Primula spp. (in lucru)

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Primula auricula (denumire in engleza: Auricula primrose, Dusty Miller primrose)
Primula elatior (denumire in engleza: Oxlip, Cowslip, primrose)
Primula veris (denumire in engleza: Cowslip, Cowslip primrose)

Denumire populara:
Primula

Imagine:
http://www.em.ca/garden/per_primula_auricula1.html

http://www.em.ca/garden/per_primula_veris.html

Tipul de planta:
Perena

Inaltime:
Primula auricula: 15-25 cm
Primula elatior: 15-20 cm
Primula veris: 15-20 cm

Intindere:
Primula auricula: 20-30 cm
Primula elatior: 25-30 cm
Primula veris: 25-30 cm

Lumina ºi temperatura:
Prefera umbra. P. auricula poate creste si in locuri partial insorite.

Flori, frunze, fructe:
Flori maronii, galbene-bronz, portocalii, rosii, galbene, roz violet, albastre, gri, albe. Infloresc primavara.

Solul:
Prefera solul bogat in humus, bine drenat, usor acidic (pH 6.5)

Udarea:
Prefera solul umed, prin urmare se uda de cate ori este nevoie.

Aerul:
Nu le place aerul uscat; rezista la vant si ploaie.

Ingrãºãminte:
La plantare pamantul se imbogateste cu gunoi de grajd (de preferinta de vaca), dupa care o singura aplicare de fertilizator in primavara este mai mult decat suficient.

Inmulþire:
· Prin seminte: se insamanteaza in februarie intr-un pamant bogat in compost; germinarea dureaza 14-30 zile. Semintele sunt foarte mici si pentru a asigura o raspandire uniforma se amesteca cu nisip sau zahar, dupa care se raspandesc cu o solnita sau sita. Nu se acoperiti semintele cu pamant caci au nevoie de lumina pentru a germina; se preseaza usor cu palma pentru a le �lipi� de pamant. Pamantul se pastreaza reavan, dar nu ud. Se acopera cu un celofan transparent pentru a mentine umezeala. Temperaturile mai scazute imbunatatesc rata germinarii.
Direct afara, insamantarea se face la sfarsitul primaverii, dupa inflorire. Semintele colectate se insamanteaza imediat. Plantele rezultate din semintele germinate in sere pot inflori inca din primul an.
· Prin divizare, dupa inflorire.

Transplantare:
Se lasa intre P. elatior si P. veris 25-30 cm, iar intre P. auricula 30-38 cm. Suporta sa fie mutate chiar si cand sunt inflorite.

Condiþii de iernare:
Cele 3 specii mentionate sunt rezistente la frig si pot rezista iarna in gradina. P. auricula este cea mai rezistenta la frig si nu are nevoie de extraprotectie in timpul iernii.

Boli ºi dãunãtori:
Sunt in general rezistente.

Îngrijire, particularitãþi:
Sunt potrivite pentru gradinile cu pietre sau pentru locuri intens umbrite precum padurile. In straturile mixte de flori se pun in fata.

Se divid la 3-4 ani pentru a le mentine vigoarea. P auricula este o exceptie si nu are nevoie sa fie divizata; se divide doar cand centrul rozetei moare.

Specii ºi varietãþi :
Se gasesc sub numele mentionate: P auricula, P elatior, P veris.
Alte specii:
Primula cortusoides: 25 cm inaltime; formeaza grupuri mici de flori pe tulpina. Florile sunt rosii-purpurii; planta este adaptata locurilor la soare sau semiumbra. Umiditatea solului trebuie sa fie medie; se pot mentine in gradina prin semintele care cad pe sol.
Primula florindae: (primula tibetana) 60-90 cm inaltime si 60 cm intindere. Este foarte mirositoare cu flori galbene, portocalii sau in doua noante. Prefera umbra totala sau semiumbra; are nevoie de umiditate.
Primula sieboldii: (primula japoneza) 15-25 cm inaltime si 30-38 cm intindere; flori de diverse forme si culori; foarte atractiva; infloreste la sfarsitul primaverii si adesea intra in repaus vegetativ la mijlocul verii.

Surse bibliografice:

http://www.botany.com/primula.html

http://www.users.totalise.co.uk/~viv.pugh/index.html (galerie foto)

http://floridegradina.gradinamea.ro/1_5 ... _2397.html

Comentarii:
"Primulele ies in fiecare an daca au un loc propice. Eu am avut cateva cumparate pentru balcon dar nu au dus-o prea bine, se tot patau pe frunze si am incercat cu gradina. Le-am plantat si acum sunt in fiecare an mai frumoase" einsteinitza

"Le-am cumparat din florarie acum doi ani, si dupa ce le-au trecut florile le-am plantat in gradina. De atunci le merge foarte bine." ghia_don

Discutii despre primula:
http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=3953
 
Sus