Prietenii gradinarului

vali

Active Member
Moderator
M-am gandit ca un astfel de topic ne-ar ajuta sa clarificam care insecte sunt "bune" si lucreaza cu sarg in folosul plantelor. In plus, ne-ar scuti de tevatura aplicarii unor tratamente gratuite.
As incepe cu paianjenii de gradina (in special cei de talie mica, de genul paianjenilor saritori) care, la fiecare masa :) , mai raresc randurile insectelor ce ne deranjeaza plantele.
Exemple din balconul meu:
Apoi, gargarita arhicunoscuta, mare amatoare de afide, atat in faza larvara cat si ca adult:
La fel de folositoare este si Chrysoperla carnea ale carei larve sunt chiar mai "pofticioase" decat ale gargaritei :) , ajungand sa consume cateva mii de afide "de caciula":

Ar fi util (zic eu) ca fiecare sa incerce sa completeze acest topic cu exemple din gradina personala :D
 

irinabv

Active Member
Moderator
Ramele stiu ca ajuta la formarea compostului. Eu am in gradina si, desi nu sunt tocmai fotogenice, nu s-au dovedit daunatoare, din contra, afaneaza pamantul.
 

vali

Active Member
Moderator
Si o alta gazulitza surprinsa azi-dimineata incalzindu-se la soare :D , Episyrphus balteatus
Mare amatoare de afide si alti purici :salivat:
 

aleynad

Active Member
Moderator
eu am gargarite :) alea-s preferatele mele, iarna mai adapostesc una-doua si prin casa :)
In schimb paianjenii nu-i suport :cry: :cry: :cry:
 

vali

Active Member
Moderator
Inca o gargarita.
... si un paienjenel (e la grupa mica, dar se face el mare :twisted: ) care roboteste pe sub ulmul meu
 

carmenushka

Active Member
Aha deci sa nu ma grabesc s afac curatenie pe balcon :rofl: E un colt in care nu ajung si e plin de insecte.
 

vali

Active Member
Moderator
Intre timp, individul de mai sus (de paianjen e vorba) a mai crescut.
Recunosc ca mi-e ceva mai greu sa tund, sa tai, sa leg, sa indoi... sa "orice" legat de acel copacel in care si-a gasit culcus paienjenelul, dar nu pot sa-l alung. :)
Ne-am obisnuit sa ne salutam dimineata... eu la cafea, el la prima musca suculenta :p
Apoi, am observat ca de cate ori ud (pulverizez) ulmul, tipul aduna picaturile de apa de pe fire si le aglomereaza pe victimele existente pe panza. Dupa un timp, il vad cum suge lichidul rezultat.
E posibil sa fie un fel de a "recicla" mortaciunile, lasand carcasele sa se hidrateze iar apoi hranindu-se cu un cocktail de insecta, sau - pur si simplu - cauta o suprafata mai neregulata in care sa-si depoziteze picatura de apa :D . Indiferent ce ar fi, e interesant.

Va rog sa fiti indulgenti... Probabil ca e o reminiscenta a baietelului ce alerga cu borcanul plin de ganganii... :oops:
 

florrentina

Member
Vali, in necunostinta de cauza de cate ori vedeam panza unui paianjen in trandafiri o stricam. Am inteles ca este bun venit un astfel de chirias. Face curatenie in locul tau. Asa este? :?
Vad ca urmaresti evolutia lui cu interes.
 

Blitz

Active Member
Foarte interesant! O sa incerc sa conving paianjenii din pivnita ca este mai sanatos pe trandafiri :rofl: :rofl: :rofl:

Dar acum "pe bune"- trebuie sa urmaresc fenomenul :oops:
 

Aura

Member
aleynad a spus:
eu am gargarite :) alea-s preferatele mele, iarna mai adapostesc una-doua si prin casa :)
In schimb paianjenii nu-i suport :cry: :cry: :cry:
Cum asa ? Unde gasesti gargarite iarna ? :eek:

Gargaritele, din cate stiu, sunt "mancacioase" de purici de trandafiri.

Aura
 

barbualex123

New Member
Ai dreptate... sunt cateva insecte care lucreaza "cot la cot" cu plantele. Dar eu am o mare problema cu orice fel de insecte.. mai ales cu paianjanii si nu ii suport pe plantele mele asa ca ii omor !
 

miki70

Active Member
Am un arici care imi viziteaza gradina, cum as putea sa-l atrag sa ramana la mine? Vreau sa-i fac o casuta dar nu stiu cum. Am o idee dar ni stiu dc e buna. Intentionez sa-mi fac compost din materiile vegetale din gradina, sub el as pune o lada de plastic intoarsa cu fundul in sus in care voi face un orificiu , credeti ca va veni? Peste lada sa pun o folie de plastic gros?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Nu cred ca e chiar bine sa pui casuta sub gramada de compost, dar poti pune pe ea paie, frunze, crengi...pune-o intr-un loc mai retras din gradina. Am inteles ca aricii agreeaza mancarea de pisici.
 

miki70

Active Member
O sa fac 2 casute, una sub gramada mare de compost si una din papercrete acoperita cu sedum intr-un loc ferit al gradinii. Sper sa-i placa cel putin una :D
 

miki70

Active Member
Ariciul meu din gradina :D


Ieri fara sa vreau l-am deranjat din culcusul care si-l facut in foliile cu bule care le lasasem impaturite in gradina de cand am dezbracat smochinul. Cand am ridicat foliile am crezut ca e o piatra in ele dar era Aricel . I-am improvizat o casuta dintr-o ladita si l-am pus sub ea dar nu i-a placut pt ca l=am vazut din casa cand a plecat :( . Pe lista de prioritati e casuta lui Aricel.
 

lelia

Well-Known Member
Ce-mi place Aricel ! demult n-am mai vazut unul .......
primavara cand e pamantul umed ,primesc vizita salamandrelor ,nu stiu unde se ascund pe timpul verii ,caci nu le mai intalnesc :gandit:

 

Scifficus

Member
Casuta ariciului o poti face din pietre plate si semi ingropata in pamant, peste care faci o movilita si o intrare mica, cam cat ii el. Gasesti detalii pe gugal.

Eu sunt fericit cu o armata de soparle. Acum de cand a dat caldura am inventariat 3 femele mari, la vreo 15-18 cm si doi masculi. Dar pot fi mai multe. Le-am creat ascunzatori mai ferite si le folosesc de zor. Anul trecut in unul din ele erau 4 oua putin mai mari decat o boaba de mazare. Cand da soarele ies si se incalzesc pe ramurile de tuia sau pe unul din bolovanii decorativi. Alea mai batrane m-au invatat si nu mai sunt asa sperioase. Regula e simpla, nu le dau atentie nu imi dau atentie.

Am facut "prostia" sa plantez si o mana de rame rosii de california, parca le zice, pe sub bolovanii de mai sus. Fac treaba excelenta dar sunt inca putine, presupun ca sunt si cauza de prospera soparlitele.

Per total sunt multumit, furnici foarte putine, urechelnitele au disparut complet, greierii sunt din ce in ce mai rari.

Mai sunt cateva panze de paianjen in cei doi caisi. Unul din paianjeni este cam maricel si fioros, la identificare seamana izbitor cu Araneus diadematus, paianjenul cu cruce. Pana acum nu am avut probleme unul cu altul si sper sa ramana asa. Nu as vrea sa il elimin atata timp cat elimina el cu spor alte gaze.

Ce ma supara, oarecum, este lipsa albinelor sau a altor gaze care se ocupa de polenizare, gargarite asemena, daca nu ma uit pe net uit si cum arata. Anul trecut am vazut 2 albinute pierdute care isi mai faceau de lucru dar au plecat asa de repede cum au aparut. Nu folosesc insecticide sau pesticide. Unii vecini mai stropesc pomii fructiferi dar nu cred ca aia ar fi problema ci substantele folosite vara la eradicarea tantarilor de unele firme cu contracte zemoase la primarie. Na, e bine fara tantari dar cateodata parca se exagereaza si asta in defavoarea noastra iar partea nasoala e ca multi nu realizeaza, nici macar in ultimul ceas.

Am si eu bazine de colectare apa pluviala dar sunt inchise foarte bine si nici nu tin alte vase descoperite cu apa unde sa se poata pui tantarii in schimb unul din vecini are doua bazine patrate de vreo 3 mc si doar cu o tabla aruncata peste ele. Cred ca ii raiul tantarilor acolo. Pot sa ii zic ceva?

Vara placuta si productiva va urez la toti.
 

miki70

Active Member
I-am improvizat o casuta lui Aricica dintr-o ladita pe care am captusit-o cu zapada artificiala. Azi i-am facut poze cand a venit sa pape si sa bea apa , la ora 19 vine zilnic la masa . :) Casuta e sala de masa, nani nu vrea sa faca la mine :)





 

claude

Well-Known Member
Moderator
Miki iuuuui ce simpatic e! :rofl: Poate daca va avea mancare mereu se va stabili si cu dormitul, altfel mai greu, din cate stiu aricii au nevoie de suprafete mai mari pe care sa se stabileasca, nu prea stau in gradinile mici ca nu exista suficienta hrana.
In casuta mai bine puneai niste frunze si iarba uscata, nu cred ca-i place zapada artificiala :?

Scifficus, ce adaposturi ai facut pentru soparle? Ca am si eu o gramada de gusteri, au gauri in pamant.
Sa stii ca urechelnitele sunt prietenii gradinarului, nu dusmanii lui, deci disparitia lor nu trebuie sa te bucure, mai degraba fa-le si lor adaposturi...Se pot face din ghivcele de ceramica, infasori o sarma in spirala si o fixezi in ghiveci si umpli cu paie, iarba uscata, etc ;-)
 
Sus