Cum pomii nu mai sunt in repaus vegetativ , o sa cititi in acest ghid ca pentru paduchi testosi se recomanda Actara, Decis, Pyrinex.
Eu am pensulat leandrii doar cu Calypso + adjuvant si i-am scapat de asa ceva. Dar va trebuie neaparat adjuvant ca sa ajute la distributia insecticidului in orice gaurica si crapatura.
Adjuvant este unul Siltim fabricat la Timisoara si mai este unul Silwet Gold dar este mai greu de gasit. Unul din ele sau orice adjuvant va trebuie, nu conteaza numele lui.
De ce pensulat la mana ? Pentru ca acele umflaturi albe sunt si "grase" sau cerate si fuge apa de pe ele si doar pensulat la mana cu solutia de insecticid ajuta sa intre solutia de insecticid. Stiu ca trebuie multa rabdare sa iei fiecare creanga la mana si daca pomul e inalt nu se poate ajunge si sus dar macar la baza sa se faca o pensulare. Daca stropiti prin pulverizare nu faceti mare branza doar daca institati. Si nu uitati de pauzele dintrte tratamente/stropiri. Eu la leandrii le-am facut 4 tratamente din care 2 erau la pensula iar celelate 2 erau prin stropit si nu a mai fost nevoie de pensulat pentru ca am facut-o bine primele 2 tratamente.
 
Ultima editare:

Anca. S

New Member
Buna ziua,
Sunt la primii pași de începători in ceea ce priveșe grădinăritul, deși îmi place mult.
Am o întrebare. Am primit niște caise tare frumoase, iar sâmburii i-am pus la încolțit. Câțiva din ei chiar au încolțit, i-am plantat de vreo săptămana intr-un ghiveci, in speranța ca la primăvara il pot muta in gradina. Însă persoana care mi-a dat caisele a spus ca pomul de unde le-a cules e altoit si ca din ce am plantat nu îmi vor ieși fructe. Oare e adevărat ?
Multumesc !
 

gomez99

Well-Known Member
e posibil sa iasa fruncte dar aproape sigur nu din cele din care ai mincat, ci mai aproape de zarzare. exceptind situatiile cu totul speciale in care polenizarea florilor are loc intre soiuri si prinde, ce iese din simburi nu seamana cu pomul care a dat fructul ci cu ceva mult inferior, pentru ca se manifesta gene recesive mult mai puternice care apartin portaltoiului.
Dar ai potea obtine un pomisor bun de facut bonsai si care chiar sa infloreasca.
 
Sus